Reumatologie și OrtopedieSănătate prin sport

Durerile musculare: Cauze și simptome

Rolul în organism al sistemului muscular este bine definit. Practic, toate activitățile pe care le întreprindem în viața de zi cu zi se datorează mușchilor. Sunt însă și situații în care ne confruntăm cu dureri musculare. Dacă mergem prea mult sau alergăm, fără a ne încălzi înainte, putem suferi de dureri musculare la picioare. Durerile musculare creează disconfort și pot afecta calitatea vieții celor care se confruntă cu astfel de probleme. Tocmai de aceea, este bine să utilizăm produse ce reduc intensitatea durerilor.

Medicina încă nu a găsit un răspuns clar pentru pacienții care suferă de dureri musculare. Mușchii pot să doară din cauza expunerii prelungite la efort sau din cauza unor boli infecțioase sau inflamatorii. Una dintre cele mai cunoscute boli infecto-contagioase, gripa, are ca simptom durerile musculare. Pacienții acuză deseori că se confruntă cu dureri musculare la picioare, membre superioare, spate sau umeri. Specialiștii din cadrul British Medical Journal susțin că, cel mai adesea, durerile musculare apar atunci sunt atunci când facem exerciții fizice

Cauzele durerilor musculare

Există mai multe cauze care provoacă dureri  musculare. Cel mai des întâlnite dintre acestea sunt:

  • Traumatismele produse în timpul efortului fizic
  • Neefectuarea exercițiilor de încălzire înainte de a face efort fizic
  • Suprasolicitarea musculaturii

Cauzele durerilor musculare asociate exercițiilor fizice au făcut obiectul mai multor studii de specialitate. Potrivit profesorului Mark A. W. Andrews, din cadrul Colegiului de Medicină Osteopatică Lake Erie, Pennsylvania, „durerea de mușchi apărută la picioare reprezintă o problemă obișnuită a atleților. Este o durere involuntară a mușchilor scheletici. Această problemă poate fi de natură hormonală sau poate apărea din cauza dereglărilor metabolice. Diagnosticul medical este necesar dacă aceste dureri musculare persistă”, arată acesta, în articolul „Ce cauzează crampele musculare la picioare?”.

Prestigioasa revistă British Medical Journal a dedicat la rândul său un studiu amplu referitor la cauzele care duc la apariția durerilor musculare, în general, și a durerilor musculare la picioare, în special. Cercetarea oamenilor de știință, intitulată „Exercițiile fizice care generează crampe musculare”, analizează situațiile în care sportivii de performanță suferă de dureri musculare în timpul pregătirii pentru antrenamente sau în timpul competițiilor. La fel ca profesorul Andrews, și autorii acestui studiu consideră că este important să se ceară sfatul medicului atunci când apar dureri musculare.

Nu doar exercițiile fizice pot provoca dureri musculare, ci și o serie de afecțiuni generate de virusuri sau bacterii. În acest caz, durerile musculare sunt generalizate, în sensul că pacienții simt dureri musculare la picioare și în tot corpul. Iată care sunt bolile care pot provoca dureri musculare:

  • Gripa
  • Poliomielita
  • Fibromialgia
  • Sindromul oboselii cronice

Simptomele durerilor musculare

Principalul simptom care apare atunci când o persoană se confruntă cu dureri musculare este durerea. În funcție de zona inflamată, pot să apară dureri musculare la picioare, dureri musculare la spate sau dureri musculare în zona umerilor. Există și simptome asociate cu dureri musculare, precum:

  • Febra
  • Înroșirea zonei dureroase
  • Inflamarea zonei dureroase

banner-proenzi.png

Ce faci dacă ai dureri musculare?

De cele mai multe ori, durerile musculare trec de la sine sau în urma administrării unui medicament antiinflamator. De asemenea, pacienții pot folosi creme dureri musculare sau unguente dureri musculare. Acestea se aplică în zona dureroasă, iar efectul lor se va resimți în doar câteva minute. Senzația de disconfort muscular poate fi ameliorată și prin masaj. Proenzi Atrostop cremă relaxează musculatura și redă senzația plăcută după aplicare, reducând rigiditatea articulațiilor și îmbunătățindu-le mobilitatea.

Cei care se confruntă cu această problemă trebuie să țină cont că, în cazul în care durerile persistă, este nevoie de un consult de specialitate.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEReumatologie și Ortopedie

Ce este artroplastia de șold

3 Minute
Artroplastia de șold sau înlocuirea de șold, este un tip obișnuit de intervenție chirurgicală prin care o articulație deteriorată a…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEReumatologie și Ortopedie

Reumatismul abarticular: simptome și cauze

2 Minute
Reumatismul abarticular este termenul folosit pentru a indica o serie de afecțiuni inflamatorii în zona țesuturilor moi (mușchi, tendoane, ligamente)…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEReumatologie și Ortopedie

Recomandări privind dieta pacienților care suferă de gută. Vezi lista alimentelor permise

3 Minute
Guta este o formă dureroasă de artrită. Atunci când organismul dumneavoastră are un exces de acid uric, se pot forma…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *