BOLIBoli endocrine

Pancreatita acută

Pancreatita acută reprezintă inflamația pancreasului și/sau a zonelor înconjurătoare, care se produce din cauza eliberării bruște a enzimelor pancreatice active. Este o afecțiune vindecabilă; totuși, trebuie tratată de îndată ce apar simptomele, pentru că pancreasul este unul dintre organele vitale ale omului.

Cauze pancreatita acută

Cauzele principale ale pancreatitei sunt alcoolismul cronic (mai ales la bărbați) și litiaza biliară (afectează cu preponderență femeile).  Calculii biliari se pot deplasa până la nivelul ductului pancreatic, prin care sucul pancreatic se varsă în duoden. Blocajul face ca enzimele blocate să înceapă să distrugă celulele pancreatice. În cazul femeilor, și sarcina poate fi un factor de risc. Alcoolul consumat în exces poate duce la afectarea canalelor din țesutul organului, care, de asemenea, se pot bloca. Excesul alimentar, mai ales dacă alimentele sunt bogate în grăsimi, poate avea același rezultat.

Alte cauze și factori favorizanți:

  • moștenirea genetică;
  • consumul de medicamente cu toxicitate ridicată;
  • loviturile sau leziunile abdominale;
  • cancerul pancreatic;
  • nivelul crescut de trigliceride;
  • diferite infecții.

Simptome pancreatita acută

De cele mai multe ori, pacienții sunt alertați de o durere intensă, iradiantă, care pornește din partea superioară dreaptă a abdomenului. Alte semnale de alarmă: greață, vărsături, febră, transpirații, puls accelerat, diaree. În cazuri grave, bolnavul poate chiar să își piardă cunoștința.

Tratament

Diagnosticul de certitudine pentru pancreatita acută poate implica efectuarea analizelor de sânge (care vor determina funcțiile hepatice și renale, calcemia, nivelurile de amilază și lipază serică etc.), a unui examen imagistic (ecografie, radiografie, tomografie, colangiopancreatografie prin rezonanță magnetică – MRCP) sau chiar un examen biopsic.

Tratamentul constă în întreruperea alimentației pe cale orală, administrarea de analgezice și de soluții intravenoase, care să hidrateze și să hrănească organismul. De asemenea, pentru a împiedica producerea de sucuri gastrice, se administrează inhibitori ai pompei de protoni și blocante ale histaminei 2. În caz de infecție, se administrează și antibiotice. În unele cazuri, poate fi necesar tratamentul chirurgical, prin intervenție chirurgicală clasică sau prin ERCP (colangio-pancreatografie retrogradă endoscopică).

Informații suplimentare despre metodele de prevenție și tratament în cazul pancreatitei acute, aflați în această seară de la doamna doctor Paula Popiel, în direct pe pagina de Facebook și pe canalul de YouTube PortalMed.

Articole recomandate
Boli endocrine

Nanismul hipofizar

4 Minute
Nanismul hipofizar este o afecțiune caracterizată printr-un nivel redus al hormonului de creștere. Copiii care se confruntă cu această problemă…
BOLIboli de nutriție și metabolismDiabet

Provocări actuale pentru bolnavii de diabet

5 Minute
În contextual pandemiei de coronavirus, categoria diabeticilor este considerată de specialiști drept una dintre cele mai expuse la complicații grave…
BOLIBoli renale

Boala cronică renală (BCR)

4 Minute
Boala cronică renală este o afecțiune care trece deseori neobservată, dar care poate cauza complicații grave pe termen lung, inclusiv…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *