BOLIObstetrica și Ginecologie

Alimentația gravidei

Multe persoane cred că o femeie gravidă trebuie să mănânce cât doi în perioada sarcinii, dar acesta nu este decât un mit. Supraalimentația chiar poate face mai mult rău decât bine. În schimb, este perfect adevărat că necesarul de nutrienți se modifică: anumite vitamine și substanțe sunt indispensabile bunei dezvoltări a fătului și menținerii sănătății mamei.

Necesarul caloric

În primul trimestru de sarcină, modificarea alimentației nu este necesară. Abia în al doilea trimestru consumul devine mai mare, așadar poate fi suplimentat cu aproximativ 340 de calorii în plus, zilnic. În cel de-al treilea, meniul zilnic obișnuit poate fi suplimentat fără probleme cu 450 de calorii.

Vitaminele indispensabile

Mai întâi de toate, trebuie să ținem cont de faptul că monitorizarea sarcinii de către un medic specialist este absolut necesară. În funcție de rezultatele de laborator, examenele ecografice, evoluția sarcinii, dar și de diverse boli sau afecțiuni de care poate suferi mama, se va stabili un grafic alimentar și o eventuală schemă de tratament. Totuși, există o serie de vitamine de care organismul are neapărată nevoie pe parcursul acestei perioade: acid folic (B6), vitaminele A, B și C, fier, calciu, magneziu, zinc, seleniu.

Alimentația pe trimestre

În primul trimestru de sarcină, multe femei se confruntă cu grețurile matinale. Pe lângă biscuiții sărați care reușesc să combată greața de cele mai multe ori, se recomandă creșterea proporției de fructe și legume: spanac, broccoli, fasole, ardei gras, mere, citrice, banane etc.

În cel de-al doilea trimestru, crește necesarul de proteine, colină, calciu și alte substanțe care se regăsesc în alimente precum: ouă, carne de vită, lapte, iaurt, soia, avocado.

În cel de-al treilea și ultimul trimestru de sarcină, creșterea aportului de pește gras (mai ales somon și macrou), nuci, semințe, migdale, caju, fistic este foarte benefică.

În ansamblu, alimentația gravidei trebuie să conțină toți nutrienții esențiali bunei funcționări a organismului, ținând cont doar de câteva principii alimentare suplimentare, care să asigure și necesarul pentru dezvoltarea armonioasă a fătului.

Articole recomandate
Obstetrica și Ginecologie

File din istoria medicinei: cum au apărut testele de sarcină

4 Minute
Din cele mai vechi timpuri și până astăzi, oamenii au fost preocupați să dezvolte moduri prin care pot afla dacă…
Obstetrica și Ginecologie

Sarcina pe trimestre. Tot ce trebuie să știe o viitoare mămică

3 Minute
Tu și partenerul tău ați luat decizia să deveniți părinți, pentru că vă doriți foarte mult să aveți un copil….
Boli infecțioaseObstetrica și Ginecologie

Prevenirea infecțiilor urinare în timpul verii

2 Minute
Infecțiile urinare sunt mai frecvente în timpul verii. Află mai departe care sunt cauzele, cum le putem preveni și cum…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *