BOLIBoli infecțioase

Bolile infecțioase – un pericol și pentru cei din jur

Specialiștii infecționiști se ocupă cu diagnosticarea și tratarea bolilor infecțioase umane cauzate de bacterii, virusuri, fungi sau paraziți. Aceștia trag un semnal de alarmă asupra importanței distanțării sociale și a păstrării unei igiene riguroase, mai ales în contextul existenței pandemiei de COVID-19.

Bolile infecțioase sunt considerate boli contagioase, fiind tratate de obicei în secțiile specializate de Boli Infecțioase și Tropicale, din cadrul instituțiilor specializate. Acestea pot fi provocate de bacterii, fungi, paraziți sau protozoare. În faza de contagiozitate, acestea pot fi tratate și la domiciliu, dar persoana infectată trebuie să fie izolată de ceilalți membri ai familiei. Fără supraveghere medicală și fără respectarea protocolului aplicat în aceste situații, complicațiile bolilor infecțioase pot conduce chiar la deces.

Transmiterea unei boli infecțioase se poate face prin contactul cu o persoană infectată, prin atingerea obiectelor contaminate, prin consumul de lichide sau alimente contaminate, prin expunerea la agenții patogeni din mediu, de la mamă la nou-născut în timpul nașterii și prin mușcături de insecte sau animale.

În funcție de tipul bolii, simptomele pot varia. Totuși, majoritatea bolilor infecțioase se manifestă prin febră, oboseală accentuată, dureri musculare și diaree.

Bolile infecțioase pot fi provocate de:

 • Bacterii: antrax, boala Lyme (borrelioza), bruceloza, difteria, dizenteria, febra tifoidă, gonoreea, holera, leptospiroza, scarlatina, sifilisul, tuberculoza etc.
 • Virusuri: SIDA, poliomielita, parotidita epidemică, oreionul, eritemul infecțios, hepatita, rujeola, variola, varicela, herpesul zoster, gripa, virozele respiratorii, infecțiile cu coronavirusuri (MERS, SARS, COVID-19) etc.
 • Fungi (ciuperci): caspergiloza, blastomicoza si coccidioidomicoza, candidoza etc.
 • Paraziți interni (inclusiv protozoare) și externi: giardioza, ascaridioza, oxiuraza, tricomoniaza, amibiaza, Boala Chagas (tripanosomiaza americană) etc. Printre parazitozele externe se numără scabia și pediculoza.

Prevenirea bolilor infecțioase

Există o serie de precauții care ajută la reducerea riscului de infecții:

 • Igiena mâinilor.
 • Evitarea atingerii feței.
 • Izolarea pe durata bolii.
 • Vaccinarea împotriva infecțiilor și bolilor comune.
 • Consumarea de alimente și băuturi pregătite în mod adecvat, într-un mediu curat.
 • Practicarea sexul protejat.
 • Evitarea folosirii în comun a obiectelor de igienă personală.
 • Vaccinarea specifică înainte de a face călătorii în alte țări, mai ales în cele din zona tropicală.

Tratamentul bolilor infecțioase se face exclusiv sub supraveghere medicală.

Articole recomandate
BOLIboli de nutriție și metabolismDiabet

Provocări actuale pentru bolnavii de diabet

5 Minute
În contextual pandemiei de coronavirus, categoria diabeticilor este considerată de specialiști drept una dintre cele mai expuse la complicații grave…
BOLIBoli renale

Boala cronică renală (BCR)

4 Minute
Boala cronică renală este o afecțiune care trece deseori neobservată, dar care poate cauza complicații grave pe termen lung, inclusiv…
BOLIOncologie

Cancerul tiroidian

4 Minute
Cancerul tiroidian apare apare extrem de des în rândul vârstnicilor și trece deseori neobservat. În cazul în care vorba despre…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *