Afecțiuni ale ochilorBOLI

Cele mai des întâlnite probleme oftalmologice

Probleme oftalmologice apar în cazul în care ochii sunt expuși constant agresiunilor externe. Virusuri, bacterii, factori chimici și fizici iritanți, suprasolicitarea ochilor în fața calculatorului, tensiunea intraoculară – toate acestea pot afecta sănătatea și buna funcționarea a ochilor.

Probleme oftalmologice pot afecta persoane de orice vârsta. Vom prezenta în cele de mai jos o listă a celor mai des întâlnite afecțiuni oftalmologice, care pot provoca probleme serioase, în cazul în care nu sunt tratate corespunzător. Este recomandabil ca înainte de aplicarea oricărui tratament, să apelați la sfatul medicului.

Glaucomul – probleme oftalmologice de sănătate publică

Glaucomul este o boală gravă și frecventă a ochiului, considerată o problemă de sănătate publică la nivel mondial. Este caracterizată prin creșterea presiunii intraoculare și afectează nervul optic, pe care îl distruge progresiv, până la orbire. Este foarte important ca persoanele care se confruntă cu probleme oftalmologice și dificultăți de vedere să fie consultate de un specialist oftalmolog, pentru că depistarea precoce a bolii poate prelungi considerabil anii în care pacientul își va putea menține simțul văzului.

Glaucomul este o boală ireversibilă, care nu doare, dar conduce la orbire. De aceea, medicii recomandă tuturor persoanelor trecute de 40 de ani să meargă periodic la controale preventive.

Orjeletul – un abces la baza unei gene

Orjeletul (denumit popular și ulcior) reprezintă infectarea cu stafilococ auriu a unei glande sebacee aflată la baza uneia dintre gene. În funcție de localizare, acesta poate fi intern sau extern. Prima manifestare este durerea la nivelul pleoapei. Ulterior, aceasta se înroșește și se umflă. Zona afectată se poate transforma într-o pungă de puroi care ulterior se va sparge. Perioada medie de vindecare este de aproximativ o săptămână. Există situații în care orjeletul se vindecă singur, dar acest lucru este valabil mai mult pentru orjeletul extern. În schimb, orjeletul intern are un potențial mai mare de complicații, caz în care, pe lângă un tratament dezinfectant local, poate fi necesară chiar o intervenție chirurgicală minoră, pentru evacuarea puroiului.

Factori de risc în problemele oftalmologice:

  • atingerea ochilor cu mâinile murdare;
  • înotul în piscine insuficient igienizate;
  • produsele cosmetice vechi sau contaminate;
  • igiena personală precară;
  • folosirea în comun cu o persoană infectată a prosoapelor sau a produselor cosmetice.

Conjunctivita – inflamația membranei protectoare a ochiului

Conjunctivita reprezintă inflamația conjunctivei, o membrană subțire, transparentă, cu rol de protecție, care acoperă partea anterioară a globului ocular și partea interioară a pleoapelor. Factorii de risc coincid cu cei menționați mai sus, în cazul orjeletului.

Manifestările bolii sunt variate: senzația prezenței unui corp străin, mâncărime, lăcrimare, congestie, înroșire, sensibilitate la lumină, secreții alb-gălbui care „lipesc” genele și pleoapele, mai ales după somn.

Cauze:

  • factori iritanți din mediul înconjurător: fum, clor, produse de igienă personală, produse cosmetice;
  • infecții bacteriene, provocate de streptococ, stafilococ, gonococ, chlamydia;
  • infecții provocate de diverse virusuri: rujeolic, varicelo-zosterian, virusuri herpetice sau adenovirusuri.

În cazurile mai simple, boala se poate vindeca fără tratament, prin curățarea zonei cu apă caldă. În mod normal, într-o situație mai puțin complicată, simptomele dispar în câteva zile. În cazurile mai grave, provocate de o infecție de natură bacteriană, este necesară aplicarea de picături sau unguente cu antibiotic. De asemenea, inflamația poate fi provocată de substanțe alergene, caz în care se folosesc picături cu proprietăți anti-alergice. În oricare dintre situații, abordarea terapeutică va fi urmată după consultarea unui medic.

Articole recomandate
Afecțiuni ale ochilor

Astigmatismul - cauze, tipuri și simptome

4 Minute
Cauza cea mai probabilă pentru apariția astigmatismului este reprezentată de ereditate, iar printre factorii predispozanți se numără preexistența altor vicii…
Afecțiuni ale ochilor

Masca de protecție și protecția ochilor

4 Minute
Încă de la debutul pandemiei, specialiștii în sănătate publică au recomandat purtarea măștilor de protecție, alături de distanțare socială și…
BOLIboli de nutriție și metabolismDiabet

Provocări actuale pentru bolnavii de diabet

5 Minute
În contextual pandemiei de coronavirus, categoria diabeticilor este considerată de specialiști drept una dintre cele mai expuse la complicații grave…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *