Boli și afecțiuni copii

Strabismul la copii

Ochiul este un organ de o mare complexitate, depășita numai de creier. Cu ajutorul ochilor, omul poate vedea mediul înconjurător și poate acumula aproximativ 80% dintre informațiile pe care le accesează de-a lungul vieții. Prin intermediul ochiului, descoperim formele, culorile, distanțele, dimensiunile, dar și mișcările obiectelor din jur. Se estimează că ochiul uman consumă circa 50% din energia creierului.

Strabismul apare atunci când, din diverse motive, ochii nu se aliniază corect, ci privesc în direcții diferite. Se crede că aproximativ 5% dintre copii au strabism. Creierul va prelua informațiile de la ochiul dominant, adică de la cel care privește și transmite informațiile corect. Legătura dintre creier și ochiul care privește în direcția greșită va fi mai slabă.

Tipuri de strabism

În funcție de felul în care ochiul a deviat, strabismul poate fi vertical, orizontal, torsional sau o combinație între aceste tipuri.

Clasificarea în funcție de constanta deviației: strabism manifest, latent, concomitent sau incomitent.

Strabismul la copii poate fi, de asemenea, clasificat după cum urmează:

 1. Esotropia congenitală, care apare în primele luni de viață ale copilului. Pentru acest tip de strabism, medicii recomandă tratament chirurgical.
 2. Esotropia acomodativă este genul de strabism care apare la copil după vârsta de doi ani. În general, se recomandă corectarea cu ajutorul ochelarilor și numai în cazul în care acest tratament nu funcționează se poate interveni chirurgical.
 3. Esotropia este observată de obicei când copilul privește la distanță, când este neatent sau obosit. Poate fi corectată cu ochelari, prin intermediul exercițiilor sau chirurgical.

Cauze

Cauzele apariției strabismului la copil nu sunt încă pe deplin înțelese, mai ales că unii copii se nasc cu el, în timp ce alții îl dezvoltă mai târziu în viață. Există, totuși, situații în care motivele apariției strabismului sunt clare:

 • moștenire genetică;
 • probleme la nivelul mușchilor ochilor;
 • probleme la nivelul creierului;
 • probleme ale nervilor care controlează ochii;
 • astigmatism;
 • hipermetropie;
 • miopie;
 • sindromul Down;
 • rujeolă;
 • întârzieri ale dezvoltării;
 • hidrocefalie;
 • tumori cerebrale;
 • naștere prematură;
 • retinoblastom.

Simptome

În general, copilul nici măcar nu își dă seama că are probleme. Familia observă, de obicei, că juniorul are ochii aliniați greșit. Există și alte simptome pe care părinții sau educatorii le-ar putea remarca:

 • copilul clipește prea des, mai ales la soare;
 • obiceiul de a privi cu ochii doar pe jumătate deschiși;
 • ochii nu se mișcă împreună;
 • copilul înclină capul când vrea să vadă mai bine lucrurile;
 • copilul acuză vedere dublă.

Riscuri și complicații

Se poate întâmpla ca o singură operație chirurgicală să nu rezolve în totalitate problema de strabism a copilului și atunci este necesară o a doua intervenție chirurgicală. Strabismul netratat îi poate scădea copilului performanțele școlare, iar în cazul copilului foarte mic pot avea loc chiar și accidente, din cauza faptului că se împiedică foarte des.

Abordări terapeutice

În urma controlului și după ce a fost pus diagnosticul, medicul decide care este cel mai potrivit tratament pentru corectarea strabismului la copil. Tratamentul poate fi făcut cu ajutorul ochelarilor, cu plasturi care să acopere ochiul care privește corect, picături de ochi, exerciții specifice sau intervenție chirurgicală.

Recomandări

Imediat ce ați observat că ochii copilului nu sunt bine aliniați sau că micuțul are una dintre problemele descrise mai sus, mergeți la medic. De asemenea, indicat ar fi ca fiecare copil să fie controlat pentru strabism în jurul vârstei de 3 ani sau chiar mai devreme, dacă în familie există cazuri de persoane cu strabism.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli și afecțiuni copiiDermatologieMEDICINA PENTRU COPII

Ce este dermatita de contact, cum se manifestă și cum o poți preveni?

3 Minute
Dermatita este termenul medical pentru inflamația (iritarea) pielii. Dermatita de contact este o reacție alergică sau iritantă care provoacă o…
Boli și afecțiuni copiiCORONAVIRUSInformări oficialeMEDICINA PENTRU COPIIŞTIRI MEDICALE

Efectele pandemiei asupra sănătății psiho-emoționale a copiilor

1 Minute
Printre cele mai frecvente efecte ale pandemiei asupra copiilor, menționate într-un studiu al organizației Salvați Copiii România, se numără anxietatea,…
Boli și afecțiuni copiiBoli și afecțiuni copiiŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Află la ce alergii e predispus copilul tău încă din prima zi de viață

1 Minute
Primul scutec al unui bebeluș poate dezvălui multe despre evoluția sănătății lui, potrivit unui studiu realizat de o echipă de…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *