Povești, jocuri și experimente pentru copiiPsihiatrie

Antrenamentul creierului la copil

A-l face pe un copil să înțeleagă beneficiile stimulării și antrenării creierului este greu de pus în practică, chiar și pentru părinții autoritari. Dar asta nu înseamnă că ei trebuie să renunțe, mai ales că știu cât de benefic este antrenamentul pentru creier. Bătălia nu este pierdută, mai ales că există soluții prin care creierul copiilor poate fi stimulat. Este vorba despre activități recreative sau diferite jocuri.

Chiar dacă scopul lor este de a produce relaxare, jocurile au fost dezvoltate pentru a rezolva și problemele de zi cu zi ale oamenilor mari. Multe dintre companiile mari utilizează joaca în cadrul întâlnirilor de afaceri, astfel încât relațiile dintre parteneri să se sudeze mult mai bine. Tocmai de aceea, nu ar trebui să surprindă pe nimeni că prin jocuri putem stimula creierul unui copil. Și poate chiar și pe cel al unui adult…

Jocuri care pot antrena creierul

Specialiștii în parenting consultați de publicația parenting.firstcry.com consideră că jocurile pentru creier  sunt benefice pentru dezvoltarea cognitivă și ajută copiii să gândească într-un mod neconvențional în legătură cu rezolvarea problemelor. La fel ca în cazul exercițiilor fizice, creierul are nevoie să fie stimulat pentru a-și îmbunătăți capacitatea de gândire analitică, creativitatea și puterea de a rezolva probleme. Partea bună este că cei mici sunt foarte receptivi la ideea de jocuri, prin comparație, să spunem cu cititul cărților. Parenting.firstcry.com a făcut și o listă a celor mai bune jocuri ce pot fi folosite pentru antrenamentul creierului.

Sudoku

Se consideră că acest joc întârzie procesul de îmbătrânire a creierului. Jocul conține o grilă cu numere și un pătrățel gol în care trebuie scrisă cifra care lipsește. Chiar dacă jocul pare simplu, regula este de a nu repeta același număr pe același rând sau coloană. Acest joc este potrivit pentru creier, mai ales pentru cel al copiilor, pentru că îi ajută să planifice.

Labirintul

Acest joc poate fi găsit în cărțile pentru copii, în aplicațiile pentru telefonul mobil și este organizat chiar și în unele parcuri. Regula jocului este simplă: trebuie să cauți ieșirea din labirint. Are numeroase beneficii pentru creier, iar în cazul copiilor dezvoltă coordonarea mâini – ochi, atunci când cei mici trebuie să urmărească traiectoria corectă. De asemenea, este un adevărat antrenament pentru creier, deoarece îmbunătățește capacitatea copiilor de a găsi soluții, forțându-i să gândească dincolo de limite.

De-a v-ați ascunselea

Este unul dintre jocurile cele mai iubite de copii. În același timp, îi ajută pe cei mici să-și îmbunătățească aptitudinile analitice și să facă diferența dintre un loc bun și unul rău.

Jocuri de societate

Jocuri precum „Monopoly”, „Othello” sau șahul îi ajută pe copii să socializeze. Copilul tău plânge atunci când pierde o partidă? Îți vei da seama de asta atunci când te joci cu el și îl poți învăța că poți să te resemnezi după orice înfrângere.

Puzzle

Jocurile de puzzle îi fac pe cei mici curioși și îi conectează cu ceea ce se petrece în jurul lor. De asemenea, ele ajută creierul să se dezvolte și îi fac conștienți pe copii de coordonatele spațiale.

Jocurile de construcții

Acest tip de jocuri sunt eficiente pentru creier, deoarece dezvoltă multe abilități. În primul rând, sunt benefice pentru că ajută la dezvoltarea capacității de concentrare. De asemenea, îi oferă copilului abilități cognitive și reprezintă un bun antrenament pentru creier. Mai mult decât atât, jocurile de construcții stimulează acele părți din creier responsabile de gândirea logică.

Jocurile de cuvinte

Cel mai popular joc de cuvinte este Scrabble. Tradus în peste 30 de limbi, acest joc este atractiv pentru toți membrii unei familii, mai ales pentru copii. Regula jocului este simplă: cu ajutorul unor jetoane, participanții trebuie să formeze cuvinte pe o tablă pătrată. Pentru creierul unui copil, acest joc ajută la dezvoltarea vocabularului. De asemenea, sporește creativitatea și capacitatea de concentrare.

Sunt aceste metode validate științific?

În momentul de față, oamenii de știință fac numeroase cercetări și studii pentru a explica beneficiile pe care jocurile le au în ceea ce privește antrenamentul creierului copiilor. În studiul Distracție și jocuri pentru creier, realizat de Universitatea Harvard, cercetătorii susțin că jocurile simple le dezvoltă celor mici inteligența emoțională.

Psihologul specializat în dezvoltare personală Stephanie Jones, din cadrul Școlii Doctorale de Educație Harvard, a dezvoltat o nouă abordare în ceea ce privește utilizarea jocurilor pentru dezvoltarea creierului. Este vorba despre activități simple și distractive prin care se pot îmbunătăți sau obține noi aptitudini. Aceste activități pot avea un impact mai mare asupra creierului decât jocurile video, de exemplu.

Importanța timpului petrecut cu copilul

Dincolo de dezvoltarea cognitivă, aceste jocuri aduc beneficii și din punct de vedere social. Jocurile de societate implică mai mulți participanți, care se conectează astfel prin intermediul unor activități relaxante și distractive. Un astfel de joc poate crea o conexiune între membrii unei familii.

minimartienii

Și  vitaminele joacă, la rândul lor, un rol important. Minimarțieni reprezintă o sursă importantă de vitamine, pentru etapele specifice dezvoltării copiilor.

 

Articole recomandate
Psihiatrie

Tehnici de relaxare cu efect imediat. Prioritizează-ți starea de bine!

4 Minute
Ai avut din nou o zi aglomerată și este abia mijlocul săptămânii. Aștepți cu nerăbdare weekend-ul, pentru că este singura…
Afecțiuni neurologicePsihiatrie

Dificultățile de concentrare. Iată ce poți face!

3 Minute
În fiecare zi, te bazezi pe concentrare atunci când ai de îndeplinit o sarcină la birou. Există însă și momente…
Psihiatrie

Educația sexuală în școli – beneficii și riscuri. Psih. Sorina Dumitrache

9 Minute
Educația sexuală în școli – beneficii și riscuri. Psih. Sorina Dumitrache: „Educația sexuală este și despre prevenirea abuzului, violenței, exploatării…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *