BOLIboli de nutriție și metabolismDiabet

Provocări actuale pentru bolnavii de diabet

În contextual pandemiei de coronavirus, categoria diabeticilor este considerată de specialiști drept una dintre cele mai expuse la complicații grave în urma infectării cu SARS-CoV-2, din cauza inflamației care există deja în organism. În plus, datorită caracterului cronic al bolii, acești bolnavi trebuie să ia măsuri de prevedere suplimentare.

Informații despre diabet

Diabetul este o boală metabolică cronică definită printr-un nivel ridicat al glicemiei; în apariția acestei afecțiuni este implicat hormonul insulină, care transportă zahărul din sânge către celule pentru a fi depozitat sau folosit de corp ca sursă de energie. La un bolnav de diabet, organismul nu produce suficientă insulină sau insulina sintetizată nu este folosită în mod eficient. Atunci când nu este tratat corespunzător, diabetul poate conduce la leziuni ale nervilor, ochilor, rinichilor și altor organe din corp. Există mai multe tipuri de diabet, respectiv diabetul de tip 1, diabetul de tip 2, prediabetul și diabetul gestațional, însă ultimele două forme nu au semnificație pentru contextul cronic.

Diabetul de tip 1

Această formă de diabet este o boală autoimună; sistemul imunitar atacă și distruge celulele pancreatice, responsabile de producerea de insulină. Deoarece insulina este la un nivel extrem de mic sau inexistentă în cazul acestor bolnavi, sunt necesare injecții zilnice cu insulină pentru controlul glicemiei. Se estimează că un procent de aproximativ 10% dintre diabetici dezvoltă acest tip, care apare cel mai frecvent în rândul copiilor și al adolescenților.

Diabetul de tip 2

Această formă de diabet apare când corpul devine rezistent la insulină, iar glucoza ajunge să se acumuleze peste limită la nivel sanguin. Deoarece corpul nu utilizează corespunzător insulina produsă, pe lângă tratamentul medicamentos cu administrare orală sau intravenoasă recomandat în majoritatea cazurilor, se impune pentru bolnavi și un stil de viață sănătos, inclusiv un grad crescut de activitate fizică și o alimentație sănătoasă. Se întâlnește mai frecvent la adulți.

Soluții terapeutice actuale și în dezvoltare pentru diabet

În pofida impactului major pe care îl are la nivel mondial (numărul de persoane diabetice este de 4 ori mai mare decât în urmă cu 40 de ani), reprezentând principala cauză pentru orbire, insuficiență renală, atac de cord sau accident vascular, diabetul nu poate fi vindecat.

Pentru a ține sub control simptomele diabetului de tip 1, este necesară administrarea de insulină; terapia se diferențiază în funcție de viteza de acțiune și persistența efectelor. Astfel, există insulină cu acțiune rapidă, care acționează în 15 minute, cu efecte de până la 3-4 ore și insulină cu acțiune lentă, care acționează la câteva ore după injecție și persistă 24 de ore sau mai mult.

Diabetul de tip 2 poate fi gestionat prin schimbări ale stilului de viață și în ultimă instanță ale medicației, care poate include inhibitori de alfa-glucozidază, biguanide, inhibitori de DPP-4, GLP-1, meglitinide, inhibitori SGLT2, sulfoniluree, tiazolidindione. Pentru unele persoane, poate fi necesară în plus și administrarea de insulină.

Cercetare

Aflate în fază incipientă, cercetările cu privire la terapia cu celule producătoare de insulină, respectiv transplantul de celule pancreatice, reprezintă una dintre cele mai mari speranțe în dezvoltarea unui tratament pentru diabet, în special a celui de tip 1. Institutul de Cercetare pentru Diabet din S.U.A. oferă o variantă promițătoare în acest sens, dezvoltând un mini-organ în care celulele producătoare de insulină sunt încapsulate și protejate. Compania belgiană Orgenesis încearcă să transforme celule hepatice în celule producătoare de insulină, pentru a evita posibilitatea apariției de complicații la celulele donate. O altă companie belgiană, Imcyse, s-a axat pe imunoterapie, urmărind să oprească evoluția diabetului prin distrugerea celulelor imunitare care atacă pancreasul. Compania Neovacs din Franța dezvoltă în prezent un vaccin pentru diabetul de tip 1, care stimulează sistemul imunitar să reducă nivelul de proteine inflamatorii implicate în general în bolile autoimune. Pentru persoanele care nu mai au celule producătoare de insulină, o soluție salvatoare poate veni din partea unui pancreas artificial, un sistem automatizat care să măsoare nivelul glicemiei și să injecteze doza de insulină potrivită în sânge, exact cum ar face un pancreas sănătos.

În cazul diabetului de tip 2, companiile de cercetare urmăresc stimularea producției de insulină, fie prin inducerea producției de insulină în celulele beta-pancreatice, suprimând secreția de glucagon (hormon cu efect opus insulinei), fie prin medicamente care reduc glicemia acționând simultan asupra pancreasului, ficatului și mușchilor. De asemenea, compania germană Morphosys urmărește dezvoltarea unui anticorp pentru a reduce grăsimea, a preveni rezistența la insulină și a controla mâncatul excesiv. Nu în ultimul rând, datorită rolului important pe care îl joacă microbiomul în corpul uman, cercetătorii din cadrul Universității din Amsterdam au încercat un transplant de microbiom fecal pentru a îmbunătăți rezistența la insulină la pacienții obezi cu diabet de tip 2.

În momentul de față, sunt în curs de dezvoltare medicamentele Oral-Lyn, un spray cu acțiune rapidă pe bază de insulină atât pentru diabetul de tip 1, cât și cel de tip 2 și Dance 501, un dispozitiv cu aerosoli care conține insulină lichidă pentru ambele tipuri de diabet.

Deoarece verificarea glicemiei reprezintă un disconfort zilnic pe care mulți diabetici și-ar dori să îl elimine, multe companii de cercetare dezvoltă metode non-invazive pentru a înlocui înțepătura în deget, metode care încep de la folosirea de unde radio până la plasturi sau implanturi subcutanate pentru măsurarea glicemiei.

Riscurile cu care se confrunta pacienții diabetici la infectarea cu SARS-CoV-2

Cu toate că diabetul nu crește riscul de infectare cu SARS-CoV-2, pacienții diabetici rămân, alături de cei care suferă de boli cardiace sau pulmonare, în categoria predispusă să dezvolte complicații grave în urma infectării. Atunci când o persoană diabetică dezvoltă o infecție virală, aceasta poate fi mai dificil de tratat, din cauza fluctuațiilor glicemiei și eventual a prezenței complicațiilor asociate diabetului. Astfel, în Marea Britanie, riscul de deces în urma infectării cu COVID-19 a fost de aproape 3 ori mai mare pentru persoanele cu diabet de tip 1 și aproape dublu pentru cele cu diabet de tip 2. De asemenea, acești bolnavi au un risc mai mare de a fi spitalizați și intubați. În plus, persoanele diabetice obeze pot dezvolta complicații cardio-respiratorii din cauza unei slabe funcționări a plămânilor și a sistemului circulator. Explicația constă în faptul că sistemul imunitar este deja compromis la diabetici, iar virusul se dezvoltă mai intens într-un organism cu o glicemie ridicată.

Medicul Janaki Vakharia, din Departamentul de Endocrinologie a Spitalului Massachusetts, subliniază că diabeticii internați cu COVID-19 pot să necesită doze mai mari de insulină și pot dezvolta complicații diabetice, precum cetoacidoza. Din acest motiv, le recomandă pacienților insulino-dependenți sau celor care urmează tratament cu inhibitori SLGT-2 să aibă la îndemână kit-uri de testare a cetonelor și să discute cu medicul curant despre eventuale modificări ale medicației. Dacă se impune spitalizarea, Dr. Vakharia recomandă ca aceștia să vină cu glucometre, ace de testare și provizii pentru pompa de insulină, pentru a minimiza contactele cu personalul din unitățile medicale. Federația Internațională de Diabet recomandă ca atât diabeticii, cât și aparținătorii acestora să respecte îndeaproape măsurile de igienă, să monitorizeze glicemia constant, să țină la îndemână provizii alimentare și medicație anti-diabetică, iar în cazul apariției simptomelor specifice COVID-19, să se adreseze de urgență medicului.

Articole recomandate
DiabetŞTIRI MEDICALE

Simptome care pot indica prezența diabetului de tip 2

1 Minute
Mulți oameni pot trăi cu diabet de tip 2, fără să-și dea seama. Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică din…
Boli cardiovasculareCercetare și tratamente experimentaleDiabetȘtiri de ultimă oră

Impactul consumului de zahăr...

1 Minute
 …. conform unui studiu realizat în Statele Unite ale Americii de către o echipă de cercetători. Echipa a creat un…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDiabetImunitate

STUDIU. Imunoterapia poate fi folosită în lupta contra diabetului de tip 1

2 Minute
Cercetători din cadrul Universității Linköping din Suedia au publicat recent un studiu ale cărui rezultate aduc speranță pentru unii dintre…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *