Reumatologie și Ortopedie

Tendinita și tenosinovita. Soluții terapeutice

Tendinita și tenosinovita sunt două afecțiuni degenerative ce provoacă modificări importante la nivelul tendoanelor, în diferite zone ale corpului. Cele mai afectate zone de tendinită și tenosinovită sunt umărul și tendoanele care îl înconjoară, tendonul flexorului de la nivelul degetelor, tendonul lui Ahile și tendonul flexor radial.

Tendinita este o inflamație a unui tendon, care apare fie din cauza unui traumatism, fie este de origine reumatismală, în timp ce tenosinovita este o inflamație a tecii sinoviale.

Tendonul este un țesut fibros care ajută la prinderea mușchiului de os și care poate suporta o tensiune ridicată. Tendoanele sunt formate din fibre de colagen, iar în unele zone ale corpului acestea sunt învelite de teaca sinovială, element care produce secreția unui lichid lubrifiant pentru a mai atenua din forța de frecare.

Cauzele tendinitei

Tendinita se caracterizează, mai exact, prin ruperea parțială a unor fibre care formează tendonul. Acest tip de leziune poate avansa și ar putea provoca primele simptome abia după mai multe zile sau chiar săptămâni de la ruperea propriu-zisă.

Una dintre principalele cauze ale tendinitei este activitatea sportivă intensă. În momentul exercițiilor fizice, tendonul este supus unei presiuni foarte mari, iar repetările unor anumite exerciții sau practicarea unui sport în sine pe o perioadă lungă de timp vor provoca apariția tendinitei.

Tendinita poate apărea și în urma unui traumatism, iar tendoanele expuse la acest risc sunt tendonul lui Ahile și tendonul rotulian.

Principalii factori de risc ai tendinitei sunt:

 • surplus de kilograme – cu cât e depășită greutatea corporală normală, cu atât presiunea pe mușchi, tendoane și oase va fi mai puternică;
 • vitaminizare proastă – un regim alimentar deficitar, sărac în vitamine, va afecta structura tendoanelor;
 • frigul;
 • încălțăminte neadecvată;
 • hidratare insuficientă;
 • lipsa încălzirii înaintea exercițiilor fizice.

Mai multe studii au descoperit o legătură directă între tendinită și utilizarea telefoanelor mobile (smartphone-urile). Cu cât telefonul este de dimensiuni mai mari, cu atât presiunea pe degetul mare și pe degetul arătător va fi mai ridicată. În timp, o utilizare excesivă, coroborată cu înaintarea în vârstă va crește riscul de tendinită.

Principalul simptom al tendinitei este durerea. Senzația de durere se amplifică atât în repaus cât și la palparea zonei afectate. În general, tendinitele ușoare se vindecă de la sine, dacă tendonul va găsi capacitatea de a-și repara zona fibroasă afectată, dar există și cazuri în care tendinita va persista și va avea nevoie de tratament specializat.

În tratarea tendinitei, medicul specialist va recomanda următoarele metode:

 • repaus fizic (chiar total în cazul tendinitelor la tendonul ahilian sau rotulian);
 • comprese reci la nivelul zonei afectate (în primele zile de la apariția durerii se aplică serii de câte 20 de minute);
 • antiinflamatoare (gel sau pastile administrate oral);
 • fizioterapie (în cazurile tendinitelor grave);
 • kinetoterapie – exerciții speciale care să întindă și să întărească mușchiul de care este legat tendonul afectat;
 • infiltrații cu corticosteroizi (cea mai rapidă metodă de ameliorare a durerii, folosită deseori de sportivii de performanță).

Printre sporturile care cresc riscul apariției tendinitelor, specialiștii adaugă tenisul, înotul, baschetul, jogging-ul (în special pe suprafețe dure) și baseball-ul.

Cum apare tenosinovita? Cauze și simptome

Așa cum a fost menționat și mai sus, tenosinovita este o inflamație a tecii sinoviale, membrana seroasă care înconjoară anumite tendoane și facilitează o alunecare mai ușoară prin secreția unei substanțe lubrifiante. Cele mai importante tendoane care beneficiază de teacă sinovială sunt cele ale mușchilor extensori și flexori de la degetele mâinilor și picioarelor. Tenosinovita este o afecțiune care se dezvoltă treptat și se va manifesta, la început, doar sub forma unui disconfort ușor.

În cele mai multe cazuri, tenosinovita este cauzată de surmenajul articulației, de apariția unui reumatism de tip inflamator, cum ar fi poliartrita reumatoidă, de o infecție bacteriană (de cele mai multe ori cu stafilococi) sau de o altă boală inflamatorie locală.

Ca simptom principal, tenosinovita se manifestă prin durere, la fel ca tendinita, iar în unele cazuri apare și o umflătură la nivelul tendonului afectat. Durerea persistă și în repaus sau la palpare. Tenosinovita este o afecțiune care se dezvoltă treptat și se va manifesta, la început, doar sub forma unui disconfort ușor. Inflamația și febra sunt alte simptome importante ale tenosinovitei. Alte simptome secundare includ:

 • roșeață la încheieturile mâinii, la gleznă, la călcâie;
 • umflături la degetele de la mâini și de la picioare (în cazurile infecțioase);
 • articulațiile care scârțâie pot ascunde tenosinovite.

Tenosinovita este o afecțiune depistată mai des la femei, iar cazurile se înmulțesc în rândul persoanelor care își folosesc mâinile des: croitori, dentiști, măcelari.

Cum se tratează tenosinovita?

În cazul în care medicul specialist va constata că este vorba despre o tenosinovită ușoară, atunci se va recomanda doar repaus, iar pentru durere se utilizează diferite tipuri de antiinflamatoare.

Există situații în care tenosinovita este cauzată de o infecție, iar atunci este nevoie de o intervenție chirurgicală prin care se va curăța zona afectată.

Câte tipuri de tenosinovită întâlnim?

În funcție de zona afectată, tenosinovitele pot fi de trei tipuri:

 • tenosinovita de Quervain (la încheietura mâinii) – durerea radiază pe încheietura mâinii și va fi mai puternică în timpul unei acțiuni și se va diminua în repaus. Femeile sunt mai afectate decât bărbații;
 • tenosinovita flexorilor – afectează mai mult degetul arătător și inelarul și apare mai des la femeile cu vârstă mijlocie, mai ales în prezența diabetului;
 • tenosinovita piogenică a flexorilor;

Netratată corespunzător, tenosinovita poate produce complicații extrem de grave (amputația degetelor). Factorii care agravează tenosinovitele și scad șansele de vindecare completă sunt:

 • vârsta – persoanele de peste 55 de ani sunt mai expuse;
 • diabetul;
 • bolile vasculare periferice;
 • infecțiile;
 • insuficiența renală;
 • purulența subcutanată.
Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEReumatologie și Ortopedie

Ce este artroplastia de șold

3 Minute
Artroplastia de șold sau înlocuirea de șold, este un tip obișnuit de intervenție chirurgicală prin care o articulație deteriorată a…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEReumatologie și Ortopedie

Reumatismul abarticular: simptome și cauze

2 Minute
Reumatismul abarticular este termenul folosit pentru a indica o serie de afecțiuni inflamatorii în zona țesuturilor moi (mușchi, tendoane, ligamente)…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEReumatologie și Ortopedie

Recomandări privind dieta pacienților care suferă de gută. Vezi lista alimentelor permise

3 Minute
Guta este o formă dureroasă de artrită. Atunci când organismul dumneavoastră are un exces de acid uric, se pot forma…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *