Imunitate

Efectele imunologice ale echinaceei

Echinaceea este una dintre cele mai populare plante medicinale cunoscute la nivel mondial. Nativii americani au folosit-o timp de secole pentru a trata diferite boli, însă studiile moderne nu au putut aduce dovezi științifice riguroase cu privire la eficiența acesteia. Experții sunt totuși de acord în privința faptului că echinaceea, consumată pe termen scurt, poate avea efecte benefice asupra organismului uman.

Echinaceea întărește sistemul imunitar

Echinaceea poate stimula sistemul imunitar, făcându-l să devină mai puternic și capabil să lupte contra bolilor. Acest lucru înseamnă că organismul uman va putea combate infecțiile și bolile provocate de virusuri și bacterii, ba chiar va fi capabil să se recupereze mai repede și mai bine după anumite boli.

Echinaceea combate gripa

Potrivit studiilor făcute, această plantă poate reduce durata răcelii cu 1-4 zile. Datorită proprietăților sale, cura de echinaceea poate reduce șansele contactării răcelii și gripei cu până la 58%. Contra simptomelor gripei se recomandă ceaiul de echinaceea. Desigur, nu trebuie neglijată imunizarea prin vaccinare antigripală.

Echinaceea ajută la un mai bun control asupra glicemiei

Pentru că are în compoziție antioxidanți, echinaceea este eficientă în lupta pe care diabeticii și prediabeticii o duc pentru a menține sub control nivelul glicemiei. În cazul persoanelor care suferă de diabet, experții recomandă cura de ceai sau de suplimente cu echinaceea, însă numai cu avizul medicului curant.

Echinaceea distruge radicalii liberi

Toate plantele și alimentele care conțin oxidanți pot contribui la distrugerea radicalilor liberi. Echinaceea este una dintre plantele cu un conținut foarte bogat de antioxidanți, motiv pentru care este recomandată în curele care urmăresc dezvoltarea celulelor sănătoase din corp și distrugerea toxinelor.

Echinaceea ar putea fi eficientă în lupta contra cancerului de sân

Există studii care arată că extractul de echinaceea poate încetini creșterea tumorilor maligne, blocând astfel capacitatea cancerului de a se răspândi în organism. Este știut faptul că tratamentul contra cancerului slăbește sistemul imunitar. Tocmai din acest motiv este recomandat consumul de echinaceea, căci poate contribui la combaterea efectelor adverse ale tratamentului pentru cancer. Este recomandată în mod special pentru cancerul de sân.

Echinaceea ajută la tratarea problemele cutanate

Datorită proprietăților sale antibacteriene și antiinflamatoare, echinaceea poate fi de folos în combaterea problemelor comune ale pielii. Echinaceea poate contribui la reducerea acneei, a eczemelor și la repararea stratului exterior al pielii. De asemenea, are efecte benefice în ceea ce privește hidratarea pielii și reducerea ridurilor.

Din păcate, cercetările nu sunt finalizate. Extractul de echinaceea are o durată de valabilitate prea scurtă, lucru care face dificilă integrarea acestei plante în produsele comerciale de îngrijire a pielii.

Echinaceea – recomandată în anxietate

Studiile au arătat că echinaceea poate reduce stresul cauzat de atacurile de anxietate, contribuind astfel la calmarea celor care suferă de această boală.

Echinaceea ar putea scădea tensiunea arterială

Cercetările nu sunt încă încheiate, însă există speranțe că echinaceea, consumată sub formă de supliment, poate contribui la scăderea tensiunii arteriale, datorită faptului că are în compoziție antioxidanți și antiinflamatori.

Echinaceea reduce inflamația

Această plantă a fost sugerată ca tratament în cazul anumitor boli datorită faptului că în compoziția sa intră compuși biologic activi care pot reduce sau chiar vindeca inflamațiile. Proprietățile sale antiinflamatoare o fac să fie benefică în cazul artritei reumatoide, bolii Crohn, ulcerațiilor și a altor boli cauzate sau agravate de inflamații.

Avertisment

Echinaceea, consumată mai ales pe termen lung, poate avea efecte adverse:

  • urticarie
  • piele iritată
  • greață
  • dureri de stomac
  • dificultăți de respirație.
Articole recomandate
Imunitate

Stimularea sistemului imunitar prin excitare sexuală

3 Minute
Oricât de evoluată ar fi medicina, corpul uman continuă să fie un mister pentru oamenii de știință. Cine ar fi…
CORONAVIRUSImunitateSfaturi și opiniiŞTIRI MEDICALE

Ești părinte? Iată ce trebuie să știi pentru protejarea sănătății copilului tău în noul an școlar

1 Minute
Pentru noul an școlar, 2021-2022, Unicef recomandă părinților o bună comunicare cu administrația școlii în care elevul studiază. Părinții ar…
Alimentație sănătoasăImunitateLIFE STYLE

Vitamine pentru creier. 7 sfaturi pentru îmbunătățirea funcționării creierului

3 Minute
Vitaminele joacă un rol fundamental pentru buna funcționare a organismului. Întăresc sistemul imunitar, ne scapă de efectele neplăcute ale stresului…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *