Imunitate

Cancerul provoacă scăderea imunității

Rolul sistemului imunitar este acela de a proteja organismul împotriva bolilor sau a infecțiilor cauzate de diferiți viruși, bacterii sau paraziți. Atunci când vine vorba de cancer, tratamentul la care este supus pacientul (chimioterapie, radioterapie) și boala în sine, distrug atât celulele canceroase, cât și pe cele sănătoase, iar sistemul imunitar are de suferit.

Sistemul imunitar este unul dintre cele mai complexe din organism și este format din: amigdale, timus (glandă localizată în zona sternului care este activă până la pubertate), splină, măduva osoasă (produce leucocite), ganglioni limfatici (produc și depozitează celule care luptă împotriva infecțiilor).

Primele simptome ale unui sistem imunitar slăbit

Cel mai frecvent simptom al unui sistem imunitar slăbit și incapabil să protejeze organismul este infecția. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit nu reușesc să dezvolte suficienți anticorpi, astfel că au un grad ridicat de risc la îmbolnăvire.

Primele afecțiuni care trădează un sistem imunitar deficitar:

 • bronșita;
 • infecții la nivelul pielii;
 • meningita;
 • pneumonia;
 • dificultatea organismului de a vindeca anumite răni;

Cum afectează cancerul sistemul imunitar

Cancerul atacă sistemul imunitar prin afectarea măduvei osoase, responsabilă cu producerea celulelor care ajută la combaterea infecțiilor. Astfel, odată influențată activitatea măduvei osoase, sistemul imunitar nu mai funcționează normal și organismul este mult mai vulnerabil în fața bolii.

În momentul în care celulele sangvine din organism sunt într-un număr limitat, corpul nu va putea face față infecțiilor produse.

Ce tratamente pentru cancer influențează negativ sistemul imunitar

 • citostaticele (chimioterapia);
 • radioterapia;
 • steroizii în doze mari.

Sistemul imunitar recunoaște și distruge celulele canceroase, dar nu întotdeauna este capabil să le îndepărteze în totalitate. Din cauza faptului că celule canceroase pot produce anumite semnale înșelătoare, sistemul imunitar nu le va considera dăunătoare și nu le va ataca.

Cancerul limfatic afectează în principal sistemul imunitar. Este o boală care se dezvoltă la nivelul limfocitelor și se manifestă, în primă faza, prin creșterea ganglionilor de la nivelul gâtului, axilei sau a celor din zona inghinală.

Cum îți poți întări sistemul imunitar

Sistemul imunitar este aliatul principal al organismului în lupta cu bolile, așa că este recomandat să încercăm, pe cât posibil, să luăm toate măsurile posibile pentru a-l proteja și întări:

 • regim alimentar sănătos: consum bazat pe fructe și legume;
 • renunțarea la fumat;
 • renunțarea la consumul excesiv de alcool;
 • implementarea unui stil de viață activ: exerciții fizice regulate;
 • odihnă: minimum șapte ore pe noapte;
 • eliminarea stresului.

Imunitatea, ca tratament împotriva cancerului

Specialiștii încearcă să dezvolte în permanență noi medicamente și noi terapii pentru a lupta cu din ce în ce mai mult succes împotriva cancerului, fără a afecta în mod direct sistemul imunitar.

Imuno-oncologia este una dintre terapiile noi care se folosesc în tratarea cancerului. Acest tip de tratament nu acționează în mod direct asupra tumorilor canceroase, ci ajută la reactivarea celulelor sănătoase din organism care au fost blocate de celule canceroase. Prin acest proces, sistemul imunitar reușește să depisteze singur celule canceroase și să le distrugă pe cale naturală.

Imunoterapiile au efecte adverse redus în comparație cu chimioterapia sau cu radioterapia. Astfel, pacienții prezintă mai rar vărsături, iar starea generală de sănătate nu este afectată puternic, așa cum se întâmplă în cazul tratamentelor dure, cu efect țintit asupra tumorilor.

Articole recomandate
ImunitateLIFE STYLESănătate prin sport

Exercițiile fizice și imunitatea. Cum folosim mișcarea ca un scut de protecție în fața bolilor

3 Minute
Un sistem imunitar puternic ne protejează organismul și ne ajută să luptăm cu amenințări precum COVID-19. Ne putem întări sistemul…
Imunitate

Totul despre vitamina C

5 Minute
Denumită și acid ascorbic, vitamina C este un nutrient solubil în apă, implicat în multe procese care au loc în…
Imunitate

Efectele imunologice ale echinaceei

2 Minute
Echinaceea este una dintre cele mai populare plante medicinale cunoscute la nivel mondial. Nativii americani au folosit-o timp de secole…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *