Știați că

Creierul feminin este diferit față de cel masculin

Dezbaterea despre diferențele dintre bărbați și femei datează, probabil, din vremuri imemoriale. Dar sunt acestea generate de structuri morfologice și condiționări diferite inclusiv la nivelul creierului, sau nu? Iată ce spun studiile de specialitate.

Diferențe morfologice și fiziologice

Într-un studiu recent, se arată că există unele diferențe structurale și funcționale între creierul masculin și cel feminin. Astfel, s-a constatat că bărbații au un volum mai mare al creierului în zonele implicate în emoții și luarea deciziilor, în timp ce femeile au un cortex cerebral mai gros, fapt asociat cu inteligența generală. Totuși, în ceea ce privește comportamentul, acesta pare să fie mai degrabă influențat de educație și de experiența de viață. Din această perspectivă comparativă a comportamentului, este foarte greu de realizat un studiu, deoarece este dificil să se identifice persoanele cu educație și experiențe de viață similare.

Conform datelor obținute în cadrul studiilor precedente, bărbații au o memorie mai bună, sunt mai orientați către geometria spațială și preferă obiectele, în timp ce femeile au înclinații lingvistice superioare, preferă relaționarea cu alte persoane și o mai bună memorie pe termen lung. De asemenea, s-au constatat diferențe și în modalitatea de a conduce un autovehicul: femeile își fixează puncte de reper, în timp ce bărbații se raportează la distanță și direcție.

Avantaje, dezavantaje și predispoziții

Alte cercetări au arătat că femeile dispun de mai multe zone cerebrale active, mai ales în cortexul prefrontal și sistemul limbic, în punctele responsabile de emoții, empatie, intuiție, schimbări de dispoziție, autocontrol și concentrare. Acest lucru vine la pachet și cu o serie de dezavantaje: circulația sanguină mai intensă în cortexul prefrontal predispune la depresie, tulburări anxioase, insomnie, tulburări alimentare și dezvoltarea bolii Alzheimer.

La bărbați, percepția vizuală și zona responsabilă de coordonare sunt mai dezvoltate. Fiziologia creierului masculin predispune la dezvoltarea ADHD și a tulburărilor comportamentale.

Scopul cercetărilor

Toate aceste cercetări au fost efectuate în primul rând pentru a identifica dacă este necesară o abordare terapeutică diferită, în funcție de sex, în cazul unor boli și afecțiuni cerebrale sau neurologice. Descoperirile legate de regiunea creierului care gestionează funcțiile corpului, ritmul cardiac, tensiunea arterială și stresul în mod diferit la bărbați și la femei ar putea conduce către abordări terapeutice diferențiate.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDermatologieSFATURI MEDICALEȘtiați că

Mâncărimile de picioare pot ascunde boli grave? Află care sunt acestea.

3 Minute
Suferi de mâncărimi de picioare? Uneori mâncărimile sunt atât de intense încât devin insuportabile? În următorul articol vei descoperi mai…
experimenteȘtiați că

Univers 25: un experiment cu rezultate șocante

2 Minute
John Calhou (1917-1995) a realizat în perioada 1968-1970 o serie de experimente pentru studierea comportamentului ființelor vii în contextul unei…
Știați că

Cum să rămâi fericit în perioade dificile

3 Minute
După un an de pandemie, care a adus multe modificări în viața de zi cu zi și a generat multe…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.