jocuri și experimente pentru copiiPovești

Distracție în familie

Independent de distanțarea socială recomandată în prezent, jocurile în familie trebuie să facă parte din activitățile constante ale unei familii cu unul sau mai mulți copii. Timpul petrecut împreună cu copiii, participând la activități amuzante, dar și educative, contribuie la o bună dezvoltare emoțională a celor mici și la relaxarea întregii familii. În plus, veți construi împreună amintiri frumoase.

Vă prezentăm în continuare 9 idei de jocuri simple, care pot fi făcute oriunde v-ați afla.

1. Fazan

Primul jucător începe să spună alfabetul, dar pronunță doar litera „A”, continuând în gând cu celelalte litere. Al doilea jucător spune „Stop!”, iar primul trebuie să spună la ce literă a ajuns. Apoi, va spune un cuvânt care începe cu litera respectivă. Următorul va trebui să identifice un alt cuvânt, care începe cu ultimele litere din primul ș.a.m.d. De fiecare dată când un jucător este blocat, adică nu poate găsi cuvântul într-un termen de timp stabilit de comun acord, primește una dintre literele din cuvântul FAZAN. Primul care primește toate literele din acest cuvânt este considerat învins. Regulile pot fi adaptate în funcție de vârsta copilului sau convenite împreună cu el.

2. De-a v-ați ascunselea

Este unul dintre cele mai populare jocuri ale copilăriei. Dacă nu dispuneți de un spațiu foarte mare, puteți „redecora” casa agățând de tavan, galerii , uși etc. draperii sau cearceafuri, făcând mormane de perne sau inventând ascunzișuri prin mutarea pieselor de mic mobilier (noptiere, măsuțe, chiar și fotolii).

3. Căutarea de comori – indicii și ascunzișuri

Stabiliți o categorie de obiecte pe care le veți ascunde strategic prin casă. Lăsați din loc în loc indicii, mesaje sau ghicitori, astfel încât căutarea să devină o adevărată vânătoare de comori, timp în care copilul se va transforma într-un mic explorator.

4. Mima

Mima poate fi adaptată pentru copii astfel: primul jucător face gesturi pentru a defini un cuvânt/obiect/ființă/acțiune, dar fără a pronunța vreun cuvânt. Cel de-al doilea trebuie să ghicească. Dacă sunt mai mult de doi jucători, rolurile se vor schimba consecutiv.

5. Joaca de-a personajele

Costumați-vă în personaje din povești sau desene animate. Ajutați-vă de orice materiale aveți prin casă: textile, hârtie, cartoane, acuarele etc. Reprezentați povestea pe care ați ales-o, ca într-o mică piesă de teatru pusă în scenă acasă.

6. Inventați povești

Costumați sau nu, inventați împreună personaje și acțiuni de poveste. Adultul poate scrie povestea pe hârtie, iar copilul poate face desene care să reprezinte scene din poveste. Aceasta va deveni o amintire numai bună de păstrat în cufărul cu amintiri. Sau, poate chiar de publicat! 🙂

7. Cursa de alergat în saci

Cei mai buni sunt sacii textili. Dacă nu aveți, puteți folosi fețe de pernă. Trasați o linie de finiș cu scotch pe parchet sau pe covor și stabiliți împreună cu copilul regulile întrecerii sportive care va îmbujora obrajii tuturor.

8. Baba oarba

Încă unul dintre jocurile cele mai amuzante pentru copii este cel în care un jucător este legat la ochi și încearcă să-i prindă pe ceilalți fără să-i vadă. Pentru un plus de amuzament, părinții pot schimba hainele între ei, pot folosi peruci, pălării, bandane etc.

9. Faceți exerciții de dicție amuzante

Copiii se vor distra, dar își vor perfecționa și pronunția, totodată. Printați sau scrieți de mână textele pe o foaie de hârtie, și citiți pe rând, din ce în ce mai repede. Cine se încurcă, predă foaia următorului, și tot așa. Copiii mai mici, care nu descifrează încă scrisul, pot repeta după părinte, bunic sau un frate mai mare.

Exemple de exerciții:

  • Un vultur stă pe pisc c-un pix în plisc.
  • Șase sași în șase saci.
  • Rică nu știa să zică: râu, rățușcă, rămurică.
  • Capra crapă piatra-n patru.
  • Este pestriță prepelița pestriță, dar mai pestriți sunt puii prepeliței pestrițe.
  • O babă bălană mănâncă o banană babană.

Distracție plăcută!

Articole recomandate
jocuri și experimente pentru copiiPovești

Cu adevărat important

2 Minute
Doi prieteni din copilărie s-au reîntâlnit, după mai mulți ani în care nu se mai văzuseră. Unul dintre ei trăia…
jocuri și experimente pentru copiiPovești

Floarea roșie

2 Minute
Într-o zi, un baietel s-a dus la scoala. Baietelul era mic, iar scoala era mare. Dar când baietelul a vazut…
jocuri și experimente pentru copiiPovești

Lucrurile nu sunt mereu ceea ce par a fi

2 Minute
Se spune că într-o zi, doi îngeri care călătoreau împreună s-au oprit la casa unor oameni bogați, să ceară găzduire…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *