Boli și afecțiuni copii

Convulsiile și epilepsia la copil

Convulsiile și epilepsia pot fi foarte periculoase, atunci când apar la sugari și la copii mici. Diferența dintre cele două constă în crizele mai dese, în cazul epilepsiei, și tendința acestora de a se îndesi și croniciza.

Cele mai frecvente cauze ale convulsiilor la nou-născuți

  • Deficitul de vitamina B6.
  • Sindromul de abstinență la copiii ai căror mame sunt consumatoare de droguri.
  • Tulburările metabolice.
  • Meningita, encefalita, alte infecții sau malformații ale sistemului nervos central.
  • Encefalopatia hipoxic ischemică.
  • Ischemia cerebro-vasculară.

Alte cauze ale convulsiilor la copii mici

Convulsiile provocate de febră sunt cel mai des întâlnite în cazul copiilor cu vârsta de până la 5 ani, atunci când suferă de boli infecțioase, iar temperatura corpului crește rapid. În timpul acestora, copilul își pierde cunoștința. Este necesar să fie scăzută temperatura corpului prin administrarea de antipiretice și/sau împachetări în prosoape umezite cu apă călduță, băi cu apă caldă, șosete ude (umezite doar cu apă, nu și cu oțet sau alcool!), hidratare suficientă. Administrarea tratamentului anticonvulsivant va fi stabilită doar de către medic.

Convulsiile mai pot să apară și ca o consecință a hipoglicemiei, hipocalcemiei, hipomagneziemiei, a unor intoxicații acute sau cronice sau a unor traumatisme și hemoragii cerebrale.

Epilepsia la copil

Atunci când convulsiile nu par să fie generate de o problemă gravă de sănătate, dar se repetă frecvent, în pofida tratamentului, se consideră că pacientul este epileptic, iar schema terapeutică va fi adaptată în consecință. Statusul epileptic reprezintă una sau două crize succesive de convulsii ,cu o durată de 20-30 de minute. Crizele apar brusc și repetat, ca o consecință a tulburărilor funcțiilor cerebrale motorii, psihice, senzoriale sau vegetative. Statisticile arată că, în cazul acestei afecțiuni neurologice, convulsiile dispar după vârsta de 12 ani la două treimi dintre pacienți.

Articole recomandate
BOLIBoli infecțioaseBoli și afecțiuni copii

Infecția cu Cytomegalovirus

2 Minute
Infecția cu Cytomegalovirus a fost pentru prima dată observată în anul 1881, de către Hugo Ribbert, un medic patolog german…
BOLIBoli endocrineBoli și afecțiuni copii

Fenilcetonuria – cauze, simptome și tratament

2 Minute
Fenilcetonuria este o boală genetică gravă și destul de rară, provocată de o tulburare a metabolismului fenilalaninei, un aminoacid care…
Boli și afecțiuni copii

Rujeola

2 Minute
Înainte ca vaccinarea să fie făcută pe scară largă la nivel mondial, la fiecare 2-3 ani apăreau în lume epidemii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *