Boli cardiovasculare

Angina pectorală – cauze, simptome și complicații

Angina pectorală este cauzată de un aport insuficient de oxigen către inimă. Deși de obicei dispare de la sine, anumite forme de angină prevestesc un atac de cord, motiv pentru care este important să fie investigată și tratată din timp.

Ce este angina pectorală?

Angina pectorală nu este o boală în sine, ci un simptom al unei boli arteriale coronariene. Aceasta reprezintă un tip de durere la nivelul pieptului care apare în urma unui flux sanguin redus către inimă; unele persoane spun că seamănă cu o „strângere de menghină” sau cu o mare greutate la nivelul pieptului.

Deși apare destul de frecvent, este dificil de diferențiat de alte tipuri de durere în piept, precum disconfort sau indigestie. Din acest motiv, pentru orice fel de durere în piept este indicat să beneficiați de consult medical de urgență.

Manifestările anginei pectorale

Manifestările anginei includ durere și disconfort în piept (presiune, strângere, arsură sau plenitudine). Durerea mai poate apărea și în brațe, gât, mandibulă, umăr sau spate. Alte simptome asociate acesteia sunt: amețeală, oboseală, greață, scurtarea respirației, transpirații.

Medicul cardiolog este singurul care poate evalua tipul de angină – stabilă sau instabilă; cea instabilă poate preceda un atac de cord.

Caracteristicile anginei stabile

 • Apare în momentele în care inima depune un efort suplimentar, cum ar fi exercițiul fizic sau urcatul scărilor.
 • Poate fi anticipată, iar durerea seamănă cu alte tipuri de durere experimentate în trecut.
 • Nu durează mai mult de 5 minute.
 • Dispare subit după odihnă sau folosirea medicației specifice.
 • Gravitatea, durata și tipul de angină pot să varieze. Simptomele noi sau diferite pot indica o formă periculoasă de angină sau un infarct.

Caracteristicile anginei instabile

 • Apare și în momentele de repaus sau în care corpul are un grad redus de activitate.
 • Durerea poate fi puternică și de durată (chiar mai mult de 30 de minute) și poate dispărea și apărea.
 • Reprezintă o schimbare în tiparul cunoscut de durere specific anginei.
 • Apare brusc.
 • Poate să nu dispară prin repaus sau medicație antianginoasă.
 • Deoarece poate semnala un atac de cord, necesită consult medical de urgență.

angina-pectorală

Caracteristicile anginei variantă (angina Prinzmetal)

 • Apare (în marea majoritate a cazurilor) când corpul se află în stare de repaus, între miezul nopții și ora 8 am, în special la femei.
 • Se prezintă în formă gravă.
 • Se poate ameliora cu medicație antianginoasă.

Caracteristicile anginei microvasculare (sindromul X coronarian)

 • Apare durerea toracică, însă nu există un blocaj arterial coronarian. Această formă de angină apare pentru că cele mai mici artere coronariene (care conduc la inimă, brațe și picioare) nu funcționează corespunzător, prin urmare inima nu primește cantitatea necesară de sânge.
 • Durerea asociată persistă mai mult de 10 minute.
 • Este mai frecvent întâlnită la femei.

angina-pectorală

Este de subliniat faptul că la femei, simptomele anginei pot fi diferite de cele experimentate de bărbați; astfel, durerea în piept poate apărea alături de: greață, scurtarea respirației, oboseală, durere abdominală, disconfort la nivelul gâtului/mandibulei/spatelui, durere înțepătoare în torace (în loc de presiune).

Cauze și factori de risc

Sângele este cel care transportă oxigenul  necesar mușchiului cardiac (miocard) pentru a funcționa; atunci când acesta nu primește suficient oxigen, apare ischemia. Cea mai comună cauză a unui flux sanguin redus către mușchiul cardiac este boala arterială coronariană; în această situație, arterele se îngustează din cauza unor depozite de grăsime denumite ateroame, apărând ateroscleroza. Acest lucru se poate întâmpla din cauza durificării arterelor, a unui cheag de sânge, a unei plăci într-o arteră care se poate rupe, a unui flux sanguin precar printr-o valvă cardiacă îngustată, a unei forțe reduse de pompare a mușchiului cardiac, sau a unui spasm arterial coronarian.

În perioadele de timp când corpul nu necesită o cantitate mare de oxigen, de exemplu în stare de repaus, mușchiul cardiac poate funcționa cu o cantitate mai mică de sânge, fără să apară simptomele specifice anginei. Însă, odată cu creșterea cantității de oxigen necesară, pot apărea simptomele.

Astfel, în cazul anginei stabile, cauza apariției este reprezentată de un efort fizic, dar mai pot fi implicate și stresul, temperatura redusă, metalele grele și fumatul.

În cazul anginei instabile, cauza este reprezentată de cheaguri de sânge care blochează parțial sau total vasele de sânge ale inimii; inima rămâne fără oxigen și apare atacul de cord, care reprezintă o urgență medicală.

Angina Prinzmetal apare în urma unui spasm brusc într-o arteră coronariană, care îngustează temporar artera; de obicei apare în timpul nopții, din cauza stresului, a fumatului sau a unor medicamente și substanțe interzise.

Factorii de risc pentru angina pectorală includ: consumul de tutun, abuzul de alcool, diabetul, hipertensiunea arterială, nivelul crescut de colesterol sau de trigliceride, istoricul familial de boli cardiace, vârsta înaintată, lipsa exercițiului fizic, obezitatea, stresul.

Complicațiile anginei pectorale

Dacă durerea toracică specifică anginei permite activitățile normale, cea mai periculoasă complicație este atacul de cord. Simptomele comune ale unui atac de cord sunt: senzație de plenitudine/presiune/strângere în capul pieptului, care persistă mai multe minute, durere care se extinde dincolo de piept până la umăr, braț, spate sau chiar la nivelul dinților și al mandibulei, episoade tot mai puternice de durere toracică, greață și vărsături, durere prelungită în porțiunea superioară a abdomenului,  scurtarea respirației, transpirație, stare de leșin.

Sunați fără întârziere la serviciul de urgență dacă simptomele specifice anginei:

 • apar subit;
 • se manifestă în perioada de odihnă;
 • continuă și după tratament;
 • persistă mai mult decât de obicei;
 • se agravează.
Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli cardiovasculare

Varice esofagiene: riscuri, cauze și tratament

2 Minute
Varicele sunt venele mărite sau umflate. Esofagul este tubul care leagă gâtul de stomac. Atunci când venele mărite sau inflamate…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli cardiovasculareHematologie

Anevrism toracic aortic – Ce este? Semne și simptome

3 Minute
Aorta este cea mai mare arteră din corp și este vasul de sânge care transportă sângele bogat în oxigen de…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli cardiovasculare

Insuficiența aortică – simptome, cauze și diagnostic

4 Minute
Insuficiența valvei aortice, sau insuficiența aortică este o afecțiune care apare atunci când valva aortică este deteriorată. Insuficiența aortică este…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *