BOLIObstetrica și Ginecologie

Nașterea pe cale naturală versus cezariană

Multe viitoare mămici se întreabă ce variantă de naștere să aleagă: nașterea naturală, sau operația cezariană? La un moment dat, nașterea prin cezariană devenise chiar un trend: multe femei solicitau medicilor efectuarea operației de cezariană, mai ales în clinicile private. Totuși, de reținut este faptul că medicul obstetrician este singurul în măsură să stabilească modalitatea prin care se va produce nașterea.

Istoricul operației de cezariană

Intervenția chirurgicală își trage numele de pe vremea Imperiului Roman, când aceasta a fost menționată în Lex Caesarea. Una dintre legi prevedea scoaterea fătului din abdomenul mamei, prin tăiere, în cazul în care aceasta murea, astfel încât să se salveze viața copilului. Prima operație cezariană consemnată istoric, în urma căreia au supraviețuit mama și copilul a avut loc în anul 1500, pe teritoriul actualei Elveții. Primele operații de acest tip se făceau prin incizarea verticală a abdomenului și uterului. Mai târziu, specialiștii au descoperit că incizia verticală este o variantă mult mai bună, pentru că astfel, uterul își menține capacitatea de a purta noi sarcini în viitor și de a rezista contracțiilor asociate cu potențialele nașteri ulterioare. Acesta s-a dovedit a fi un avantaj și din punct de vedere estetic.

În prezent, operația cezariană se recomandă doar în cazurile în care nașterea naturală ar fi dificilă sau ar prezenta riscuri pentru mamă sau făt. Printre aceste situații se numără: ruptura uterină, prolapsul de cordon ombilical, probleme ale placentei, distocia, suferința fetală, anumite boli sau afecțiuni preexistente ale mamei.

Avantaje și dezavantaje

Deși operația cezariană poate, incontestabil, să salveze vieți în cazurile de necesitate, nașterea naturală, care se produce astfel la specia umană încă de la începutul lumii, rămâne prima opțiune pentru persoanele sănătoase. Astfel, organismul mamei se reface mult mai repede, lactația se declanșează mai devreme, se elimină din start folosirea anestezicelor și a altor substanțe folosite strict în cazul intervențiilor chirurgicale. Acestea sund doar câteva dintre avantajele nașterii pe cale naturală.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEObstetrica și Ginecologie

Sarcina Extrauterină: Care sunt cauzele, ce complicații pot surveni

3 Minute
Un ovul fertilizat se atașează de mucoasa uterului, în mod normal. Dar la sarcina extrauterină, ovulul fertilizat se află în…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEObstetrica și Ginecologie

Rana pe col: factori de risc, simptome si diagnostic

3 Minute
Cervicita sau rana pe col este o afecțiune ginecologică și reprezint o inflamație a colului uterin. Dacă rana pe col…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEObstetrica și GinecologieSFATURI MEDICALE

Te confrunți cu durerea de ovare? Află când devine o urgență medicală

2 Minute
Ovarele sunt glande reproducătoare femeiești, situate de fiecare parte a pelvisului. Ovarele sunt responsabile de producerea ovulelor și servesc ca…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.