Medicamente și dispozitive medicaleŞTIRI MEDICALE

FDA a aprobat un medicament pentru combaterea efectelor negative ale chimioterapiei

Administrația americană pentru Alimente și Medicamente a aprobat Cosela (trilaciclib) ca prima terapie din clasa sa pentru a reduce frecvența supresiei măduvei osoase indusă de chimioterapie la adulții care primesc anumite tipuri de chimioterapie în stadii extinse (când cancerul s-a răspândit dincolo de plămâni) și care sunt tratați pentru cancer pulmonar cu celule mici.

Cosela poate ajuta la protejarea celulelor măduvei osoase de daunele cauzate de chimioterapie prin inhibarea kinazei 4/6 ciclin-dependente, un tip de enzimă.

Medicamentele pentru chimioterapie sunt concepute pentru a distruge celulele canceroase, dar pot deteriora și țesuturile normale. Măduva osoasă este deosebit de susceptibilă la deteriorare, în urma chimioterapiei.

Măduva osoasă produce celulele roșii din sânge, celulele albe din sânge și trombocitele, care transportă oxigenul, combat infecțiile și opresc sângerarea.

Când este deteriorată, măduva osoasă produce mai puține astfel de celule, conducând la oboseală, risc crescut de infecție și sângerări, printre altele.

Cosela poate ajuta la protejarea celulelor normale ale măduvei osoase de efectele nocive ale chimioterapiei.

Sursa: https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-approves-drug-reduce-bone-marrow-suppression-caused-chemotherapy

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *