Sănătate prin sport

Combină inteligent și sănătos sportul și dietele de slăbit

Când vine vorba de slăbit, există două tipuri de persoane: cele care vor să scape cu orice preț de kilogramele în plus și apelează la înfometare și medicație și cele care combină inteligent și sănătos sportul și dietele, pentru a reveni sau pentru a se menține într-o formă excelentă.

Vorbim despre cea de-a doua categorie și aflăm cum putem pune în practică un plan bun pentru organismul nostru.

Indiferent că vei discuta cu un medic, cu un nutriționist sau cu un antrenor personal, toți îți vor spune același lucru: ai nevoie de mișcare fizică și de o alimentație corectă.

Ce obiceiuri trebuie să abordezi din punct de vedere al dietelor de slăbit atunci când vrei să scapi de kilogramele în plus?

  • Consumă alimente bogate în proteine și cu o densitate calorică mică. Proteinele îți oferă senzația de sațietate pentru mai mult timp, așa că organismul nu îți va cere prea curând de mâncare și va începe să ardă din caloriile deja existente.
  • Încearcă, pe cât posibil, să consumi alimente cu un nivel ridicat de fibre. Potolește-ți pofta de dulce cu fructe și încearcă să te „împrietenești” cât de mult posibil cu legumele.
  • Scoate din meniu sucurile din comerț, indiferent că sunt acidulate sau „naturale”. Prepară-ți singur sucurile, din fructe și legume.

Ce și cât mâncăm vs. ce și cât sport facem în dietele de slăbit

Ai stat departe de diete și ai consumat mereu „la liber”? Ni s-a întâmplat tuturor, așa că nu-ți face griji! Acum, însă, e timpul să-ți răsfeți organismul. La început nu va fi prea încântat (obiceiurile vechi se uită greu), dar vă prezentăm în continuare o listă de sfaturi utile pentru începători.

Mic dejun, prânz și cină. Nu le sări niciodată! Trei mese pe zi, cu focus pe primele două în dietele de slăbit.

Micul dejun e indicat să aibă 600 de calorii, prânzul să cuprindă 500 de calorii (600 de calorii pentru bărbați), iar cina să aibă în jur de 300 de calorii (400 de calorii pentru bărbați). Astfel, femeile vor obține, din cele trei mese, 1 400 de calorii, în timp ce bărbații vor avea 1 600 de calorii. Completarea până la valorile medii necesare pentru a obține scăderea în greutate se va face prin gustările dintre mese. De preferat, semințe, fructe și/sau legume.

Analizează fiecare produs înainte de a-l găti. Vezi câte calorii are și păstrează limita admisă. În medie, pentru a-și menține greutatea, o femeie are nevoie de 2 000 de calorii. Dacă dorește să slăbească treptat, nu trebuie să depășească 1 500 de calorii pe zi. Un bărbat își poate menține greutatea cu o medie de 2 500 – 2 600 calorii/zi, iar dacă își propune să slăbească, va trebui să ajungă la 2 000 de calorii/zi.

Nu ai făcut sport până acum? Nu te „arunca” direct la exerciții complicate! Începe cu o plimbare prin parc, continuă cu o plimbare alertă, ajungi apoi la alergare. Totul pentru a-ți crea o condiție fizică necesară pentru a începe să mergi la sală, la aerobic, la dans sau orice altă activitate solicitantă îți alegi. Totul trebuie făcut treptat. Nu-ți suprasolicita corpul! Și recuperarea este foarte importantă. Așa că: nu face sport zilnic! Pentru început, trei zile pe săptămână sunt suficiente.

Hidratează-te corect și urmărește acest amănunt. După exercițiile fizice, s-ar putea să apară starea de foame. Pentru început, bea un pahar cu apă plată. Îi face bine organismului și va anula  senzația de foame după efort.

Ce mănânci înainte și după antrenament? Masa de dinainte de antrenament trebuie luată cu două-trei ore înainte și e bine să conțină o cantitate importantă de carbohidrați complecși (nimic care să conțină zahăr) și, de asemenea, e nevoie de o sursă de proteine (carne de pui sau de vită). După antrenament arderile continuă, așa că indicat este să mănânci după cel puțin o oră. Nu este bine să sari peste această masă, pentru că ai nevoie să recuperezi vitaminele și mineralele pe care le-ai „transpirat” în timpul antrenamentului. Masa poate conține o carne slabă (pește), carbohidrați, antioxidanți.

De cât exercițiu ai nevoie pentru a slăbi? Studiile arată că este nevoie de cel puțin trei antrenamente pe săptămână, care să dureze mai mult de 20 de minute. Tipul antrenamentului este și el important: dacă sănătatea vă permite, este indicată o combinație între tipul cardio și exercițiile de forță.

Articole recomandate
LIFE STYLESănătate prin sport

Înotul. Beneficiile înotului.

4 Minute
Indiferent de nivelul de pregătire fizică, toată lumea poate beneficia de efectele pozitive ale înotului asupra corpului și minții. Înotul…
Reumatologie și OrtopedieSănătate prin sport

Durerile musculare: Cauze și simptome

2 Minute
Rolul în organism al sistemului muscular este bine definit. Practic, toate activitățile pe care le întreprindem în viața de zi…
LIFE STYLEReumatologie și OrtopedieSănătate prin sport

Cum să ai grijă de articulații când faci sport

4 Minute
Impactul mișcării asupra corpului se resimte cel mai mult în articulații. Află ce poți face ca să nu te alegi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *