LIFE STYLEReumatologie și OrtopedieSănătate prin sport

Cum să ai grijă de articulații când faci sport

Impactul mișcării asupra corpului se resimte cel mai mult în articulații. Află ce poți face ca să nu te alegi cu articulații inflamate sau articulații dureroase!

Sportul este una dintre activitățile pe care le asociem cu sănătatea. Fie că alergăm, mergem pe bicicletă sau mergem la sala de fitness, mișcarea ne ajută să avem un stil de viață echilibrat. Nu întotdeauna efectul sportului asupra organismului nostru este cel pe care ni-l dorim. Impactul mișcării asupra corpului se resimte cel mai mult în articulații. Dacă ne mișcăm incorect, fără a ne încălzi, ne putem alege cu articulații dureroase.

Înainte de a face sport este important să alegem un tip de mișcare prietenoasă cu oasele noastre, pentru a menține sănătatea articulațiilor. Universitatea Harvard a realizat un studiu referitor la maniera în care ne putem mișca fără a avea, apoi, articulații inflamate sau articulații dureroase. Oamenii de știință au descoperit că un sport tradițional chinezesc, tai chi, reprezintă  o modalitate de a face mișcare fără probleme pentru articulații. Atunci când problemele apar și durerile devin chinuitoare, există și alternative terapeutice pentru a reda sănătatea articulațiilor. Totuși, pentru a evita mersul la medic, este bine să evităm acele sporturi care ne pot solicita articulațiile.

Frecvența: de câte ori pe săptămână este recomandată mișcarea?

Având în vedere faptul că sportul este benefic pentru sănătate, medicii recomandă ca mișcarea să nu lipsească din rutina noastră zilnică. Specialiștii au însă opinii diferite atunci când vorbesc despre frecvența exercițiilor fizice. „Toți oamenii vor să știe exact cât de mult ar trebui să se miște, dar sunt atât de multe lucruri pe care ar trebui să le ia în calcul atunci când vor să facă sport”, arată profesorul Yuri Feito, profesor în științele educației fizice și sportului din cadrul Universității Kennesaw, din Georgia, Statele Unite ale Americii.

Autor a numeroase studii publicate în reviste de specialitate, profesorul Yuri Feito a explicat că este important să facem mișcare, atât timp cât nu ne este afectată sănătatea. Sporturi precum rubgy-ul, fotbalul, handbalul sau chiar și fitnessul au impact asupra organismului nostru. Orice mișcare executată brusc sau incorect se resimte în articulații. Tocmai de aceea, nu frecvența exercițiilor fizice este importantă, ci, pentru articulații sănătoase, executarea lor corespunzătoare este importantă.

Dacă în timpul unei ore de alergat sau atunci când mergem pe bicicletă apar dureri articulare,  este de preferat să oprim exercițiile și să cerem sfatul unui specialist care ne va recomanda un sport prietenos pentru articulații. Universitatea Harvard a realizat un studiu elaborat despre sporturile ce pot fi practicate fără ca iubitorii de mișcare să se confrunte cu dureri în articulații. Cercetarea oamenilor de știință a plecat în primul rând de la o serie de chestionare aplicate iubitorilor de sport care au avut probleme de articulații după ce au mers pe bicicletă, au înotat, au alergat în parc sau au mers la sala de forță.

Persoanele intervievate au acuzat că s-au confruntat cu articulații inflamate și articulații dureroase. Astfel, oamenii de știință din cadrul Universității Harvard au elaborat o amplă cercetare prin care au descoperit un sport ce poate fi practicat în siguranță, fără ca cei care-l practică să se confrunte cu probleme de articulații. Este vorba despre Tai chi, un sport tradițional chinezesc descoperit în secolul al-3-lea după Christos și practicat în mânăstirile budiste. „Tai chi este cunoscut și sub numele de box chinezesc .

Reprezintă o serie de mișcări de apărare și atac prin care corpul se relaxează, iar toate funcțiile sale intră în armonie unele cu altele” este definiția pe care Enciclopedia Britannica o atribuie acestui sport, pe site-ul său. În cercetarea pe care au realizat-o, specialiștii Universității Harvard susțin că Tai chi conferă corpului flexibilitate, echilibru în mișcări și tonifiere musculară. Mișcările brațelor și picioarelor sunt executate într-o manieră care nu pune presiune pe articulații. „Tai chi este un sport care se execută lent, nu-ți taie respirația și are la bază tonifierea musculară, așa cum se întâmplă în cazul exercițiilor de fitness”, susțin oamenii de știință ai Universității Harvard, în studiul lor.

banner-proenzi.png

Cum prevenim accidentările?

Pentru a evita problemele de articulații în timpul mișcării, este important ca iubitorii sportului să țină cont de unele recomandări:

  • Încălzirea, aliatul unor articulații sănătoase – este nerecomandată începerea exercițiilor fizice fără încălzire. Corpul are nevoie de o trecere progresivă de la repaus la efort fizic intens. În timpul încălzirii, articulațiile se lubrifiază, iar mușchii devin activi. Procesul de încălzire durează, de regulă, aproximativ 20 de minute.
  • Poartă întotdeauna încălțămintea potrivită – o pereche de încălțăminte nepotrivită înseamnă articulații dureroase. Atunci când facem sport, încălțămintea joacă un rol important în menținerea sănătății articulațiilor. Tocmai de aceea, este important ca atunci când facem mișcare să folosim încălțăminte adecvată, comodă, care să ne permită efectuarea în siguranță a exercițiilor fizice, evitând astfel riscul unor accidentări ale articulațiilor.
  • Beneficiile suplimentelor pentru articulații – înainte de începerea exercițiilor fizice, este bine să folosim suplimente alimentare pentru articulații, care mențin echilibrul organismului și ajută la reducerea inflamațiilor articulare. Inspirat de natură, „Proenzi artrostop active” oferă sprijin în caz de suprasolicitare mecanică a articulațiilor și confort în stările de durere a articulațiilor și a mușchilor.

 

Articole recomandate
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Uleiul de in: beneficii, recomandări și modalități de utilizare

3 Minute
Semințele de in sunt cunoscute pentru numeroasele lor beneficii pentru sănătate printre care se numără aportul unei doze consistente de…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Fructoza este dăunătoare pentru organism? Află tot ce trebuie să știi despre zahărul din fructe

3 Minute
Alături de glucoză, fructoza este una dintre cele două componente ale zahărului adăugat. Conform specialiștilor, fructoza este cel mai dăunător…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Beneficiile consumului de smochine

2 Minute
Smochinele sunt asociate cu sănătatea și cu prosperitatea încă din cele mai vechi timpuri. Smochinele nu sunt un fruct obișnuit,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *