AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli cardiovasculareBOLI, AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTE

Ce este insuficiența venoasă cronică?

Rolul venelor de la nivelul picioarelor este de a duce sângele înapoi la inimă, prin intermediul unor supape unidirecționale, care îl împiedică să curgă înapoi. Insuficiența venoasă cronică (IVC) apare atunci când aceste valve nu funcționează eficient, iar o parte din sânge revine în picioare, acumulându-se în vene. Deteriorarea supapelor poate apărea ca urmare a îmbătrânirii, a sedentarismului, a statului prea mult în picioare sau a unei combinații dintre îmbătrânire și mobilitate redusă. Insuficiența venoasă cronică este, cel mai frecvent, rezultatul unui cheag de sânge în venele profunde ale picioarelor, boală cunoscută și sub denumirea de tromboză venoasă profundă. De asemenea, IVC rezultă și din tumori pelvine și malformații vasculare; uneori apare din motive necunoscute. În timp, insuficiența venoasă cronică poate provoca dureri, umflături și modificări la nivelul pielii picioarelor. În cazuri extreme, se poate ajunge la ulcere, răni ale membrelor inferioare foarte greu de vindecat. IVC apare mai frecvent la persoanele de peste 50 de ani, iar incidența la femei este mai mare decât la bărbați.

Simptome insuficiență venoasă cronică:

• umflături la nivelul picioarelor și gleznelor, mai ales după perioade lungi de stat în picioare;
• dureri localizate la membrele inferioare;
• varice;
• mâncărime;
• ulcere.

Dacă ai oricare dintre simptomele menționate anterior, foarte important este să consulți un medic specialist. Problema nu va dispărea dacă o ignori, ci dimpotrivă, se va agrava. Cu cât tratezi insuficiența venoasă cronică mai rapid, cu atât previi apariția complicațiilor (ulcerelor). Dacă ignori cauzele apariției insuficienței venoase cronice, presiunea pe capilare (vasele mici de sânge din picioare) crește, iar în cele din urmă se vor sparge. Îți dai seama dacă s-a întâmplat aceasta atunci când pielea capătă o culoare maro-roșiatică și este foarte sensibilă la atingere.

Cum este diagnosticată IVC

Pentru diagnosticarea insuficienței venoase cronice, doctorul îți va examina cu atenție membrele inferioare. Este posibil să-ți facă și o ecografie Doppler, prin intermediul căreia îți va verifica fluxul de sânge din picioare. Cu ajutorul acesteia se poate stabili cu certitudine dacă și cât de mult sunt afectate vasele de sânge. Foarte important de menționat este faptul că ecografia Doppler constituie o investigație neinvazivă, care nu provoacă durere.

Există 7 stadii de insuficiență venoasă cronică:
1. Nu sunt semne vizibile ale unei boli venoase.
2. Vene în pânză de păianjen, vase de sânge vizibile la nivelul pielii sau vene albăstrui, dilatate (cu diametru mai mic de 3 mm).
3. Vene varicoase (cu diametru mai mare de 3 mm).
4. Vene varicoase cu edem (umflătură).
5. Vene varicoase cu leziuni ale pielii.
6. Ulcer venos, care poate fi vindecat.
7. Ulcer venos activ.

Un alt motiv pentru care trebuie să te prezinți la o consultație în cazul în care observi schimbări în ceea ce privește anatomia picioarelor este faptul că insuficiența venoasă cronică poate fi ușor confundată cu tromboflebita, o inflamație a venelor însoțită de formarea unui cheag de sânge (tromb), care aderă la peretele vasului de sânge. În cazul în care fluxul sangvin este încetinit ca urmare a unui cheag de sânge, pot apărea următoarele simptome care definesc tromboflebita: piele roșie, inflamată și iritată în regiunea respectivă, durere/sensibilitate care se agravează la atingere, durere la îndoirea gleznei, venă inflamată, picior și gleznă umflate. Cunoscând cu exactitate problema de care suferi, poți primi un tratament adecvat.

Tratament insuficiență venoasă cronică

Cele mai bune rezultate pentru tratamentul insuficienței venoase cronice sunt obținute când este diagnosticată în faze incipiente. Specialiștii în medicină vasculară recomandă:
• evitarea perioadelor lungi de stat în picioare sau în șezut;
• exerciții fizice regulate sau chiar mersul pe jos;
• slăbitul, pentru persoanele supraponderale;
• ținerea picioarelor ridicate în poziție culcat, cel puțin la același nivel cu inima;
• purtarea ciorapilor compresivi;
• evitarea hainelor strâmte;
• păstrarea unei bune igiene a pielii;
• antibioticele pentru tratarea infecțiilor pielii.

Principalele obiective ale tratamentului infecției venoase cronice constau în diminuarea acumulării de sânge la nivelul picioarelor și, cel mai important, prevenirea apariției ulcerelor. Pentru a preîntâmpina agravarea stării de sănătate, poți folosi Varixinal, o formulă complexă ingrediente venoactive, ce acționează sinergic în prevenția și tratamentul BVC. Astfel:
• Conține o combinație optimă de extracte din plante pentru a oferi confort și ușurare picioarelor obosite;
• Este îmbogăţit cu bioflavonoide, hesperidină şi vitamina C, care contribuie la formarea colagenului pentru funcţionarea normală a vaselor de sânge;
• Asigură doza zilnică recomandată într-o singură tabletă.

banner-varixinal

Dintre factorii de risc pentru apariția insuficienței venoase cronice, menționăm: tromboza venoasă profundă, obezitatea, sarcina, sedentarismul, fumatul, ereditatea, leziunile picioarelor, intervenţiile chirurgicale, cheagurile de sânge existente anterior, sexul (femeile sunt mai predispuse la IVC decât bărbații) și vârsta (incidență mai mare la cei de peste 50 de ani). Pentru a diminua șansele de apariție a insuficienței venoase cronice, trebuie să ai o alimentație echilibrată, să renunți la fumat, să faci sport în mod regulat, să eviți a te îmbrăca cu haine strâmte, să slăbești dacă ești supraponderal și să nu stai mult timp în picioare.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *