AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTE

Cum recunoaștem o infecție urinară la copilul mic

Infecția de tract urinar la copii este o afecțiune medicală frecventă și apare ca urmare a bacteriilor care pătrund în vezică sau rinichi. Ar trebui să te îngrijorezi și să te gândești că este posibil copilul tău să aibă o infecție în cazul în care acesta prezintă febră sau dureri, arsuri și usturime în timpul urinării. Îți recomandăm să nu amâni vizita la pediatru, deoarece starea de sănătate a copilului tău nu se va îmbunătăți de la sine. În general, infecția urinară la copii nu este o problemă medicală gravă, ci ușor de tratat; în medie, într-o săptămână dispare complet din organism, dar trebuie administrat antibiotic. Ignorată, infecția urinară la copii poate afecta rinichii și cauza complicații care ar putea necesita spitalizare. Fetele sunt cele mai predispuse la apariția infecțiilor urinare, pentru că uretra este mai scurtă și mai aproape de anus. Din punct de vedere statistic, 8 din 100 de fete și 2 din 100 de băieți se confruntă cu această afecțiune.

Cu vârsta, simptomele devin specifice

Majoritatea infecțiilor urinare la copii se localizează în partea inferioară a tractului urinar – în uretră și vezica urinară. Cele mai întâlnite simptome sunt:
• durere, arsură sau usturime în timpul urinării;
• nevoia frecventă de a urina;
• febră;
• trezirea des noaptea pentru a merge la toaletă;
• dureri de burtă în zona vezicii urinare (sub buric);
• urină urât mirositoare, care poate părea tulbure sau cu sânge;
• lipsa apetitului;
• vărsături;
• diaree;
• iritații;
• stare generală de boală.

Cauzele apariției și reapariției infecției urinare la copii

Fetele sunt cele mai predispuse la apariția infecțiilor urinare, pentru că uretra este mai scurtă și mai aproape de anus. Principalele cauze pentru infecția urinară la copii:
• o problemă a tractului urinar (spre exemplu, un rinichi cu probleme sau un blocaj de-a lungul tractului fluxului normal de urină);
• un flux anormal sau un reflux de urină din vezică înspre uretere și rinichi (cunoscut sub denumirea de reflux vezico-ureteral);
• igiena precară;
• factorul genetic.

În general, infecțiile urinare sunt ușor de tratat dacă sunt depistate devreme. Lipsa diagnosticului sau a tratamentului corespunzător poate contribui la vătămarea gravă a rinichilor.

Pentru depistarea infecției urinare, doctorul va face un examen fizic și, cel mai probabil, va solicita o probă de urină. În funcție de bacteriile care provoacă infecția, el va alege cel mai bun tratament pentru infecția urinară la copii.

Cum se tratează infecția urinară la copii

Infecția urinară la copii este tratată cu antibiotice (cele mai utilizate sunt: amoxicilina, cefalosporina, doxiciclina – numai pentru copiii cu vârste de peste 8 ani, nitrofurantoina și sulfametoxazol / trimetoprim). O îmbunătățire a stării de sănătate ar trebui să apară în câteva zile. Infecția urinară recurentă la copii este prevenită dacă tratamentul este dus până la capat. De asemenea, este recomandată repetarea testelor de urină pentru a avea certitudinea că infecția a dispărut complet din organism. Pentru a favoriza vindecarea, încurajează-ți copilul să bea cât mai multe lichide, dar nu din categoria celor care conțin cofeină. În cazul unei infecții urinare severe (care a afectat rinichii ori s-a răspândit în sânge, dacă pacientul are până în șase luni sau este deshidratat, vomită și nu poate lua medicamente pe cale orală), există posibilitatea spitalizării pentru administrarea de antibiotice intravenos.

Pentru a-ți proteja copilul de infecțiile urinare, alege Urinal Sirop, supliment alimentar gustos din extract natural de merișor. Produsul, recomandat copiilor de peste un an, poate fi amestecat cu apă și administrat sub forma unei băuturi sănătoase.

Complicații în ceea ce privește infecția urinară la copii

Diagnosticul rapid și tratamentul prompt pentru infecția urinară la copii pot preveni complicațiile medicale pe termen lung. Netrată, o infecție urinară poate determina apariția problemelor renale, care la rândul lor pot avea consecințe severe, cum ar fi: abces renal, funcție renală redusă ori insuficiență renală, hidronefroză (acumulare de urină în rinichi cauzată de un obstacol pe ureter) și, în cele mai grave situații, organul poate fi vătămat iremediabil și, drept consecință, poate provoca moartea.

Măsuri de prevenire pentru infecția urinară la copii

La sugari și copiii mici, schimbările dese de scutece pot contribui la prevenirea răspândirii bacteriilor ce provoacă apariția infecțiilor urinare. Atunci când deja copiii folosesc toaleta, este important să fie învățați ce înseamnă o igienă bună; spre exemplu, fetele ar trebui să se șteargă dinainte înapoi, nu invers, pentru a preveni răspândirea microbilor din rect în uretră. Totodată, tot ele ar trebui să evite băile cu spumă (fiindcă acestea creează un mediu propice ca bacteriile și săpunul să intre în uretră) și hainele strâmte sau lenjeria intimă din alte materiale în afară de bumbac. Nu în ultimul rând, n-ar trebui amânată urinarea perioade lungi de timp, deoarece o cantitate mare de urină în vezică favorizează dezvoltarea bacteriilor.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEObstetrica și Ginecologie

Tulburări menstruale: ce sunt, de ce apar și cum le poți gestiona?

2 Minute
Se numesc tulburări menstruale acele simptome fizice sau emoționale perturbatoare care apar chiar înainte sau în timpul menstruației. În mod…
Afecțiuni ORLAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTE

Ce este otoplastia și când se recomandă?

2 Minute
Otoplastia, sau chirurgia cosmetică a urechilor, este o procedură de modificare a formei, poziției sau dimensiunii urechilor. Un defect în…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli hepatice

Ce analize hepatice sunt necesare pentru evaluarea funcției hepatice

3 Minute
Testele funcției hepatice, cunoscute și sub numele de analize medicale pentru afecțiuni hepatice sau analize hepatice, ajută la determinarea sănătății…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.