Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Seva de mesteacăn. Beneficii. În ce afecțiuni este recomandată

Seva de mesteacăn are multiple beneficii pentru organism, fiind folosită atât în scop cosmetic, cât și în medicină. Află mai departe ce conține și cum este utilizată!

Seva de mesteacăn este o băutură extrasă din arborele cu același nume, fiind cunoscută pentru multiplele sale proprietăți terapeutice, mai ales pentru efectul său diuretic. Se recoltează primăvara, deoarece, în timpul iernii, arborii își stochează nutrienții care sunt apoi eliberați în acest lichid. Seva de mesteacăn este folosită în industria cosmetică pentru beneficiile sale asupra părului și a pielii, dar este utilizată cu succes și în compoziția unor medicamente recomandate pentru tratarea infecțiilor urinare.

Tot în scop terapeutic este folosit și extractul din sevă de mesteacăn, care contribuie la detoxifierea organismului și la buna funcționare a aparatului urinar.

Mai departe, puteți afla care sunt beneficiile sevei de mesteacăn, ce nutrienți conține și care sunt afecțiunile în combaterea cărora aceasta este folosită.

Seva de mesteacăn – proprietăți

Vitaminele și mineralele sunt principalii nutrienți ai sevei de mesteacăn, ceea ce o poziționează în topul preferințelor femeilor atunci când vine vorba de alegerea unor cosmetice din ingrediente naturale. Fiind deosebit de hidratantă, se spune că, în trecut, navigatorii obișnuiau să bea sevă de mesteacăn pentru a ameliora simptomele scorbutului. Seva de mesteacăn este slabă în calorii și bogată în magneziu și mangan, arată www.healthline.com.

O sticlă de 300 ml de sevă de mesteacăn conține 9 calorii, 3 grame de carbohidrați, 3 grame de zahăr, calciu (2% din doza zilnică recomandată – DZR), magneziu (95% din DZR), mangan (130% din DZR) și zinc (3% din DZR). Studiile indică faptul că seva de mesteacăn conține și fosfor, potasiu, acid folic și vitamina C. De asemenea, ea furnizează și cantități mici de aminoacizi și mari cantități de polifenoli, care ajută în lupta împotriva stresului oxidativ din organism.

Seva de mesteacăn  – o sursă bogată de mangan

În doar 300 de ml de sevă de mesteacăn se regăsește mangan în proporție de 130% din doza zilnică recomandată, un mineral esențial în dezvoltarea și menținerea sănătății sistemului osos. Studiile arată că, în combinație cu zinc, calciu și cupru (care se găsesc, de asemenea, în seva de mesteacăn), manganul poate contribui la reducerea pierderii osoase la nivelul coloanei vertebrale în cazul femeilor în vârstă. De asemenea, manganul ajută la formarea unui antioxidant numit superoxid dismutază, care protejează celulele de deteriorarea oxidativă și poate reduce riscul apariției unor boli cronice.

Seva de mesteacăn – proprietăți antioxidante

Conținutul de polifenoli ai sevei de mesteacăn asigură un nivel ridicat de antioxidanți, care ajută în lupta împotriva radicalilor liberi. Cercetări în domeniu sugerează că polifenolii din plante pot proteja împotriva bolilor de inimă, diabetului de tip 2, osteoporozei, bolilor Alzheimer și Parkinson și chiar împotriva cancerului.

Seva de mesteacăn conține și vitamina C, care funcționează, de asemenea, ca antioxidant.

Seva de mesteacăn susține sănătatea pielii

În ultimii ani, seva de mesteacăn a devenit un ingredient frecvent întâlnit în compoziția produselor cosmetice, datorită proprietăților sale hidratante și antioxidante. Un studiu a evidențiat chiar faptul că utilizarea produselor cosmetice care au sevă de mesteacăn pe lista de ingrediente determină creșterea semnificativă a numărului de keratinocite (celule care produc keratină), cu rol în menținerea sănătății și aspectului tânăr al pielii. Beneficiile pentru piele se datorează și vitaminei C, care stimulează producerea de colagen, proteina ce face ca pielea să rămână fermă, elastică și hidratată.

Seva de mesteacăn fortifică firul de păr

Deoarece ajută producerea de colagen și absorbția de fier, vitamina C conținută de seva de mesteacăn contribuie la întărirea firului de păr. Cercetările în domeniu arată că atât colagenul, cât și fierul sprijină creșterea părului, iar vitamina C protejează împotriva radicalilor liberi, potrivit www.healthline.com.

Afecțiuni combătute de seva de mesteacăn

Seva de mesteacăn nu are doar utilizări cosmetice. Ea este folosită și în tratarea anumitor afecțiuni ale rinichilor sau pentru scăderea nivelului de colesterol.

Consumul sevei de mesteacăn sprijină sănătatea rinichilor, prin eliminarea și filtrarea sării în exces, a acidului uric sau a fosfaților. Aceasta ajută detoxifierea corpului și contribuie la scăderea greutății corporale.

Saponinele (compuși aflați în seva de mesteacăn) ajută la scăderea nivelului de colesterol. Un studiu din 1997 publicat în American Journal of Clinical Nutrition susține această idee, subliniind că saponinele previn totodată reabsorbția colesterolului și ajută la eliminarea acestuia.

Contribuie la combaterea infecțiilor urinare

Mesteacănul este folosit cu succes și în tratarea infecțiilor urinare, frunzele sale susținând sănătatea tractului urinar inferior. Urinal Express și-a dovedit eficiența în această direcție, extractul de merișor și frunzele de mesteacăn fiind ingredientele principale care ajută la eliminarea senzației de arsură în timpul urinării.

Articole recomandate
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Uleiul de in: beneficii, recomandări și modalități de utilizare

3 Minute
Semințele de in sunt cunoscute pentru numeroasele lor beneficii pentru sănătate printre care se numără aportul unei doze consistente de…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Fructoza este dăunătoare pentru organism? Află tot ce trebuie să știi despre zahărul din fructe

3 Minute
Alături de glucoză, fructoza este una dintre cele două componente ale zahărului adăugat. Conform specialiștilor, fructoza este cel mai dăunător…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Beneficiile consumului de smochine

2 Minute
Smochinele sunt asociate cu sănătatea și cu prosperitatea încă din cele mai vechi timpuri. Smochinele nu sunt un fruct obișnuit,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *