La 11 Mai 2020, au fost publicate rezultatele unui studiu pilot care urmărește efectul expunerii persistente la poluanți organici și boala celiacă. Pentru acest studiu, cercetătorii au examinat nivelurile de substanțe chimice toxice din sângele a 30 de copii și adulți tineri diagnosticați recent cu boală celiacă. Echipa Universitații New York (NYU) a descoperit la copiii și adulții tineri care au un nivel ridicat de pesticide și substanțe chimice legate de pesticide că aveau dublu șanse de a fi diagnosticați cu boală celiacă. Pentru femei, expunerea la pesticide mai mare decât normală a însemnat că au cel puțin de opt ori mai multe șanse să dezvolte intoleranță la gluten. Cercetătorii Langone de la Universitatea New York (NYU) descoperă că nivelurile ridicate de substanțe chimice toxice provenite de la pesticide, vase antiaderente sunt asociate cu un risc crescut de apariție a bolii celiace.
Sursa: https://www.healthline.com/health-news/nonstick-pans-may-increase-risk-of-celiac-disease