AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrineDiabet, boli de nutriție și metabolism

Diabet gestațional – ce trebuie să știi despre diabet în sarcină

Diabetul gestațional este o afecțiune care poate apărea după săptămâna 20 de sarcină și poate afecta femeile fără diagnostic de diabet înaintea sarcinii. De obicei, diabetul gestațional dispare la câteva săptămâni după sarcină și nu crește riscul de malformații congenitale ale bebelușului.
Articolul prezintă cauzele diabetului gestațional, felul în care acesta poate fi depistat și ce puteți face pentru a controla efectele acestuia.

Ce este diabetul gestațional?

Diabetul zaharat gestațional este o afecțiune în care un hormon produs de placentă împiedică organismul să utilizeze insulina în mod eficient. Spre deosebire de diabetul de tip 1, diabetul gestațional nu este cauzat de o lipsă de insulină, ci de alți hormoni produși în timpul sarcinii și care pot face insulina mai puțin eficientă.

Diabet gestațional (diabet în sarcină) – de ce apare?

Deși cauzele diabetului gestațional nu sunt pe deplin cunoscute există câteva teorii cu privire la motivul apariției acestuia. În timpul sarcinii, placenta furnizează copilului substanțe nutritive, apă, dar produce o varietate de hormoni. Unii dintre aceștia pot duce la blocarea efectului insulinei.
Pe măsură ce sarcina avansează și placenta crește, se produc tot mai mulți astfel de hormoni și riscul de rezistență la insulină devine tot mai mare. În mod normal, pancreasul poate produce insulină suplimentară pentru a depăși această rezistență la insulină, dar atunci când producția de insulină nu este suficientă pentru a depăși efectul hormonilor, poate apărea diabetul gestațional.

Diabetul gestațional – simptome

Diabetul gestațional nu are, de obicei, simptome, dar atunci când apar, pot fi puse pe seama sarcinii.

Atunci când simptomele diabetului gestațional apar, aceste pot fi următoarele:

  • senzație de sete mai pronunțată ca de obicei
  • poftă de mâncare accentuată
  • urinări dese

Sarcina și diabetul gestațional: în ce mod afectează diabetul gestațional fătul?

Spre deosebire de diabetul de tip 1, diabetul gestațional apare, în general, prea târziu pentru a provoca malformații congenitale. Riscul de apariție a defectelor congenitale este prezent în primul trimestru de sarcină (înainte de a 13-a săptămână), pe când diabetul gestațional apare în săptămânile 20-24 de sarcină.
Complicațiile diabetului gestațional sunt, de obicei, controlabile și pot fi prevenite.

Bebelușii mamelor afectate de diabetul gestațional sunt vulnerabili la mai multe dezechilibre chimice, dar, în general, există două probleme majore ale diabetului gestațional:

  • macrosomia: un bebeluș considerabil mai mare decât norma, pentru că pancreasul bebelușului transformă excesul de glucoză din sângele mamei în surplus de grăsime.
  • hipoglicemia: nivelul scăzut de zahăr în sângele copilului imediat după naștere.

Diabetul gestațional după naștere

După naștere, nivelul de zahăr din sânge va reveni la normal în circa 6 săptămâni.
Mamele care au suferit de diabet gestațional au o șansă mai mare de a dezvolta, în timp, diabet de tip 2, dar pot lua măsuri pentru a preveni acest risc.

Depistarea diabetului gestațional

În cazul femeilor care nu suferă de diabet înainte de sarcină, testarea pentru diabetul gestațional trebuie realizată la 24-28 de săptămâni de sarcină.

Regimul pentru diabetul gestațional

Influența alimentației asupra diabetului, indiferent de tipul acestuia, este una esențială. În cazul diabetului gestațional, menținerea unei diete echilibrate este o parte importantă în prevenirea complicațiilor ulterioare.
Medicul dumneavoastră vă poate recomanda un regim pentru diabetul gestațional adaptat nevoilor dumneavoastră și stării dumneavoastră generale de sănătate.

Surse:
https://www.webmd.com/diabetes/gestational-diabetes
https://www.diabetes.org/diabetes/gestational-diabetes
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/diabetes/gestational-diabetes

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *