Boli infecțioase

Terapia PrEP – medicamentele care pot preveni infecția HIV

Considerată în trecut o boală letală, infecția cu virusul HIV poate fi acum controlată cu ajutorul medicamentelor. Oamenii de știință au descoperit o serie de tratamente ce pot fi administrate persoanelor cu status HIV negativ astfel încât să prevină o posibilă infectare. Aceste medicamente sunt destinate în special persoanelor cu risc de expunere la HIV. În acest articol vom explica felul în care medicamentele pot funcționa în organism și, de asemenea, care sunt posibilele lor efecte secundare.

Ce înseamnă PrEP?

Descoperită în Statele Unite ale Americii de către reprezentanții marilor companii farmaceutice, terapia PrEP a fost concepută cu scopul de a menține statusul HIV negativ persoanelor neinfectate. Numele de PrEP atribuit acestei terapii medicamentoase reprezintă acronimul de la Pre – Exposure Prophylaxis, adică Profilaxia Pre Expunere, și este destinată în mod special persoanelor cu risc de infectare cu virusul HIV.

Potrivit studiilor realizate de Centrul de Control al Bolilor din SUA, aceste medicamente și-au dovedit eficiența în ceea ce privește prevenirea infecției HIV, în proporție de 99%, în cazul persoanelor active din punct de vedere sexual și care nu foloseau nicio metodă de protecție. Mecanismul de acțiune al acestor medicamente a fost conceput astfel încât să împiedice intrarea în celule a virusului HIV, stopând astfel replicarea lui. Infecția cu HIV scăpată de sub control provoacă SIDA.

Administrarea terapiei PrEP

Medicamentele utilizate pentru a preveni infecția HIV fac parte din clasa antiretroviralelor, administrate persoanelor cu status HIV pozitiv. Este vorba despre tenofovir și emtricitabină, substanțe care intră în compoziția unei singure pastile, vândută sub denumirea comercială de Truvada. Alegerea acestor medicamente nu a fost întâmplătoare, oamenii de știință considerându-le tratamentele destinate HIV cu cele mai puține efecte adverse.

Administrarea acestor medicamente este destinată în special persoanelor cu risc de infectare HIV și se realizează doar în baza recomandărilor medicilor. De asemenea, persoanele care încep terapia PrEP trebuie să continue medicația așa cum le-a fost prescrisă de specialiști, în caz contrar, există posibilitatea ca medicamentele să nu poată oferi protecția necesară în fața riscului infecției HIV. Pentru ca eficiența medicamentelor să fie ridicată, ele trebuie administrate zilnic, pe o perioadă cuprinsă între șapte și 21 de zile, arată experții americani din cadrul CDC.

Efectele secundare ale medicamentelor care previn infecția HIV

Ca orice medicament, și combinația terapeutică PrEP poate avea efecte adverse. Reacții cel mai des raportate au fost durerile de stomac, durerile de cap sau stările de oboseală. Studiile au arătat că efectele adverse pe termen lung au fost foarte rare și au vizat posibile reacții la nivelul rinichilor. Înainte de a administrarea PrEP, orice persoană trebuie să discute cu un medic specialist și să realizeze o serie de analize medicale. Este important ca înainte de începerea terapiei să se cunoască statusul HIV.

Dacă o persoană este HIV pozitivă și folosește aceste medicamente, este posibil ca tratamentul să crească rezistența virusului la alte combinații terapeutice prescrise de medicii infecționiști pentru a ține infecția sub control. De asemenea, este recomandată o analiză a funcției rinichilor, mai ales dacă persoanele care doresc să folosească terapia PrEP suferă de boli cronice precum diabetul sau diferite afecțiuni ale inimii.

Protecția oferită de medicamentele PrEP

Concepută pentru a preveni infecția HIV, terapia PrEP nu oferă protecție în fața altor afecțiuni ce pot fi transmise pe cale sexuală. Astfel, recomandarea experților din cadrul Centrului de Control al Bolilor, SUA, este de a utiliza și alte metode de protecție dovedite eficiente. Ele pot preveni transmiterea unor boli precum sifilisul sau gonoreea.

Cum putem obține terapia PrEP

Dezvoltată în Statele Unite ale Americii, medicația PrEP este disponibilă în această țară încă din anul 2012. În România sau alte țări din blocul comunitar aceste medicamente nu sunt încă disponibile. Excepție face Franța, care a aprobat utilizarea medicamentelor PrEP în anul 2015. Statele Unite ale Americii au dezvoltat programe de sănătate prin care oferă gratuit, în baza recomandărilor medicilor, medicația PrEP persoanelor care prezintă risc de infecție HIV. În cadrul respectivelor programe de sănătate au fost incluse și analizele medicale ce trebuie efectuate înainte de începerea terapiei.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli infecțioaseObstetrica și Ginecologie

Anemia feriprivă – cauze, simptome și complicații

3 Minute
Anemia feriprivă este cea mai frecventă formă de anemie, o afecțiune a sângelui care afectează celulele roșii din sânge. Anemia…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli infecțioase

Boala gură-mână-picior: cauze și manifestări

3 Minute
Boala mâinilor și a picioarelor, numită mai frecvent boala copilăriei gură-mână-picior este o infecție virală ușoară și contagioasă, frecventă la…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli infecțioase

Boala zgârieturii de pisică: simptome și tratament

2 Minute
Boala zgârieturii de pisică este o infecție cauzată de bacteria Bartonella henselae (unul dintre cele mai comune tipuri de bacterie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *