Toxiinfecția alimentară – cauze, simptome, tratament

Toxiinfecția alimentară

Toxiinfecția alimentară (intoxicația alimentară) este o afecțiune cauzată de consumul de alimente sau băuturi contaminate cu diferite bacterii, virusuri sau paraziți. Aceasta apare în special pe timpul verii și se manifestă, cel mai des, la copii și la persoanele cu vârstă înaintată. De asemenea, un sistem imunitar slăbit poate favoriza apariția toxiinfecțiilor alimentare.

Cauze și alimente predispuse la contaminare

Cauzele care produc toxiinfecția alimentară variază în funcție de persoană și de alimentația din ultimele zile anterioare îmbolnăvirii. Principalele alimente cu risc de contaminare sunt carnea și preparatele din carne, peștele și preparatele din pește, ouăle (cu preponderență cele de rață) și laptele. Contaminarea apare rar și la orez, cartofi sau fasole.

Ce alte alimente îți pot produce intoxicația alimentară:

  • alimentele expirate;
  • prăjiturile și torturile care conțin mult ou și unt;
  • înghețata;
  • porumbul fiert;
  • băuturile ținute mult timp în frigider;
  • alimentele congelate.

Simptome

Persoanele care consumă alimente sau băuturi contaminate cu germenii responsabili pentru toxiinfecția alimentară (Ex.: Salmonella, E. Coli, Campylo Bacter, Norovirus, Listeria etc.) pot manifesta primele simptome încă din prima jumătate de oră după consum, dacă evoluția este rapidă, sau chiar după 48-72 de ore. Simptomele variază și pot fi mai ușoare sau mai agresive, în funcție de bacteria cu care a fost infectat pacientul.

Principale semne ale toxiinfecției alimentare sunt următoarele:

  • diaree severă;
  • crampe stomacale;
  • vomă;
  • febră;
  • greață;
  • dureri musculare;
  • stare de moleșeală.

În cazul unei toxiinfecții agresive, manifestată prin febră mare (peste 38,5 grade), semne importante de deshidratare, sânge în scaun și diaree care durează mai mult de 72 de ore, trebuie să mergeți de urgență la medic.

Tratament

În general, simptomele toxiinfecției alimentare ar trebui să dispară după trei zile, fără să fie nevoie de un consult specializat și fără un tratament medicamentos.

Cel mai important lucru care trebuie avut în vedere este menținerea organismului hidratat. Se recomandă consumul de băuturi hidratante (săruri de rehidratare) sau ceaiuri și trebuie evitate băuturile carbogazoase, energizante. De asemenea, în cazul toxiinfecțiilor este de preferat evitarea sucurilor naturale care conțin mult zahăr.

Imediat după ce starea generală se îmbunătățește, bolnavul trebuie să reînceapă, treptat, diversificarea alimentelor. Pentru început, specialiștii recomandă consumul de orez, pâine prăjită, biscuiți sărați și banane.

Prevenție           

Chiar dacă toxiinfecția alimentară este greu de controlat când vorbim despre mâncăruri sau băuturi consumate la restaurant, există câteva reguli pe care le putem urma pentru a ne proteja cât mai mult de bacteriile periculoase:

  • Spală-te pe mâini, cu apă și săpun, minimum 30 de secunde, înainte și după masă!
  • Spală bine fructele și legumele atunci când le aduci acasă și înainte de a le consuma!
  • Separați mâncărurile atunci când le depozitați în frigider!
  • Gătiți mâncărurile din carne la temperaturile corecte!

 

Adaugă un comentariu

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH