LIFE STYLESănătate prin sport

Înotul. Beneficiile înotului.

Indiferent de nivelul de pregătire fizică, toată lumea poate beneficia de efectele pozitive ale înotului asupra corpului și minții. Înotul este o modalitate excelentă de a lucra întregul corp și de a avea un sistem cardiovascular sănătos. O oră de înot arde aproape la fel de multe calorii ca alergatul, dar fără a solicita oasele și articulațiile. Articolul prezintă beneficiile înotului pentru toată lumea, beneficiile pe care le are înotul în sarcină, dar și înotul la bebeluși și înotul pentru copii.  Citește în continuare!

La ce ajută înotul?

Înotul este benefic pentru întregul organism, atât din punctul de vedere al formei fizice, cât și a sistemului cardiovascular și pulmonar. De asemenea, are numeroase beneficii din punct de vedere al sănătății mintale și al stării emoționale generale. În plus, înotul este benefic și în cazul persoanelor cu handicap fizic și motor, sau în cazul persoanelor aflate în recuperare fizică după o accidentare.

Beneficiile înotului

Indiferent de nivelul de pregătire fizică, înotul oferă o mulțime de beneficii pentru sănătate. În timp ce alte activități fizice, precum alergatul sau tenisul, pot provoca leziuni de suprasolicitare la genunchi, șolduri sau glezne, înotul nu solicită articulațiile, oferind în același timp beneficiile unui antrenament cardio.

Printre beneficiile înotului se numără:

 • Lucrează întregul corp. Înotul are printre principalele beneficii acelea de a lucra întregul corp, din cap până-n picioare. În plus, înotul crește ritmul cardiac fără a stresa organismul, tonifică mușchii, dezvoltă forța, dezvoltă rezistența.
 • Lucrează corpul din interior. În timp ce înotul lucrează mușchii, acesta antrenează și sistemul cardiovascular. Înotul fortifică inima și plămânii și, conform unor studii, ar reduce riscul de deces. Alte studii arată că înotul ajută la scăderea tensiunii arteriale și ajută la controlului nivelului zahărului din sânge.
 • Înotul este potrivit pentru persoanele cu leziuni, răni, artrită și alte afecțiuni. De asemenea, înotul poate fi o opțiune sigură de exercițiu fizic pentru persoanele cu: artrită, răni, handicap locomotor. În plus, înotul poate fi un instrument eficient în cazul recuperării fizice după o accidentare.
 • Înotul este o opțiune de antrenament fizic pentru persoanele cu astm, datorită mediului umed al piscinelor interioare. În plus, exercițiile de respirație asociate cu înotul pot ajuta acești pacienți.
 • Înotul este benefic pentru persoanele cu scleroză multiplă. Apa ajută la susținerea membrelor în timpul exercițiilor fizice opunând în același timp o ușoară rezistență.
 • Înotul ajută la arderea caloriilor.
 • Îmbunătățește calitatea somnului.
 • Înotul îmbunătățește starea generală de spirit, fiind astfel benefic în cazul persoanelor cu depresie sau chiar cu demență.
 • Ajută la gestionarea stresului.
 • Este benefic în timpul sarcinii.

Înotul în timpul sarcinii

În cazul unei sarcini sănătoase, înotul este o alegere excelentă pentru a face mișcare fără riscuri. Trebuie să rețineți însă că unele femei pot avea restricții în ceea ce privește activitatea fizică în timpul sarcinii, așa că este important să consultați medicul înainte. De asemenea, mai există și alte exerciții fizice recomandate în sarcină, așa că este bine să vă informați.

De asemenea, înotul vă ajută să vă mențineți în formă și să vă adaptați mai bine în legătură cu schimbarea corpului în timpul sarcinii.

Înotul este un exercițiu foarte bun în timpul sarcinii deoarece apa ajută la susținerea greutății, lucru care poate fi de mare ajutor mai ales în al treilea trimestru de sarcină reducând presiunea asupra coloanei și a articulațiilor și ameliorând durerile.

De asemenea, înotul ajută și la:

 • Îmbunătățirea circulației
 • Creșterea tonusului și forței musculare
 • Creșterea rezistenței
 • Reduce inflamațiile și retenția de lichide
 • Arde calorii, ceea ce ajută la gestionarea creșterii în greutate în timpul sarcinii
 • Favorizează un somn bun
 • Combate oboseala
 • Reduce durerile

Importanța înotului pentru bebeluși/copii

Înotul este foarte benefic pentru copii chiar dinainte ca aceștia să poată merge singuri. Mișcarea brațelor și picioarelor în apă favorizează creșterea legăturilor neuronale și astfel dezvoltarea creierului bebelușului, pe lângă beneficiile fizice.

Din cauza sistemului imunitar al bebelușilor, medicii le recomandă părinților să evite să ducă bebelușii în piscinele cu clor înainte de vârsta de 6 luni.

Printre beneficiile înotului pentru bebeluși și copii se numără:

 • Îmbunătățește funcționarea cognitivă prin mișcările bilaterale care ajută la dezvoltarea creierului. Mișcările de coordonare încrucișată construiesc legături neuronale în tot creierul, cu precădere în corpul calos. Acest lucru facilitează comunicarea dintre cele două emisfere celebrare îmbunătățind: abilitățile de citire, dezvoltarea limbajului, învățarea, conștientizarea spațială.
 • Îmbunătățește încrederea în sine. În timpul lecțiilor de înot pentru sugari, aceștia fac jocuri în apă și interacționează cu alți copii, ceea ce poate crește încrederea în sine și relaționarea cu ceilalți.
 • Ajută la crearea unei legături între copil și părinte. Chiar dacă aveți mai mulți copii, lecțiile de înot implică legătura unu la unu între copil și părinte. În timpul unei lecții de înot, părintele și copilul sunt concentrați unul asupra celuilalt, fapt ce întărește legătura dintre cei doi, precum și încrederea copilului în părinte.
 • Ajută la dezvoltarea mușchilor. În timpul înotului atât bebelușii, cât și copiii mai mari, își dezvoltă musculatura armonios.
 • Îmbunătățește coordonarea și echilibrul. Timpul petrecut în apă poate ajuta bebelușul să-și îmbunătățească atât coordonarea cât și echilibrul, ceea ce înseamnă salturi mari în dezvoltarea copilului.
 • Îmbunătățește tiparele de somn. Timpul petrecut în apă necesită un consum mare de energie, iar acest fapt ajută copilul să poată dormi bine.

Surse:
https://www.healthline.com/
https://www.waterbabies.co.uk/
https://www.everydayhealth.com/
https://www.swimming.org/

Articole recomandate
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Uleiul de in: beneficii, recomandări și modalități de utilizare

3 Minute
Semințele de in sunt cunoscute pentru numeroasele lor beneficii pentru sănătate printre care se numără aportul unei doze consistente de…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Fructoza este dăunătoare pentru organism? Află tot ce trebuie să știi despre zahărul din fructe

3 Minute
Alături de glucoză, fructoza este una dintre cele două componente ale zahărului adăugat. Conform specialiștilor, fructoza este cel mai dăunător…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Beneficiile consumului de smochine

2 Minute
Smochinele sunt asociate cu sănătatea și cu prosperitatea încă din cele mai vechi timpuri. Smochinele nu sunt un fruct obișnuit,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *