Cercetare și tratamente experimentaleŞTIRI MEDICALE

STUDIU: Rezistența la antibiotice modifică regulile evoluției

 

Un studiu australian relevă modul în care rezistența bacteriilor la antibiotice eludează regulile evoluției. Bacteriile pot dezvolta această rezistență prin intermediul transferului de gene orizontal (HGT).

Viziunea tradițională asupra evoluției implică transmiterea genelor de la părinte la descendenți, cunoscută și sub numele de transfer vertical de gene (VGT). Cu toate acestea, echipa de cercetare de la Universitatea Monash din Australia a descoperit că bacteriile au reușit să transmită gene rezistente la antibiotice prin HGT, chiar și atunci când nu exista un imperativ de mediu pentru a face acest lucru, sfidând legile selecției naturale.

Dr. Mike McDonald, co-autor al raportului, a explicat că studiul a apărut deoarece cercetătorii au constatat dezvoltarea rezistenței la antibiotice în zone în care nu ar trebui să existe neapărat. „Genele pentru rezistența la antibiotice din bacteriile care trăiesc în spitale, canalizare și ferme sunt frecvente, deoarece există antibiotice în aceste locuri, din cauza activităților umane”, a spus el. „Cu toate acestea, atunci când oamenii de știință verifică medii fără antibiotice, de exemplu, păduri sau estuare, genele de rezistență la antibiotice pot fi încă detectate”, a menționat el.

 

Sursa: http://www.xinhuanet.com/english/2020-10/13/c_139436750.htm

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *