AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEObstetrica și Ginecologie

Polipul uterin – simptome, tratament

Polipul uterin afectează în special femeile aflate la menopauză și are, de obicei cauze hormonale. Află mai departe care sunt cauzele, simptomele și tratamentul polipilor uterini!

Polipul uterin este o excrescență pe peretele interior al uterului, ce se extinde spre cavitatea uterină. Dezvoltarea de celule pe endometru determină formarea de polipi uterini, denumiți și polipi endometriali. Polipul uterin este, de obicei, benign, dar uneori poate fi și malign (polipi pre-canceroși). Dimensiunea unui polip uterin poate varia – de la câțiva milimetri până la câțiva centimetri. Polipii uterini apar de cele mai multe ori la femei care se află la menopauză sau care au trecut recent prin acest proces, dar pot apărea și la femeile mai tinere.

Cauze și factori de risc în apariția unui polip uterin

Factorul hormonal este esențial în apariția acestei afecțiuni. Polipul uterin este sensibil la estrogen, ceea ce înseamnă că dezvoltarea lui depinde de acest hormon.

Potrivit www.mayoclinic.org, factorii de risc în dezvoltarea de polipi uterini pot fi:

 • Menopauza
 • Hipertensiunea arterială
 • Obezitatea

Simptomele polipului uterin

Cel mai obișnuit simptom al polipului uterin este ciclul menstrual neregulat. Alte simptome includ:

 • Ciclu menstrual neobișnuit de abundent
 • Sângerare între perioadele menstruale
 • Sângerare după menopauză sau după actul sexual
 • Infertilitate

Unele femei care au polip uterin pot să nu aibă niciunul dintre aceste simptome.

Diagnosticul de polip uterin

În cadrul evaluării medicale, pacientele vor fi întrebate despre frecvența și durata ciclului menstrual, dar și despre simptome precum sângerarea abundentă sau sângerarea dintre ciclurile menstruale. Totodată, va exista și un consult ginecologic, alături de aceste teste:

 • Ecografia transvaginală
 • Sonohisterografia – este o procedură similară care poate fi realizată după ecografia transvaginală. Potrivit clevelandclinic.org, un lichid steril este introdus în interiorul uterului printr-un cateter. Acest lichid va face ca imaginile uterului să fie mai clare în timpul ecografiei.
 • Histeroscopia – este o altă procedură prin care se poate stabili diagnosticul de polip uterin. Procedura constă în introducerea în uter a unui tub subțire și lung, dotat cu un sistem optic. Acest histeroscop permite medicului să examineze uterul, procedura fiind folosită de multe ori în combinație cu operația de extirpare a polipului uterin.
 • Biopsia endometrială – prin această procedură, medicul va preleva o probă din uter, care va fi trimisă la laborator pentru a vedea dacă există anomalii.
 • Chiuretajul – prin această operație, se pot diagnostica și trata polipii uterini, în același timp. În cazul în care există polipi uterini, aceștia vor fi extirpați și vor fi trimise probe către laborator, pentru a stabili dacă există sau nu celule canceroase.

Tratamentul pentru polip uterin

Unii polipi uterini se resorb fără tratament, iar intervenția este necesară doar în cazul în care aceștia sunt benigni, arată www.mayoclinic.org. Medicul poate recomanda să se intervină și astfel:

 • Tratament medicamentos – anumite medicamente pe bază pe hormoni pot atenua simptomele polipului uterin. Este o soluție pe termen scurt însă, deoarece simptomele pot reveni după încetarea tratamentului.
 • Înlăturarea chirurgicală – medicul poate extirpa polipul uterin prin histeroscopie sau chiuretaj. Această procedură este eficientă în cazul polipilor mici.
 • O intervenție chirurgicală suplimentară ar putea fi necesară dacă polipul uterin nu poate fi înlăturat altfel sau dacă este malign. Dacă există riscul apariției cancerului, medicul poate recomanda efectuarea histerectomiei, prin care tot uterul este înlăturat.

Evoluție, complicații, profilaxie polip uterin

Chiar dacă, de obicei, polipii uterini nu sunt canceroși, există riscul ca mai târziu să se dezvolte această afecțiune, mai ales după menopauză. O altă complicație generată de polipul uterin poate fi infertilitatea – polipul uterin poate împiedica ovulul fecundat să se implanteze în uter ori poate bloca tuburile falopiene sau cervixul, potrivit www.webmd.com.

Apariția polipului uterin nu poate fi prevenită, dar, prin controale medicale regulate, acesta poate fi observat la timp

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *