Vitamina C, un aliat al sănătății

vitamina c pentru imunitate

Ne este deja cunoscut faptul că vitamina C este un antioxidant care susține activitatea anticorpilor, ajutând la prevenirea și tratarea răcelii comune. Dar oare știm cu adevărat care sunt toate beneficiile acesteia și modul în care acționează asupra organismului nostru?

7 acțiuni ale vitaminei C

  • Vitamina C susține producerea de interferon – interferonul este produs atunci când este detectată prezența agenților patogeni, facilitând capacitatea celulelor de a se proteja.
  • Vitamina C se găsește în globulele albe din sânge – unele dintre aceste celule primare ale sistemului imunitar au nivelul de vitamina C de până la 80 de ori mai mare decât nivelul din plasmă.
  • Vitamina C susține imunitatea celulară – există 2 modalități principale prin care organismul poate răspunde la un agent patogen: imunitatea prin anticorpi și imunitatea celulară.
  • Vitamina C îmbunătățește producerea de oxid de azot de către fagocite – oxidul de azot este produs în cantități masive în celulele fagocite și este unul dintre factorii care ajută la uciderea agenților patogeni.
  • Vitamina C crește producția de limfocite B – aceste globule albe produc anticorpi, ca un prim răspuns la detectarea unui agent patogen în organism.
  • Vitamina C favorizează formarea prostaglandinelor – prostaglandinele sunt hormoni compuși, care controlează o varietate de procese fiziologice, inclusiv reglarea funcției celulelor T, esențiale pentru sistemul imunitar.
  • Vitamina C inhibă histamina – deși este o proprietate mai puțin cunoscută, acest efect al vitaminei C este important pentru susținerea rezistenței împotriva factorilor alergici.

Această vitamină aduce numeroase beneficii, iar deficitul reduce rezistența naturală în fața anumitor agenți patogeni. În cazuri grave, lipsa de vitamina C poate duce chiar la scorbut – boală care se caracterizează prin slăbiciune, anemie, sângerări, afecțiuni ale gingiilor și ale pielii, dureri articulare etc.

Totuși, trebuie să ținem cont de faptul că un aport mai mare decât necesar poate duce la creșterea nivelului de aciditate din organism, la stări de greață sau diaree, sau poate chiar să interfereze cu echilibrul fragil al antioxidanților­ din organism.

Adaugă un comentariu

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH