Alimentație sănătoasăDiabet, boli de nutriție și metabolismLIFE STYLE

Regimul diabetic și tentațiile culinare din timpul Paștelui. Cu ce se pot delecta diabeticii

Pentru bolnavii de diabet, perioada Paștelui poate fi și mai dificilă decât de obicei, din cauza restricțiilor alimentare. Există însă alternative sănătoase ce pot înlocui cu succes tradiționale rețete românești.

Sărbătorile pascale se apropie, iar meniul pentru aceste zile începe să se contureze pe listele de cumpărături. Cozonac, pască, drob sau friptură de miel sunt rețetele obișnuite pentru cei tradiționaliști. Este însă o perioadă plină de provocări pentru bolnavii de diabet, care trebuie să respecte regimul indicat de medic și să reziste tentațiilor din jur.

În ținerea sub control a diabetului, o componentă esențială este alimentația. Având în vedere complexitatea problematicii legate de nutriție în cazul diabeticilor, este recomandat ca aceștia să țină cont de indicațiile medicului.

Ce determină apariția diabetului

În momentul în care consumăm carbohidrați, corpul produce enzime care îi descompune în molecule de zahăr. Aceste zaharuri sunt transportate de hormonul numit insulină în celule, unde pot fi folosite ca o sursă de energie, potrivit https://draxe.com/. Diabetul afectează capacitatea organismului de a procesa în mod optim nutrienții, rezultând astfel niveluri anormale de glucoză în sânge. Pentru cei care suferă de această boală, procesul de descompunere a carbohidraților și de transferare a acestora către celule nu funcționează cum ar trebui, ceea ce duce la creșterea și prăbușirea nivelurilor de glicemie.

În tratamentul acestei afecțiuni sunt prescrise, de regulă, medicamente care au scopul de a reduce nivelul glicemiei, astfel încât organismul să folosească mai eficient insulina, arată aceeași sursă. Adițional, schimbarea regimului alimentar este esențială pentru ținerea sub control a glicemiei.

De regulă, regimul diabetic ar trebui să fie compus din alimente bogate în nutrienți, alimente sărace în carbohidrați, dar bogate în proteine. Alte alimente cu un conținut ridicat de fibre, cum ar fi cerealele integrale, legumele, nucile și semințele, pot fi incluse, de asemenea, în regimul diabetic sau prediabetic, însă în cantități reduse.

Așa cum arată https://draxe.com/, respectarea unui regim diabetic contribuie la reducerea nivelului glicemic și la prevenirea unor efecte secundare asociate acestei boli. Totodată, dieta aceasta poate proteja împotriva altor afecțiuni cronice și contribuie la ținerea sub control a greutății corporale.

Alimente recomandate în regimul diabetic

O dietă echilibrată, indicată de medic, poate preveni eventualele complicații. Renunțarea la anumite alimente care pot dăuna organismului nu înseamnă că cei bolnavi de diabet nu se vor mai bucura de mâncăruri gustoase. Ei vor adopta un regim sănătos și vor avea astfel ocazia să introducă în meniul lor alimente noi, pline de savoare.

Diabeticii trebuie să își monitorizeze cantitatea totală de carbohidrați dintr-o masă. Potrivit www.medicalnewstoday.com, necesarul de carbohidrați variază în funcție de mulți factori, inclusiv de medicație și de efortul fizic. Un nutriționist poate da indicații referitoare la necesarul de carbohidrați, în funcție de nevoile fiecărei persoane.

Pentru a avea un regim diabetic cu rezultate pozitive, Asociația Americă a Diabetului recomandă:

  • consumul de fructe și legume
  • consumul de carne slabă
  • alegerea unor alimente cu mai puțin zahăr adăugat
  • evitarea grăsimilor nesaturate

Preparate sănătoase pentru Paște

Pentru că alimentele tradiționale specifice Paștelui pot conține ingrediente nerecomandate în dieta diabetică, celor care suferă de această afecțiune le sunt recomandate rețete care pot compune cu succes un meniu festiv.
De exemplu, www.diabetes.org.uk recomandă aceste preparate pline de nutrienți:

  • file de miel cu garnitură de pilaf de linte – această rețetă combină carnea de miel cu busuioc și pătrunjel proaspăt și poate fi servită fără emoții musafirilor;
  • chifle dulci făcute din făină integrală și fructe precum măr și banană – conțin multe fibre, de aceea sunt deosebit de sățioase;
  • pateuri cu ouă florentine – ouăle sunt în centrul atenției în această perioadă. Alături de spanac și de cremă de brânză, aceste preparate vor fi un aperitiv sănătos și plin de savoare;
  • biscuiți din făină integrală – bogați în fibre, aceștia pot fi făcuți cu foarte puțin zahăr, iar în loc de unt poate fi folosit ulei de rapiță, pentru a reduce grăsimile saturate.

Surse:

https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/cooking-for-people-with-diabetes/seasonal-cooking/easter-recipes

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324416#diet-for-diabetes

https://draxe.com/nutrition/diabetic-diet-plan/

Articole recomandate
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Uleiul de in: beneficii, recomandări și modalități de utilizare

3 Minute
Semințele de in sunt cunoscute pentru numeroasele lor beneficii pentru sănătate printre care se numără aportul unei doze consistente de…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Fructoza este dăunătoare pentru organism? Află tot ce trebuie să știi despre zahărul din fructe

3 Minute
Alături de glucoză, fructoza este una dintre cele două componente ale zahărului adăugat. Conform specialiștilor, fructoza este cel mai dăunător…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Beneficiile consumului de smochine

2 Minute
Smochinele sunt asociate cu sănătatea și cu prosperitatea încă din cele mai vechi timpuri. Smochinele nu sunt un fruct obișnuit,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *