Intoleranța la lactoză

Intoleranta la lactoza

Trei sferturi din populația mondială se confruntă cu intoleranța la lactoză. S-a constatat că intoleranța la lactoză este mai frecventă în zonele cu climă caldă. În cazuri rare, este congenitală, dar aceasta poate să apară la orice vârstă.

Cauze

Această afecțiune este determinată de incapacitatea organismului de a metaboliza zahărul din lapte, din cauza deficitului de lactază, enzimă care are rolul de a descompune lactoza. Aceasta se găsește în toate produsele alimentare care au în compoziție lactate (lapte, iaurt, brânză fermentată, brânză de vaci, cașcaval, brânză topită).

Simptome

Printre semnele care pot anunța că aveți intoleranță la lactoză se numără: tulburările de tranzit intestinal, migrenele, durerile osteoarticulare, oboseala etc. În lipsa unei cantități suficiente de lactază, lactoza, neputând fi descompusă, se acumulează în intestinul subțire, unde atrage fluidele și declanșează scaunele diareice și în colon, unde favorizează multiplicarea bacteriilor și produce gaze și crampe abdominale. Intoleranța la lactoză este asociată cu deshidratarea, deficitul de calciu și vitamina D, osteoporoza, osteopenia, imunitatea scăzută, obezitatea.

Diagnostic

Pentru diagnosticarea acestei afecțiuni, se face un test de dozare a glicemiei înainte și după ingestia a 50 mililitri de lapte. Dacă nivelul de lactază este suficient, glicemia și nivelul de galactoză vor crește, spre deosebire de situația în care există intoleranță la lactoză. Se poate face, de asemenea, și un test respirator, în cadrul căruia se măsoară cantitatea de hidrogen din aerul expirat după ingestia de lactoză. La pacienții cu intoleranță, nivelul de hidrogen va fi mai mare. Se pot face și teste genetice, care să determine predispoziția genetică și să diferențieze intoleranța primară de cea secundară. Alte metode de diagnostic sunt analiza acidității scaunului și biopsia intestinală.

Intoleranta la lactoza - banner

Tratament

Intoleranța la lactoză poate fi gestionată prin adoptarea unei scheme nutriționale care să includă surse alternative de calciu (ficat, pește gras, gălbenuș de ou, alge, fasole boabe, spanac, broccoli, urzici, alune, migdale, soia, ape minerale bogate în calciu etc.). În comerț se găsesc și preparate din lapte delactozat, care sunt bine tolerate de organism. Unii pacienți pot consuma în cantități mici iaurt, unt sau cașcaval. Există și o serie de suplimente alimentare care contribuie la asigurarea necesarului nutritiv al organismului.

 În seară această, pe PortalMed, împreună cu doamna doctor Paula Popiel discutăm despre intoleranta la lactoza, doamna doctor răspunde la întrebările voastre. De la 20.30, LIVE pe pagină de Facebook PortalMed și canalul de Youtube.

Adaugă un comentariu

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH