BOLIDermatologie

Tipuri de psoriazis și abordări moderne de tratament

Psoriazisul are mai multe forme de manifestare, care diferă de la caz la caz. Totuși, majoritatea pacienților au simptome de tipul: mâncărimi, senzație de arsură sau dureri, cruste la nivelul scalpului, piele uscată, crăpată uneori până la sânge, pete argintii care se cojesc, pete roșii și inflamate. În continuare vom enumera tipurile de psoriazis, în funcție de  manifestări și localizare.

Tipuri de psoriazis

Psoriazisul vulgar (cu plăci), forma cea mai frecventă, se caracterizează prin apariția pe piele a unor zone roșii, inflamate, acoperite parțial sau total cu „solzi” de culoare alb-argintie.

Psoriazisul pustular (pustulos): pe piele apar pustule (leziuni cutanate cu conținut purulent); acesta poate fi generalizat (exantemic, inelar centrifug, impetigo herpetiform, tip von Zumbusch) sau localizat (acrodermatita continuă Hallopeau, psoriazis tip Barber).

Psoriazisul artropatic (evoluează către artrită psoriazică) – la nivelul unghiilor se observă o colorație galben-portocalie, coroziuni și desprinderi de patul unghial; unghiile se pot desprinde total sau se pot sfărâma. Cu timpul, ajung să fie afectate și articulațiile.

Psoriazisul eritrodermic (exfoliant) – este o formă agresivă, în care pe suprafețe mari de piele apar pete foarte roșii și inflamate, care provoacă mâncărimi intense. De cele mai multe ori, este provocat de arsurile solare.

Psoriazisul gutos – se asociază cu infecțiile faringiene cu streptococ și se manifestă prin apariția unor pete mici, rotunde, care seamănă cu picăturile de apă, pe scalp, trunchi și membre.

Psoriazisul inversat (flexural) – poate fi confundat cu o infecție fungică, pentru că apare în locurile în care pielea face pliuri: la încheieturi, sub sâni, în zona genitală sau perianală. Zonele afectate sunt umede și au o culoare roz-portocalie.

Riscuri și complicații

Dincolo de aspectul inestetic, care îi face pe mulți să evite expunerea pielii și contactele sociale și aparte de mâncărimi, usturimi sau dureri, psoriazisul poate evolua negativ către boli mai grave. Astfel, acesta poate provoca leziuni articulare debilitante și afecțiuni oculare și este un factor favorizant pentru diabet, obezitate, afecțiuni cardiovasculare și alte boli autoimune.

Metode de tratament

Psoriazisul este o afecțiune pentru care încă nu a fost identificat un tratament definitiv. Boala are perioade de remisie, după care revine. Există, totuși, câteva metode terapeutice care ameliorează simptomele.

Tratamentul modern cu preparate biologice – reprezintă forma cea mai evoluată de terapie în acest moment, fiind rezultatul celor mai recente cercetări. În prezent, aceasta se face cu agenți care țintesc TNF alfa (adalimumabum, etanerceptum, infliximabum) și cu alefacept.

Tratamentul sistemic – de obicei se folosesc scheme terapeutice combinate, care includ medicamente ca: metotrexat, ciclosporină, retinoizi aromatici.

Fototerapia (terapia cu lumină) – este utilizată pentru formele moderate până la severe. Include cure helio-marine și tratamente de tipul: UVB cu bandă largă sau îngustă, fototerapia selectivă  SUP cu raze ultraviolete, PUVA-terapia.

Tratamente locale (topice): creme și unguente. Se folosesc mai ales în formele minore și medii. Substanțele aplicate sunt următoarele: agenții keratolitici, agenții oxidoreductori, dermatocorticoizii.

Terapia combinată – se folosește în primul rând pentru a mai reduce din toxicitatea tratamentului sistemic. De obicei, aceasta presupune o schemă terapeutică în care se alternează diferite metode de tratament: pe măsură ce medicamentele sistemice sunt alternate, se fac combinații cu fototerapie și tratamente topice.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli și afecțiuni copiiDermatologieMEDICINA PENTRU COPII

Ce este dermatita de contact, cum se manifestă și cum o poți preveni?

3 Minute
Dermatita este termenul medical pentru inflamația (iritarea) pielii. Dermatita de contact este o reacție alergică sau iritantă care provoacă o…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDermatologie

Foliculita – cauze, simptome și măsuri de prevenție

4 Minute
O afecțiune comună a pielii, foliculita apare atunci când un folicul de păr se infectează sau se inflamează. Foliculita poate…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEAlergiiDermatologie

Urticaria solară: cauze, simptome, prevenție

2 Minute
Urticaria solară cunoscută și ca alergie la soare este o alergie rară la lumina soarelui care provoacă formarea unei erupții…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *