De ce răcim vara și cum ne tratam?

De ce răcim vara

Deși iarna este anotimpul în care răcelile și gripele fac ravagii, nici vara nu suntem scutiți de riscul infecțiilor respiratorii. Independent de pandemia de COVID-19 în plină desfășurare, odată cu sezonul rece trebuie să facem față valului de viroze, în timp ce vara suntem mai expuși bacteriilor care provoacă faringite, amigdalite, faringo-amigdalite și otite.

Cauze

Pe lângă căldura care favorizează bacteriile, vara mai răcim și din alte motive: consumul de alimente și băuturi foarte reci, expunerea la aerul condiționat, trecerea rapidă de la căldură la răcoare.

Pe timp de vară, infecțiile respiratorii sunt agravate și de enterovirusuri. De asemenea, otita este favorizată de băile dese în mare sau piscine. Infecțiile respiratorii de vară sunt la fel de contagioase ca și cele de iarnă. Se pot transmite cu ușurință prin tuse sau strănut, dar și cu suprafețe contaminate, insuficient igienizate.

Simptome

Principalele simptome sunt rinoreea, nasul înfundat, durerile de gât, febra, starea generală proastă, iar uneori și voma și diareea. În general, tratamentul este simptomatic, incluzând analgezice, antipiretice, decongestionante nazale și dezinfectante locale. Antibioticele se iau doar la recomandarea medicului, în cazul apariției complicațiilor sau dacă, în urma efectuării unui exsudat faringian, s-a depistat prezența unor agenți patogeni pentru care este necesar acest tip de tratament.

Banner de ce rasim vara

Prevenție

Igiena strictă este cea mai bună armă de apărare. Spălați-vă mâinile cu atenție, ori de câte ori este nevoie și procedați la fel și cu fructele și legumele proaspete. Întăriți-vă sistemul imunitar cu ajutorul alimentației bogate în vitamine, al sportului (cel puțin de 3 ori pe săptămână) și al suplimentelor alimentare. Faceți tot posibilul să reduceți nivelul de stres, pentru că acesta este unul dintre cei mai mari dușmani ai organismului, slăbindu-l nu doar din perspectivă psihică, ci și fizică. Odihna și hidratarea suficientă (cel puțin 2 litri zilnic) nu sunt nici ele de neglijat. Consumați supe și ceaiuri călduțe, mai degrabă decât lichide care conțin gheață.

Aflați mai multe informații despre răcelile și infecțiile respiratorii pe timp de vară, cum le diferențiem și cu le tratăm de la doamna doctor Paula Popiel, în această seară, în direct pe pagina de Facebook PortalMed și pe canalul de YouTube.

Adaugă un comentariu

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH