BOLIReumatologie și Ortopedie

Osteoporoza – cauze, simptome, tratament și prevenție

Osteoporoza este o afecțiune care atacă sistemul osos și se caracterizează prin reducerea densității minerale osoase, ceea ce înseamnă că osul este predispus la fracturi, chiar și în cazul producerii unor traumatisme simple, care în mod normal nu ar fi avut urmări.

Osteoporoza afectează cu preponderență femeile

După o anumită vârstă, începând cu 35-40 de ani, osul începe să-și piardă din substanță. Este un fenomen natural, care intervine odată cu înaintarea în vârstă. Osteoporoza afectează în general femeile (75% dintre pacienți sunt de sex feminin), dar este prezentă, în cazuri mai rare, și la bărbați. Statisticile arată că o zecime dintre femeile peste 60 de ani au această afecțiune.

Masa osoasă se construiește în permanență până la vârsta de 30 de ani. Până atunci, oasele cresc și devin din ce în ce mai puternice. Apoi, sistemul osos începe să se „reconstruiască” natural mult mai greu sau deloc, ceea ce înseamnă că distrugerea este mai rapidă decât creșterea oaselor (oasele continuă să crească și ele, dar mult mai puțin față de procesul concomitent de degenerare).

Această problemă se resimte cel mai rapid și mai vizibil la femei, în prima perioadă de după menopauză, când dispare protecția estrogenului (hormonul care ajută la menținerea rezistenței oaselor și întreține un nivel ridicat al mineralelor în oase).

Cauze

Principala cauză a osteoporozei o reprezintă vârsta. Imediat după ce este atinsă densitatea osoasă maximă, va exista o perioadă de stagnare din acest punct de vedere (1-5 ani), iar apoi, va începe procesul invers. Combaterea osteoporozei depinde de cât de sănătoasă și corectă a fost acumularea țesutului osos în perioada copilăriei și a adolescenței.

Cauze și factori favorizanți:

– vârsta înaintată;

– pierderi de calciu sau un nivel scăzut al calciului de-a lungul anilor;

– activitate fizică redusă;

– fumat excesiv;

– alcool excesiv;

– cazuri de osteoporoză în familie;

– nivel scăzut de hormoni (sexuali, tiroidieni);

– rasa (femeile europene și asiatice sunt mai predispuse).

O persoană adultă are nevoie, în medie, de 1000-1500 de miligrame de calciu și 400-800 UI de vitamina D în fiecare zi.

Simptome

Osteoporoza se află în categoria „bolilor silențioase”. De ce? Pentru că pierderea osoasă incipientă nu are niciun simptom. Nu există dureri sau schimbări vizibile. Astfel, primul simptom al apariției osteoporozei poate fi chiar prima fractură!

Fragilitatea oaselor poate genera dureri din ce în ce mai dese și mai puternice de spate, dar și scăderea în înălțime. Studiile arată că bolnavii de osteoporoză ajung să piardă chiar și 1,5-2 cm din înălțime pe parcursul unui singur an.

Cele mai frecvente fracturi se produc la nivelul șoldului și la nivelul vertebrelor și pot apărea atât după un efort intens (ex.: ridicarea unor greutăți), cât și în cazul unor acțiuni banale (ex.: ridicare din pat).

Tratament

Refacerea masei osoase nu este posibilă, iar odată apărută, osteoporoza nu va putea fi vindecată. Totuși, tratamentul medicamentos și anumite exerciții fizice și terapii (fizioterapie) vor ameliora simptomele și vor reduce riscul apariției fracturilor.

Tratamentul medicamentos se face obligatoriu la indicația medicului specialist și include doze suplimentare de calciu, calcitonină, estrogen, parathormon sau vitamina D.

Cum putem preveni osteoporoza?

Osteoporoza poate fi întârziată sau chiar prevenită prin:

– alimentație sănătoasă;

– exerciții fizice regulate;

– administrarea de suplimente cu vitamine și calciu.

Principala recomandare a specialiștilor este renunțarea la fumat și la consumul excesiv de alcool. Cantitățile mari de alcool împiedică formarea masei osoase, iar la o vârstă înaintată accelerează procesul de scădere a masei osoase.

Exercițiile fizice sunt foarte importante. Trebuie știut că plimbatul într-un ritm alert, sporturile precum baschetul sau voleiul, jogging-ul sau chiar săritul corzii pot ajuta foarte mult.

De asemenea, dieta are și ea un rol foarte important! Este recomandat un regim alimentar bogat în proteine (carne, ouă, lapte), calciu și vitamina D.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEReumatologie și Ortopedie

Ce este artroplastia de șold

3 Minute
Artroplastia de șold sau înlocuirea de șold, este un tip obișnuit de intervenție chirurgicală prin care o articulație deteriorată a…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEReumatologie și Ortopedie

Reumatismul abarticular: simptome și cauze

2 Minute
Reumatismul abarticular este termenul folosit pentru a indica o serie de afecțiuni inflamatorii în zona țesuturilor moi (mușchi, tendoane, ligamente)…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEReumatologie și Ortopedie

Recomandări privind dieta pacienților care suferă de gută. Vezi lista alimentelor permise

3 Minute
Guta este o formă dureroasă de artrită. Atunci când organismul dumneavoastră are un exces de acid uric, se pot forma…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *