Boli și afecțiuni copii

Boala celiacă la copii – cauze, simptome și tratament

Boala celiacă este o afecțiune cauzată de intoleranța la gluten și se manifestă prin leziuni la nivelul intestinului subțire. Astfel, este afectată absorbția de nutrienți (grăsimi, calciu, fier).

De ce apare boala celiacă?

Boala celiacă este o boală autoimună, în general genetică, iar lipsa unui tratament corect poate duce la afecțiuni grave: anemie, diverse forme de cancer sau osteoporoză. Afecțiunea ar putea prezenta primele simptome imediat după diversificarea alimentației copiilor, dar sunt și cazuri în care pacienții suferă de boala celiacă, dar nu prezintă absolut niciun simptom până la vârste înaintate. Odată cu creșterea, simptomele se pot reduce, treptat, dar copilul va avea probleme cu creșterea (înălțime sub media vârstei) și se va confrunta cu întârzierea apariției pubertății.

Ce este glutenul?

Glutenul este o proteină vegetală, care se găsește în grâu, secară și ovăz, și care, în cazul persoanelor predispuse genetic, influențează în mod negativ sistemul imunitar și duce la distrugerea mucoasei intestinale.

Cauze

Boala celiacă poate să apară la copii după vârsta de șase sau chiar nouă luni, imediat după ce alimentele care conțin gluten au fost introduse în alimentația bebelușului. Unul din 10 copii ai căror părinți sau ai căror rude apropiate suferă de boala celiacă și de intoleranță la gluten moștenește boala.

Simptome

În cazul bolii celiace, copiii bolnavi prezintă simptome diferite. Există cazuri în care intoleranța la gluten are un efect imediat după consumarea alimentelor cu gluten (10-20 de minute), iar alte cazuri în care problemele intervin după câteva ore, zile sau chiar săptămâni.

Simptome ușoare:

  • meteorism și flatulență;
  • dureri abdominale/crampe;
  • constipație.

Simptome severe:

  • pierdere rapidă în greutate;
  • stare de rău accentuată;
  • vomă;
  • îngreunarea dezvoltării fizice;
  • apatie/tristețe;
  • fragilitatea membrelor.

Tratament

În cazul copiilor, testul pentru a vedea dacă bebelușul suferă de intoleranță la gluten trebuie făcut de la primele simptome, imediat după diversificarea alimentației.

La adulți, imediat după apariția simptomelor bolii celiace se recomandă consultarea unui medic specialist și, cel puțin până la diagnosticare, continuarea consumului de gluten.

În prezent, pentru boala celiacă nu se prescrie un tratament medicamentos. Bolnavii vor fi nevoiți să urmeze toată viața un regim alimentar strict, care să nu conțină deloc gluten. Odată eliminat glutenul din organism, intestinul subțire se va vindeca, treptat, iar starea generală de sănătate a copilului se va îmbunătăți. Conform ultimelor studii, copiii care consumă cantități mari de gluten în primii cinci ani de viață au un risc cu 6% mai mare de a dezvolta boala celiacă.

 

Articole recomandate
BOLIBoli infecțioaseBoli și afecțiuni copii

Infecția cu Cytomegalovirus

2 Minute
Infecția cu Cytomegalovirus a fost pentru prima dată observată în anul 1881, de către Hugo Ribbert, un medic patolog german…
BOLIBoli endocrineBoli și afecțiuni copii

Fenilcetonuria – cauze, simptome și tratament

2 Minute
Fenilcetonuria este o boală genetică gravă și destul de rară, provocată de o tulburare a metabolismului fenilalaninei, un aminoacid care…
Boli și afecțiuni copii

Rujeola

2 Minute
Înainte ca vaccinarea să fie făcută pe scară largă la nivel mondial, la fiecare 2-3 ani apăreau în lume epidemii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *