CORONAVIRUSȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

România va continua vaccinarea anti-COVID-19 cu serul produs de AstraZeneca

Luni seara, reprezentanții CNCAV, ai Ministerului Sănătății, ai INSP și ai ANMDMR s-au întrunit de urgență, pentru a evalua oportunitatea continuării administrării vaccinului AstraZeneca/Oxford.

Decizia acestora a fost ca vaccinarea cu acest ser să fie continuată în România, întrucât „cazurile de tulburări de coagulare au apărut la un număr redus de pacienți vaccinați, fără să depășească frecvența raportată în populația generală nevaccinată. Trebuie avut în vedere că aceste tulburări au diferite cauze și pot apărea independent de administrarea vaccinului.”

În ultimele zile, mai multe țări europene au decis întreruperea parțială sau totală a administrării acestui vaccin, astfel:

  • suspendare totală: Danemarca, Norvegia, Islanda, Italia, Olanda, Irlanda, Bulgaria, Letonia, Germania, Franța, Spania, Slovenia, Cipru, Portugalia.
  • suspendare parțială: Austria, Estonia, Lituania, Luxemburg (lotul ABV5300), România (lotul ABV 2856).

În urma acestor decizii, Organizația Mondială a Sănătății și-a convocat astăzi grupul de experți în vaccinare pentru a studia siguranța vaccinului produs de AstraZeneca.

De asemenea, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) va organiza o „reuniune extraordinară” pe această temă joi, 18 martie, „pentru a ajunge la o concluzie asupra informațiilor colectate și asupra oricărei alte acțiuni care ar putea fi necesară”.

În acest context, reprezentanții companiei farmaceutice AstraZeneca susțin că, în urma analizării stării de sănătate a 17 milioane de persoane vaccinate, nu s-au găsit dovezi conform cărora administrarea acestui vaccin ar crește riscul de evenimente trombotice.

Sursa: https://vaccinare-covid.gov.ro/precizari-privind-vaccinarea-cu-vaccinul-produs-de-compania-oxford-astrazeneca/

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *