BOLIBoli infecțioase

Bolile infecțioase – un pericol și pentru cei din jur

Specialiștii infecționiști se ocupă cu diagnosticarea și tratarea bolilor infecțioase umane cauzate de bacterii, virusuri, fungi sau paraziți. Aceștia trag un semnal de alarmă asupra importanței distanțării sociale și a păstrării unei igiene riguroase, mai ales în contextul existenței pandemiei de COVID-19.

Bolile infecțioase sunt considerate boli contagioase, fiind tratate de obicei în secțiile specializate de Boli Infecțioase și Tropicale, din cadrul instituțiilor specializate. Acestea pot fi provocate de bacterii, fungi, paraziți sau protozoare. În faza de contagiozitate, acestea pot fi tratate și la domiciliu, dar persoana infectată trebuie să fie izolată de ceilalți membri ai familiei. Fără supraveghere medicală și fără respectarea protocolului aplicat în aceste situații, complicațiile bolilor infecțioase pot conduce chiar la deces.

Transmiterea unei boli infecțioase se poate face prin contactul cu o persoană infectată, prin atingerea obiectelor contaminate, prin consumul de lichide sau alimente contaminate, prin expunerea la agenții patogeni din mediu, de la mamă la nou-născut în timpul nașterii și prin mușcături de insecte sau animale.

În funcție de tipul bolii, simptomele pot varia. Totuși, majoritatea bolilor infecțioase se manifestă prin febră, oboseală accentuată, dureri musculare și diaree.

Bolile infecțioase pot fi provocate de:

 • Bacterii: antrax, boala Lyme (borrelioza), bruceloza, difteria, dizenteria, febra tifoidă, gonoreea, holera, leptospiroza, scarlatina, sifilisul, tuberculoza etc.
 • Virusuri: SIDA, poliomielita, parotidita epidemică, oreionul, eritemul infecțios, hepatita, rujeola, variola, varicela, herpesul zoster, gripa, virozele respiratorii, infecțiile cu coronavirusuri (MERS, SARS, COVID-19) etc.
 • Fungi (ciuperci): caspergiloza, blastomicoza si coccidioidomicoza, candidoza etc.
 • Paraziți interni (inclusiv protozoare) și externi: giardioza, ascaridioza, oxiuraza, tricomoniaza, amibiaza, Boala Chagas (tripanosomiaza americană) etc. Printre parazitozele externe se numără scabia și pediculoza.

Prevenirea bolilor infecțioase

Există o serie de precauții care ajută la reducerea riscului de infecții:

 • Igiena mâinilor.
 • Evitarea atingerii feței.
 • Izolarea pe durata bolii.
 • Vaccinarea împotriva infecțiilor și bolilor comune.
 • Consumarea de alimente și băuturi pregătite în mod adecvat, într-un mediu curat.
 • Practicarea sexul protejat.
 • Evitarea folosirii în comun a obiectelor de igienă personală.
 • Vaccinarea specifică înainte de a face călătorii în alte țări, mai ales în cele din zona tropicală.

Tratamentul bolilor infecțioase se face exclusiv sub supraveghere medicală.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli infecțioaseObstetrica și Ginecologie

Anemia feriprivă – cauze, simptome și complicații

3 Minute
Anemia feriprivă este cea mai frecventă formă de anemie, o afecțiune a sângelui care afectează celulele roșii din sânge. Anemia…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli infecțioase

Boala gură-mână-picior: cauze și manifestări

3 Minute
Boala mâinilor și a picioarelor, numită mai frecvent boala copilăriei gură-mână-picior este o infecție virală ușoară și contagioasă, frecventă la…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli infecțioase

Boala zgârieturii de pisică: simptome și tratament

2 Minute
Boala zgârieturii de pisică este o infecție cauzată de bacteria Bartonella henselae (unul dintre cele mai comune tipuri de bacterie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *