BOLIBoli cardiovasculare

Cauzele și tratamentele bolilor cardiovasculare

Bolile cardiovasculare reprezintă totalitatea bolilor care afectează sistemul cardiovascular, adică inima și vasele sangvine (venele și arterele). Media vârstei de la care oamenii dezvoltă diverse boli cardiace scade de la an la an la nivel mondial, afectând atât persoane din țările dezvoltate, cât și din cele mai puțin dezvoltate. Din acest motiv mortalitatea determinată de anumite boli cardiovasculare este chiar mai mare decât cea provocată de diferite forme de cancer.

Prevalența bolilor și afecțiunilor cardiovasculare

Aproximativ 17 milioane de persoane își pierd viața anual din pricina afecțiunilor cauzate de probleme ale inimii sau vaselor sanguine. Dintre acestea, mai mult de jumătate sunt provocate de hipertensiunea arterială – creșterea bruscă și semnificativă a tensiunii arteriale.

Tipuri de boli cardiovasculare

Bolile cardiovasculare sunt numeroase și pot pune în pericol viața pacienților. Este necesar ca persoanele trecute de 40 de ani să facă anual un control de rutină sau măcar să își măsoare tensiunea arterială pentru a descoperi la timp dacă s-a schimbat ceva în buna funcționare a inimii și pentru a beneficia de tratamentul adecvat. Femeile aflate înainte de menopauză sunt mai puțin supuse riscului de a dezvolta boli cardiace, însă controlul anual este oricum recomandat.

Bolile cardiovasculare sunt de mai multe tipuri:

cardiomiopatie – aceasta apare atunci când mușchiul inimii nu mai funcționează în felul său obișnuit și poate provoca aritmii sau chiar moarte subită. Aritmia este o dereglare a ritmului și a intensității contracțiilor mușchiului cardiac;

boli cardiace coronariene – datorită funcționării deficitare a mușchiului cardiac, acesta nu mai primește suficient sânge și cauzează astfel diferite probleme. Bolile coronariene sunt boli ale vaselor de sânge care irigă miocardul (mușchiul inimii). Aceste boli se pot manifesta prin angina pectorală (durerea în piept) și pot duce chiar la apariția infarctului de miocard (atacul de cord);

boli vasculare – există o mulțime de boli încadrate în acest tip: trombo-embolism, anevrism, hipertensiune arterială pulmonară, disecție aortică, arteriopatie obliterantă a membrelor inferioare. Principalul simptom al arteriopatiei obliterante sunt crampele și durerile musculare la nivelul gambei;

boli cardiace inflamatorii – atunci când la nivelul miocardului sau a țesuturilor care îl înconjoară apar procese inflamatorii, se ajunge la boli precum endocardita, miocardita sau cardiomegalia inflamatorie.

complicații ale hipertensiunii arteriale – hipertrofie ventriculară stânga, aritmie cardiacă, boala coronariană, insuficiență cardiacă;

valvulopatii cardiace – apar atunci când una sau mai multe dintre valvele inimii sunt afectate.

bolile cerebrovasculare sunt boli ale vaselor de sânge care irigă creierul și sunt provocate tot de o funcționare defectuoasă a inimii. Este necesar să cereți ajutor de specialitate imediat, dacă observați simptome precum: dificultate în vorbire, confuzie, amorțeală a feței, pierderea echilibrului, dureri de cap sau chiar leșin, căci pot fi semne ale unui accident vascular cerebral.

bolile arteriale periferice afectează brațele și picioarele și sunt, de asemenea, provocate de probleme ale inimii.

Cauzele bolilor cardiovasculare

Fumatul este una dintre principalele cauze ale apariției bolilor de inimă. Renunțarea la acest obicei poate îmbunătăți calitatea vieții. Renunțând la fumat evitați îmbolnăvirea inimii sau a vaselor sanguine și toate problemele pe care acest boli le aduc.

Sedentarismul poate afecta orice organism, indiferent de vârstă, așadar este important ca activitățile fizice să nu lipsească din rutina zilnică.

Alimentația necorespunzătoare este unul dintre factorii care duc la apariția bolilor. Evitați excesul de grăsimi, zahăr, sare.

Supraponderabilitatea este, de asemenea, un factor de risc.

Alcoolul în cantități mari este foarte dăunător. Renunțarea la alcool poate prelungi viața.

Prevenție boli cardiovasculare

Analizele anuale de rutină sunt indicate la orice vârstă, dar cu preponderență după 40 de ani. Vizita periodică la cardiolog este absolut necesară dacă există/au existat în familie persoane cu boli cardiovasculare, dar și dacă suferiți de diabet, obezitate sau hipertensiune arterială. Tratarea bolilor cardiovasculare se face numai după un control amănunțit, efectuat de către medici specializați și doar urmând indicațiile acestora.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli cardiovasculare

Varice esofagiene: riscuri, cauze și tratament

2 Minute
Varicele sunt venele mărite sau umflate. Esofagul este tubul care leagă gâtul de stomac. Atunci când venele mărite sau inflamate…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli cardiovasculareHematologie

Anevrism toracic aortic – Ce este? Semne și simptome

3 Minute
Aorta este cea mai mare arteră din corp și este vasul de sânge care transportă sângele bogat în oxigen de…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli cardiovasculare

Insuficiența aortică – simptome, cauze și diagnostic

4 Minute
Insuficiența valvei aortice, sau insuficiența aortică este o afecțiune care apare atunci când valva aortică este deteriorată. Insuficiența aortică este…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *