MEDICINA PENTRU COPIISfatul pediatrului

8 mituri despre alăptare: adevărat sau fals?

Este important să deosebim informațiile adevărate de simplele mituri populare, mai ales în ceea ce privește sănătatea. Alăptarea joacă un rol esențial în procesul de formare și dezvoltare al copilului, din punct de vedere fizic, psihic, emoțional și este principala legătură dintre mamă și copil. Articolul prezintă 8 mituri despre alăptare și indică dacă aceste idei au fundament științific sau dacă sunt simple credințe populare răspândite de-a lungul timpului, însă nesusținute din punct de vedere științific. Întotdeauna e recomandat să cereți și să urmați sfaturile medicului.

Despre alăptare

Prin alăptare se înțelege procesul prin care laptele este creat în glandele mamare și apoi secretat. Procesul de alăptare continuă datorită eliminării regulate a laptelui și stimulării mameloanelor, ceea ce permite mamei să-și alăpteze copilul. Procesul de alăptare are beneficii atât pentru copil cât și pentru mamă. Pentru bebeluș, laptele matern conține nutrienții vitali care îi permit copilului să crească sănătos. De asemenea, laptele matern poate ajuta organismul bebelușului să se protejeze împotriva bolilor și infecțiilor. Pentru mamă, alăptarea scade riscul de cancer mamar și cancer ovarian. Mamele care alăptează au, de asemenea, și un risc mai mic în a face diabet de tip 2 sau hipertensiune arterială.

1. Nou-născuții știu în mod natural să se alăpteze

În primele zile de după naștere, majoritatea mamelor și bebelușilor au nevoie de exercițiu cu alăptarea. Bebelușii învață și exersează pozițiile care le permit să se hrănească. Dar capacitatea nou-născuților de a găsi sânul mamei și de a se atașa de mamelon este prezentă încă din momentul în care bebelușul vine pe lume. Bebelușul se naște cu abilitatea de a găsi sânul mamei. Bebelușul “știe” să găsească hrana, deține instinctul. Este ceea ce se numește “târâșul sânilor” sau reflexul  nou-născutului.

2. Trebuie să beți lapte pentru a produce lapte

Este normal să existe momente în care tinerele mămici simt îngrijorări cu privire la insuficiența laptelui pentru nou-născut. Potrivit unor credințe populare, consumarea de lapte sporește producerea de lapte mamar pe o perioadă îndelungată. Dar informația nu este altceva decât un MIT. În cazul în care tinerele mămici au de-a face cu un flux scăzut al laptelui mamar, ele pot apela la diferite metode, precum: alăptarea regulată a bebelușului, consumarea de alimente, bogate în nutrienți, care ajută la producerea laptelui mamar.  Pompa specială pentru alăptate poate fi de real ajutor mamei.

3. Alăptarea influențează IQ-ul copilului

Laptele matern oferă toată energia și nutrienții de care copilul are nevoie în primele luni de viață. Copii care au avut parte de alăptare maternă în primii ani de viață prezintă rezultate mult mai bune la testele de inteligență, dar și un sistem imunitar mai rezistent împotriva diferitelor afecțiuni, cum ar fi diabet sau obezitate.

4. Nu puteți alăpta după implant

Mamele care au avut parte de intervenții plastice la nivelul sânilor pot alăpta cu ușurință. Multe dintre femeile cu implanturi mamare experimentează aceeași senzație ca mamele fără implant. Mamele cu implanturi pot produce o cantitate suficientă de lapte mamar, necesar pentru alăptarea adecvată, datorită faptului că Implanturile mamare sunt localizate în spatele glandelor care secretă lapte sau în mușchii pieptului.

5. Alăptarea este dureroasă

Procesul de alăptare este natural, dar este nevoie de practică pentru a se realiza corect. La începutul procesului de alăptare, mama poate simți un ușor disconfort, însă doar pentru câteva momente. După aceea, disconfortul ar trebui să scadă, ceea ce permite bebelușului să se alimenteze normal. Pe de altă parte, dacă simțiți o ușoară durere în timpul alăptării, se recomandă oprirea procesului de alăptare și repoziționarea bebelușului pentru a obține o prindere corectă.

6. Alăptarea este o metoda eficientă de contracepție

În timpul perioadei de alăptare, metabolismul mamei secretă un hormon numit prolactică, care joacă rol de metodă de contracepție. Astfel, pe o perioadă de 6 luni, se presupune că femeia nu mai poate rămâne însărcinată. Cu toate acestea, NU este cea mai eficientă metodă de contracepție.  1 din 100 de femei rămâne însărcinată și în perioada de alăptare.

7. Poate proteja împotriva depresiei post – partum

Deși au fost realizate mai multe studii cu privire la relația dintre procesul de alăptare și depresia post – partum, nu există încă suficiente date care să confirme afirmația. Însă studiile recente arată că, prin procesul de alăptare, femeile ar putea reduce riscul apariției unei depresii post – partum pe o perioadă de cel puțin 4 luni.

8. Avantajele laptelui matern

Laptele matern oferind beneficii multiple:

  • Laptele matern este special conceput pentru bebeluș
  • Laptele matern protejează copilul de infecții și boli
  • Procesul de alăptare oferă beneficii pentru sănătate
  • Laptele matern este la îndemână ori de câte ori copilul are nevoie
  • Alăptarea creează o legătură emoțională puternică între mamă și copil.

Află aici mai multe informații utile despre alăptarea copilului.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli și afecțiuni copiiDermatologieMEDICINA PENTRU COPII

Ce este dermatita de contact, cum se manifestă și cum o poți preveni?

3 Minute
Dermatita este termenul medical pentru inflamația (iritarea) pielii. Dermatita de contact este o reacție alergică sau iritantă care provoacă o…
MEDICINA PENTRU COPIIPovești, jocuri și experimente pentru copiiSFATURI MEDICALE

Parenting: Cum să fii un părinte mai bun

6 Minute
Să plantezi un copac, să construiești o casă, să faci un copil – sunt cele trei lucruri importante pe care…
Alimentație sănătoasăMEDICINA PENTRU COPII

Vitamine pentru oase și articulații - cum să ai grijă de oasele și articulațiile copilului tău

2 Minute
Grija pentru sănătatea copiilor este cea mai importantă misiune a părinților. Un sistem osos puternic îi face pe cei mici…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *