BOLIObstetrica și Ginecologie

Alimentația gravidei

Multe persoane cred că o femeie gravidă trebuie să mănânce cât doi în perioada sarcinii, dar acesta nu este decât un mit. Supraalimentația chiar poate face mai mult rău decât bine. În schimb, este perfect adevărat că necesarul de nutrienți se modifică: anumite vitamine și substanțe sunt indispensabile bunei dezvoltări a fătului și menținerii sănătății mamei.

Necesarul caloric

În primul trimestru de sarcină, modificarea alimentației nu este necesară. Abia în al doilea trimestru consumul devine mai mare, așadar poate fi suplimentat cu aproximativ 340 de calorii în plus, zilnic. În cel de-al treilea, meniul zilnic obișnuit poate fi suplimentat fără probleme cu 450 de calorii.

Vitaminele indispensabile

Mai întâi de toate, trebuie să ținem cont de faptul că monitorizarea sarcinii de către un medic specialist este absolut necesară. În funcție de rezultatele de laborator, examenele ecografice, evoluția sarcinii, dar și de diverse boli sau afecțiuni de care poate suferi mama, se va stabili un grafic alimentar și o eventuală schemă de tratament. Totuși, există o serie de vitamine de care organismul are neapărată nevoie pe parcursul acestei perioade: acid folic (B6), vitaminele A, B și C, fier, calciu, magneziu, zinc, seleniu.

Alimentația pe trimestre

În primul trimestru de sarcină, multe femei se confruntă cu grețurile matinale. Pe lângă biscuiții sărați care reușesc să combată greața de cele mai multe ori, se recomandă creșterea proporției de fructe și legume: spanac, broccoli, fasole, ardei gras, mere, citrice, banane etc.

În cel de-al doilea trimestru, crește necesarul de proteine, colină, calciu și alte substanțe care se regăsesc în alimente precum: ouă, carne de vită, lapte, iaurt, soia, avocado.

În cel de-al treilea și ultimul trimestru de sarcină, creșterea aportului de pește gras (mai ales somon și macrou), nuci, semințe, migdale, caju, fistic este foarte benefică.

În ansamblu, alimentația gravidei trebuie să conțină toți nutrienții esențiali bunei funcționări a organismului, ținând cont doar de câteva principii alimentare suplimentare, care să asigure și necesarul pentru dezvoltarea armonioasă a fătului.

Articole recomandate
Obstetrica și Ginecologie

Testul de sarcină. Tipuri, cum se face și cum se interpretează

4 Minute
Testul de sarcină informează cu privire la existența sarcinii prin verificarea prezenței gonadotropinei corionice umane în urină. Există câteva reguli…
Obstetrica și Ginecologie

Candidoza vaginală – cauze, simptome și tratament

4 Minute
Candidoza vaginală este o afecțiune cauzată de o ciupercă denumită Candida albicans. Din punct de vedere statistic, afectează 75% dintre…
Obstetrica și GinecologieŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Aspirina în doze mici poate ajuta femeile cu istoric de avort să mențină o nouă sarcină

1 Minute
Noi cercetări arată că administrarea zilnică de aspirină în doze mici poate îmbunătăți șansele de a menține o nouă sarcină…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *