BOLIBoli digestive

Tot ce trebuie să știi despre bolile digestive

Sistemul digestiv este unul foarte complex, incluzând cavitatea bucală (gura), faringele, esofagul, stomacul, intestinele, ficatul și pancreasul. Cu ajutorul sistemului digestiv, organismul își primește necesarul de hrană și implicit de energie, pentru a putea funcționa în parametri optimi. Sistemul digestiv este cel care extrage nutrienții din alimente (vitamine, glucide, săruri minerale, proteine etc.), transformându-i în substanțe necesare funcționării celorlalte organe ale corpului. Netratate corespunzător și la timp, bolile digestive atrag după ele probleme ale altor părți ale organismului.

Boli ale cavității bucale și bolile digestive

Igiena orală este foarte importantă pentru păstrarea în bună stare a dinților și a măselelor, pentru că digestia începe odată cu mestecarea alimentelor. Având grijă de dantură, evităm nu doar apariția mirosurilor neplăcute ale gurii și a problemelor stomatologice, ci și anumite boli de stomac. Halena (respirația urât mirositoare) poate fi generată de o alimentație nepotrivită și de o igienă precară, dar poate fi și un semn al altor afecțiuni (infecții respiratorii sau din sfera ORL, boli digestive etc.).

Aftele bucale nu se transmit altor persoane, însă pot afecta procesul de masticație și chiar vorbirea. Sunt de obicei localizate pe limbă, pe părțile interioare ale obrajilor sau pe buze.

Herpesul este o boală virală, care apare de cele mai multe ori pe exteriorul buzelor, dar în anumite cazuri poate să apară și în interiorul gurii.

Stomatita reprezintă inflamarea mucoasei bucale. Din cauza acestei boli, provocate de o igienă necorespunzătoare sau de o infecție, pot apărea dureri care împiedică procesul de masticație.

Candidoza orală apare în general la fumători, iar simptomele sunt dureri la nivelul gurii și modificări ale gustului.

Gingivita este o inflamație a gingiilor care, netratată la timp, poate duce la apariția parodontitei.

De reținut este faptul că multe dintre afecțiunile cavității bucale apar din cauza igienei defectuoase.

Boli ale esofagului și bolile digestive

Esofagul este un tub muscular care transportă mâncarea de la gură la stomac. Cele mai frecvente boli localizate la nivelul acestuia sunt:

 • esofagita, care este o inflamație a mucoasei esofagiene;
 • boala de reflux gastroesofagian – reprezintă iritarea esofagului din cauza acidului gastric refulat din stomac;
 • acalazia este o tulburare a funcționalității esofagului, în care sfincterul părții inferioare a acestuia nu se relaxează suficient, provocând regurgitații alimentare;
 • ulcerul peptic esofagian este provocat de sucul gastric care urcă spre esofag;
 • hernia hiatală reprezintă ascensiunea unei porțiuni din stomac în esofag.

Boli ale stomacului și bolile digestive

Pricipalele boli ale stomacului sunt gastrita și ulcerul.

Netratată, gastrita poate evolua spre ulcer peptic. Cauzele apariției acesteia pot fi:

 • leziunile produse de acidul gastric asupra mucoasei;
 • consumul de alcool;
 • fumatul excesiv;
 • consumul de analgezice;

Ulcerul apare atunci când o parte din țesutul stomacului sau al duodenului este afectată de leziuni și ulcerații. Acestea sunt favorizate de creșterea secreției gastrice, alterarea barierei de protecție a stomacului sau de infecția cu Helicobacter pylori.

Boli intestinale

Cele mai frecvente boli ale tractului digestiv inferior sunt:

 • infecția gastro-intestinală: este caracterizată prin diaree apoasă, însoțită uneori de febră, crampe abdominale, vomă sau chiar sângerări;
 • boala Crohn: reprezintă inflamarea cronică a intestinului, dar poate să apară la orice nivel al tubului digestiv – stomac, intestin gros, intestin subtire. Simptome: diaree cronică, oboseală, febră, pierdere în greutate și sângerare;
 • colita ulcerativă debutează adesea la nivelul rectului și urcă progresiv. Simptomele colitei ulcerative sunt: diarea, prezența sângelui sau a puroiului în scaun, dureri abdominale.

Boli ale pancreasului

Pancreasul este o glandă cu secreție mixtă, care ajută la digerarea hranei, dar și la reglarea nivelului de zahăr din organism. Pancreatita este o inflamație severă dar de scurtă durată a pancreasului. Ajunsă într-un stadiu avansat poate duce chiar la deces. Alte boli grave care pot afecta această glandă sunt diabetul zaharat și cancerul pancreatic.

Boli hepatice și bolile digestive

Principalele boli ale ficatului, care are un rol important în purificarea și eliminarea toxinelor acumulate din alimente, băuturi și medicamente, sunt hepatita și ciroza. În ambele situații, simptomele sunt similare: stări de greață, oboseală, scăderea poftei de mâncare, vărsături, discomfort la nivelul abdomenului, piele sau ochi cu tentă gălbuie.  În categoria bolilor hepatice sunt incluse și afecțiunile biliare.

Multe dintre bolile digestive pot fi evitate, dacă se respectă un regim alimentar corect, dacă se evită fumatul și consumul băuturilor alcoolice. De asemenea, odihna și exercițiile fizice sunt benefice, ajutând sistemul digestiv să funcționeze corect.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Viroza intestinală: cauze, simptome și metode de prevenție

3 Minute
Viroza intestinală, sau gastroenterita virală, este o infecție intestinală care include simptome precum diaree apoasă, crampe stomacale, greață sau vărsături…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Disbioza intestinală sau dezechilibrul florei intestinale: cauze și simptome

2 Minute
În intestin există trilioane de microorganisme care alcătuiesc microbiomul intestinal. Tractul gastrointestinal găzduiește numeroase bacterii, ciuperci și viruși care mențin…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *