Boli și afecțiuni copiiMEDICINA PENTRU COPII

Stafilococul auriu. Ce boli poate provoca?

Stafilococul auriu este o bacterie patogenă care poate produce infecții în diferite părți ale corpului. Acest tip de stafilococ se poate găsi pe piele, în nas, în zona axilei sau în zona inghinală, dar devine extrem de periculos în momentul în care pătrunde în sistemul circulator și în sistemul osos. În cazul în care stafilococul auriu ajunge la inimă sau la plămâni, infecțiile provocate pot avea urmări grave.

Stafilococul auriu este una dintre cele mai periculoase bacterii existente, pentru că rezistă la acțiunea mai multor tipuri de antibiotice. Pe lângă rezistența la antibiotice, periculozitatea stafilococului auriu este dată de faptul că acesta supraviețuiește la temperaturi ridicate și nu este eliminat de acidul gastric.

Cum te poți infecta cu stafilococul auriu

Stafilococul auriu este o bacterie care se transmite cu mare ușurință. Infecția cu stafilococ auriu se poate contracta de la o persoană contaminată sau prin atingerea unor obiecte deja contaminate cu acest tip de stafilococ, cum ar fi:

 • telefoane;
 • prosoape;
 • clanțele ușilor;
 • butoanele lifturilor;
 • pixuri

Simptome

În multe cazuri, infectarea cu stafilococ auriu este asimptomatică, pentru că bacteria se află doar la nivelul pielii, fără să provoace modificări semnificative, iar sistemul imunitar o blochează cu succes. În cazul în care nu ești imun și te infectezi cu stafilococ auriu, atunci poți întâmpina următoarele simptome:

 • durere într-o anumită zonă a corpului;
 • piele înroșită și mâncărimi;
 • mici bășici dureroase;
 • abces cutanat.

Dacă infecția cu stafilococ auriu depășește bariera pielii și a nasului și ajunge în corp, atunci simptomele vor fi mult mai puternice, în funcție de localizarea infecției:

 • infecție la plămâni – febră, tuse puternică (chiar și tuse cu sânge);
 • infecție în sânge – febră, scădere bruscă a tensiunii;
 • infecție la nivelul valvelor inimii – febră, endocardită (pericol de deces);
 • infecție la nivelul oaselor – dureri de oase, în special în zonele afectate puternic, umflături la nivelul pielii, frisoane.

Infecția cu stafilococ auriu se poate produce și la nivelul sânilor și este frecventă la mamele care au început de curând alăptarea (între 1 și 4 săptămâni). Se manifestă prin durere și apariția petelor roșii pe sâni.

Potrivit datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, între două și patru persoane din 100 sunt purtătoare de stafilococ auriu, dar nu dezvoltă neapărat simptome, totul depinzând de sistemul imunitar.

Factori de risc

Persoanele care prezintă un grad ridicat de infectare cu stafilococ auriu sunt acelea care au sistemul imunitar vulnerabil. Pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și persoanele care suferă de boli cronice (diabet, cancer, HIV) dezvoltă un risc mai mare de infectare.

Spitalele constituie principala cauză a infecției cu stafilococ auriu. Mai bine de jumătate din cazurile de infectare cu stafilococ se depistează la persoanele care au fost internate și care au suferit intervenții chirurgicale. De asemenea, pacienții cărora li se montează dispozitive medicale în corp sunt și mai expuși la infectarea stafilococică.

Ce boli și ce complicații provoacă stafilococul auriu

Așa cum este menționat anterior, stafilococul auriu este una dintre cele mai periculoase bacterii cu care un om se poate infecta. Contaminarea cu acest tip de bacterie poate agrava afecțiuni deja existente sau poate declanșa anumite boli și complicații, cum ar fi:

 • meningită – stafilococul auriu poate ajunge la nivelul sistemului nervos central fie prin sânge, fie prin infecții la nivelul feței sau al oasele craniului și provoacă apariția meningitei;
 • septicemie – infecțiile de la nivelul organelor interne pot provoca o stare infecțioasă generalizată;
 • abces cerebral;
 • șocul toxic – apare, de regulă, în urma unor intervenții chirurgicale și se manifestă prin greață, confuzie, dureri puternice de mușchi, dureri abdominale. Netratat la timp, poate fi fatal;
 • artrita septică;
 • infecții respiratorii – pneumonie, faringită, bronșită;
 • toxiinfecția alimentară – apare după consumul de alimente contaminate. Principalele alimente care se pot contamina foarte ușor cu stafilococul auriu sunt preparatele din carne, prăjiturile (în special cele cu diferite tipuri de cremă). Boala se manifestă prin vărsături, dureri puternice în zona abdominală și diaree;
 • blefarita (inflamarea marginilor libere ale pleoapelor);
 • infecții ale tractului urinar.

În cazul unui sistem imunitar slăbit și în cazul prezenței altor afecțiuni cronice, stafilococul auriu poate provoca infecții fatale.

Legătura dintre SARS-CoV-2 și stafilococul auriu

Un studiu recent a arătat că există o legătură între o regiune a toxinei enterice a stafilococului auriu și o zonă din proteina spike a virusului SARS-CoV-2. Această alăturare poate fi cauza formelor grave de infecție cu coronavirus în rândul copiilor.

minimartienii

Cum putem preveni infecția cu stafilococul auriu

Ținând cont de modul ușor de transmitere, contaminarea cu stafilococ auriu poate fi destul de greu de evitat, dar există câteva modalități prin care putem reduce semnificativ riscul infectării:

 • mâinile și fața trebuie să spălate des;
 • spălarea hainelor, a lenjeriei și a prosoapelor la temperatură ridicată;
 • evitarea contactului cu persoane care prezintă leziuni la nivelul pielii;
 • evitarea persoanelor care au simptome de răceală (stafilococul auriu se transmite ușor prin tuse sau strănut).

Tratament

Stafilococul auriu este supranumit și ”superbacteria”, iar tratamentul infecțiilor cu acest tip de bacterie presupune folosirea unor antibiotice extrem de puternice, utilizate numai la recomandarea medicului. Infecțiile de la nivelul pielii se pot trata, dacă prezintă simptome ușoare, doar cu unguent, în timp ce cazurile grave au nevoie de antibiotic (administrat atât pe cale orală, cât și intravenos).

Infecțiile osoase sunt tratate, de cele mai multe ori, prin intervenție chirurgicală.

Infecțiile se vor trata după un tratament stabilit de medic și vor ține cont și de complicațiile apărute sau de bolile cronice de care suferă pacientul. Netratate la timp sau tratate într-un mod deficitar, infecțiile cu stafilococ auriu pot provoca complicații, inclusiv decesul pacientului.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli și afecțiuni copiiDermatologieMEDICINA PENTRU COPII

Ce este dermatita de contact, cum se manifestă și cum o poți preveni?

3 Minute
Dermatita este termenul medical pentru inflamația (iritarea) pielii. Dermatita de contact este o reacție alergică sau iritantă care provoacă o…
MEDICINA PENTRU COPIISfatul pediatrului

8 mituri despre alăptare: adevărat sau fals?

3 Minute
Este important să deosebim informațiile adevărate de simplele mituri populare, mai ales în ceea ce privește sănătatea. Alăptarea joacă un…
MEDICINA PENTRU COPIIPovești, jocuri și experimente pentru copiiSFATURI MEDICALE

Parenting: Cum să fii un părinte mai bun

6 Minute
Să plantezi un copac, să construiești o casă, să faci un copil – sunt cele trei lucruri importante pe care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *