Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Combinații alimentare greșite și efectele lor asupra sistemului digestiv

Mesele îmbelșugate specifice Paștelui ne-au lăsat, poate, senzația că am consumat prea multe alimente într-un timp scurt. Însă nu doar cantitatea de alimente poate fi problematică, ci și felul în care am combinat alimente „necompatibile“ între ele, fapt ce poate contribui la îngreunarea digestiei.

Tentațiile culinare sunt o provocare pe care trebuie să o gestionăm eficient, astfel încât să avem parte de o bună funcționare a sistemului digestiv. În acest sens, este recomandat ca unele alimente să nu fie consumate la aceeași masă, deoarece ele pot îngreuna digestia.

Când vrem să combinăm anumite alimente într-o singură masă, este recomandat să le asociem în funcție de nutrienţi, proteine, grăsimi, glucide și aciditate.

Dar ce înseamnă, de fapt, combinarea alimentelor? Este un concept care se bazează pe ideea că anumite alimente pot fi consumate împreună, iar altele, nu. Potrivit https://www.healthline.com/, combinarea improprie a alimentelor, de exemplu consumul cărnii și al cartofilor la o masă, poate avea efecte neplăcute asupra sistemului digestiv.

Principiile combinării alimentelor au apărut pentru prima dată în India antică, fiind specifice medicinei ayurvedice, și au devenit cunoscute în anii 1800.

Care sunt grupele principale de alimente

Specialiștii în nutriție separă alimentele în 5 grupe mari:

 • Cereale
 • Legume
 • Fructe
 • Carne, pește și fasole (în această grupă sunt incluse și ouăle, nucile și produsele alternative la carne)
 • Produse lactate

Fiecare grupă alimentară are beneficii nutriționale, de aceea este recomandat să consumăm zilnic alimente din fiecare grupă. Potrivit unui articol publicat de Harvard T.H. Chan School of Public Health, este esențial să știm că avem mai multă nevoie de cereale, în special de cele integrale, de legume și fructe, decât de alimentele din restul grupelor menționate. Un regim alimentar echilibrat conține, de asemenea, o diversitate de alimente din fiecare grupă alimentară, deoarece fiecare aliment oferă micronutrienți diferiți (carbohidrați, proteine, grăsimi, vitamine și minerale).

Este important de reținut însă că nu toate alimentele sunt potrivite a fi consumate împreună în cadrul unei singure mese. O combinație greșită de alimente poate face ca acestea să fermenteze și să putrezească și poate produce balonare și indigestie.

Alimente ce nu ar trebui consumate la aceeași masă

Exemple în acest sens sunt oferite de www.ayurveda.com:

 • Consumul de banane și lapte poate schimba flora intestinală, poate duce la acumularea de toxine, dar și la tuse și alergii. Deși ambele alimente au un gust dulce, efectul lor post-digestiv este diferit, ceea ce poate genera dezechilibre ale sistemului digestiv, potrivit sursei citate.
 • Laptele și pepenele, de asemenea, nu ar trebui consumate împreună. Ambele sunt răcoritoare, însă laptele are un efect laxativ, în timp ce pepenele este diuretic. De asemenea, digerarea laptelui durează mai mult. În plus, acidul gastric necesar în digestia pepenelui va duce la închegarea laptelui.

Alte alimente incompatibile în cadrul unei singure mese sunt:

 • Fasole și: fructe, brânză, pește, lapte, carne, iaurt
 • Ouă și: fructe, fasole, brânză, pește, lapte, carne, iaurt
 • Cereale și: fructe
 • Băuturi fierbinți și: mango, pește, carne, iaurt, alimente ce conțin amidon
 • Lămâi și: castraveți, lapte, roșii, iaurt
 • Lapte și: banane, cireșe, pepeni, fructe acre, pâine cu drojdie, pește, carne, iaurt
 • Iaurt și: fructe, ouă, pește, băuturi fierbinți, lapte.

Trebuie să ținem cont și de faptul că fructele trebuie consumate întotdeauna separat, între mese, pentru ca digestia lor să fie ușoară. De asemenea, se recomandă ca ouăle, carnea şi brânzeturile să nu fie consumate la aceeaşi masă. Mai mult decât atât, unii nutriționiști susțin că trebuie să consumăm un singur fel de mâncare la o masă, astfel încât alimentele să poată fi digerate corespunzător.

Există însă și persoane care nu sunt atât de ușor afectate de consumul de alimente incompatibile în cadrul aceleiași mese, deoarece fiecare organism este diferit. De aceea este important să fim atenți la semnalele pe care ni le transmite corpul și să ne adaptăm alimentația în funcție de acestea.

Articole recomandate
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Uleiul de in: beneficii, recomandări și modalități de utilizare

3 Minute
Semințele de in sunt cunoscute pentru numeroasele lor beneficii pentru sănătate printre care se numără aportul unei doze consistente de…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Fructoza este dăunătoare pentru organism? Află tot ce trebuie să știi despre zahărul din fructe

3 Minute
Alături de glucoză, fructoza este una dintre cele două componente ale zahărului adăugat. Conform specialiștilor, fructoza este cel mai dăunător…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Beneficiile consumului de smochine

2 Minute
Smochinele sunt asociate cu sănătatea și cu prosperitatea încă din cele mai vechi timpuri. Smochinele nu sunt un fruct obișnuit,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *