BOLIBoli digestive

Primul ajutor în caz de intoxicație

intoxicații: Efectele nocive ale unor substanțe toxice chimice sau naturale asupra organismului, care alterează starea fizică sau psihică a unei persoane, reprezintă intoxicația.

Intoxicațiile pot fi de mai multe tipuri, în funcție de factorii declanșatori.

Simptomele comune majorității intoxicațiilor sunt greața și vărsăturile. În cazurile grave, persoana afectată poate ajunge până la leșin. Pentru toate tipurile de intoxicații, este necesar ca pacientul să fie consultat de un medic, care va pune diagnosticul corect și va decide care este tratamentul potrivit. În rândurile de mai jos, vă prezentăm informații despre cel mai des întâlnite forme de intoxicații acute.

Substanțe care cauzează intoxicații și simptome specifice

 • alimente alterate (toxiifecția alimentară); simptome: greață, vărsături, dureri abdominale, diaree, deshidratare, eliminarea unei cantități foarte mici de urină;
 • alcool; simptome: pierderi de memorie, greață, vărsături, dificultăți de vorbire, agresivitate, alterarea motricității.
 • cafeină: ritm cardiac neregulat, dureri de stomac, agitație, urinări dese;
 • monoxid de carbon: astenie, cefalee, amețeli, grețuri, vărsături, pierderea cunoștinței, piele vineție;
 • venin (mușcături de șarpe, înțepături de viespi sau albine etc.): inflamarea și înroșirea zonei, care are tendința să se extindă; șoc anafilactic.
 • amfetamine, cocaina: hiperactivitate, hipertensiune, tahicardie, dilatarea pupilelor, transpirații reci.

Ce e de făcut în caz de intoxicații?

Acasă

După ce am anunțat medicul sau serviciul de urgență (în funcție gravitatea situației), există câteva lucruri pe care le putem face până la sosirea ambulanței.

 • În cazul intoxicaț iei cu acizi (substanțe de curățenie, acid de baterie) sau baze (amoniac, gaz lampant), este contraindicat să i se dea persoanei afectate lapte sau alte substanțe. Aceasta va primi cel mult apă, singurul lichid care poate dilua agentul toxic. Este contraindicată, de asemenea, provocarea vomei, pentru că aceasta poate genera arsuri chimice suplimentare.
 • Dacă observăm că este vorba de o intoxicație cu monoxid de carbon, gaze sau alte substanțe prezente în aer, trebuie să scoatem persoana din încăpere și să părăsim rapid acel loc, căutând să ajungem în aer liber. Încercați să respirați cât mai puțin sau deloc aerul contaminat.
 • Dacă pacientul este inconștient, așezați-l în poziția laterală de siguranță și monitorizați-l până la venirea echipei medicale.
 • În cazul în care persoana se află în stop cardio-respirator, aplicăm respirația gură la gură, dar evităm contactul direct, folosind un material textil; se aplică, de asemenea, masajul cardiac.
 • Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” a pus la dispoziția tuturor, pentru urgențe toxicologice, serviciul telefonic TOXAPEL (021 210 62 82), cu funcționare non-stop.

La spital

Prima masură în tratamentul intoxicațiilor prin ingerare este grăbirea eliminării substanțelor toxice din tractul digestiv: spălături gastrice, administrarea de diuretice, laxative. Se poate administra, de asemenea, cărbune activat, care are proprietatea de a absorbi toxinele. În cazul intoxicației prin inhalare, se administrează oxigen. Dacă este necesar, se aplică tratamentul de susținere a funcțiilor vitale: ventilația artificială, combaterea și tratamentul convulsiilor sau a comei, reechilibrarea hidroelectrolitica.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestiveSFATURI MEDICALE

Boala inflamatorie intestinală – cauze și simptome

4 Minute
Boala inflamatorie intestinală este termenul folosit pentru a descrie o gamă de afecțiuni ale intestinului care determină inflamația și umflarea…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEAlimentație sănătoasăBoli digestiveLIFE STYLESFATURI MEDICALE

Laxativele în curele de slăbire. Ce spun specialiștii?

3 Minute
E posibil ca uneori, atunci când dorim să slăbim, să apelăm la tot felul de diete și remedii, în speranța…
Boli digestive

Intoleranța la histamină: cauze, simptome și dieta recomandată

2 Minute
Histamina este un mesager chimic care aparține grupului de amine biogene, aceasta găsindu-se în mod normal în multe alimente. Histamina…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.