BOLI, AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEPsihiatrie

Tulburarea de personalitate narcisică

Un narcisist este, de obicei, considerat o persoană egocentrică și vanitoasă. Ceea ce mulți nu știu este că o tulburare de personalitate narcisică este o afecțiune gravă care trebuie diagnosticată de medicul specialist. Articolul prezintă caracteristicile unei persoane cu tulburare de personalitate narcisică precum și care sunt simptomele și criteriile de diagnostic. 

Ce este tulburarea de personalitate narcisică?

Tulburarea de personalitate narcisică implică un tipar de gândire și comportament egocentric și arogant, o lipsă de empatie și considerație față de ceilalți oameni și o nevoie excesivă de admirație. 

Unii oameni descriu o persoană cu tulburare de personalitate narcisică drept o persoană încrezută, manipulatoare, egoistă, condescendentă și exigentă. Acest mod de gândire și comportament al unei persoane cu tulburare de personalitate narcisică iese la suprafață în fiecare domeniu al vieții respectivei persoane. 

Persoanele cu tulburare de personalitate narcisică sunt extrem de rezistente la schimbarea propriului comportament. Tendința unei persoane cu tulburare de personalitate narcisică este de a da vina pe ceilalți. În plus, persoanele cu tulburare de personalitate narcisică reacționează prost la cele mai mici critici pe care le consideră atacuri personale. 

Tulburare de personalitate narcisică: semne și simptome

Tulburarea de personalitate narcisică apare, de obicei, la începutul vieții adulte. O persoană cu tulburare de personalitate narcisică poate avea următoarele caracteristici: 

 • pretențioasă și lăudăroasă 
 • este nefericită, furioasă și confuză atunci când lucrurile nu merg după bunul lor plac
 • au permanente probleme cu: munca, școala, relațiile, finanțele, alcoolul, drogurile
 • au un sentiment exagerat al propriei importanțe și de îndreptățire
 • au nevoie constantă de admirație și de laude
 • se așteaptă la un tratament special pentru că se simt superiori
 • își exagerează propriile realizări și talente
 • reacționează negativ la critici
 • visează la realizări, putere, succes folosindu-se de ceilalți
 • au o incapacitate sau lipsă de voință în a recunoaște nevoile și sentimentele altor persoane
 • sunt arogante

Dacă suspectați că dumneavoastră sau cineva din jurul dumneavoastră sferă de tulburare de personalitate narcisică adresați-vă medicului specialist pentru un diagnostic precis și corect. 

Criterii de diagnostic pentru tulburarea de personalitate narcisică

Criteriile pe care se bazează diagnosticul pentru tulburare de personalitate narcisică țin cont de următoarele caracteristici ale persoanelor care suferă de această afecțiune: 

 • aroganță
 • egocentrism
 • exigență

Adesea persoanele cu tulburare de personalitate narcisică au o stimă de sine ridicată și se pot crede superioare sau speciale în comparație cu alte persoane. În ciuda aceste impresii, ele par să aibă nevoie de laude și admirație excesive și reacționează prost la critici. 

Persoanele cu tulburare de personalitate narcisică tind să își exagereze talentele și realizările, minimalizându-le pe ale celorlalți. Sunt persoane preocupate de succes și putere. 

Unele trăsături ale unei persoane cu tulburare de personalitate narcisică pot părea similare cu încrederea. Cu toate acestea, încrederea sănătoasă și simptomele de tulburare de personalitate narcisică sunt diferite. Medicul specialist poate stabili diagnosticul în urma unei discuții cu pacientul, precum și a completării unui chestionar specific din partea acestuia. 

Fiind atenți la temperamentul copilului pot apărea semnale de atenție, dar e bine să țineți cont că tulburarea de personalitate narcisică se manifestă începând cu vârsta adultă. 

Surse: 

https://www.helpguide.org/

https://my.clevelandclinic.org/

https://www.healthline.com/

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEPsihiatrie

Distimia: depresia nevrotică

3 Minute
Distimia sau depresia nevrotică este o formă de depresie continuă pe termen lung (cronică). Ca și în alte tipuri depresie,…
BOLI, AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTE

Andropauza: cauze și simptome

3 Minute
Femeile nu sunt singurele care suferă de pe urma efectelor schimbării nivelului de hormoni. Medicii au observat că unii bărbați…
Afecțiuni neurologiceBOLI, AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEImunologie

Scleroza multiplă: simptome, tratament

3 Minute
Scleroza multiplă este o boală autoimună care afectează creierul și măduva spinării provocând o gamă largă de simptome, inclusiv probleme…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *