Afecțiuni ale prostateiAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTE

Palmierul pitic, eficient împotriva bolilor de prostată

Palmierul pitic este folosit cu succes ca remediu natural pentru diverse afecțiuni. Află care sunt efectele sale!

Vârsta, moștenirea genetică sau stresul pot afecta prostata. Deși există numeroase medicamente pentru tratamentul bolilor prostatei,  natura este un aliat puternic în lupta cu acestea. Extractul de palmier pitic (Serenoa repens) este un remediu eficient. Prin acțiunea directă asupra țesutului prostatei, reduce dimensiunile acestuia și oferă pacienților șansa de a avea o viață normală, fără probleme în momentul în care urinează.

Beneficiile asupra organismului sunt multiple. Suplimentele pe bază de palmier pitic sunt un remediu important în problemele psiho-emoționale precum depresia și anxietatea, datorită efectului calmant și relaxant. De asemenea, această plantă tratează și durerile, datorită puterilor sale antiinflamatoare. Mai mult, conferă rezistență sistemului imunitar prin puterea sa antioxidantă. Extractul de palmier pitic învelește celula într-un strat protector și ține la distanță microorganismele dăunătoare.

Testosteronul și dihidrotestosteronul

Testosteronul reprezintă hormonul sexual al bărbaților, care stimulează creșterea părului corporal, îngroșarea vocii și dezvoltarea penisului. Testosteronul joacă un rol important în viața sexuală a bărbaților și tonifierea musculaturii. Există o legătură strânsă între nivelul testosteronului din sângele bărbaților și problemele prostatei. Odată cu înaintarea în vârstă, nivelul testosteronului scade, iar din această cauză apar anumite afecțiuni. Este important ca nivelul acestui hormon în organism să fie echilibrat. Un nivel scăzut de testosteron determină apariția unor afecțiuni precum diabetul zaharat. De asemenea, dacă nivelul testosteronului este prea mare, există riscul ca pacientul să dezvolte tumori testiculare sau să aibă probleme generate de creșterea în volum a prostatei. Dihidrotestosteronul este un test pe care medicii îl utilizează pentru a stabili cu exactitate nivelul testosteronului din sânge.

Palmierul pitic, folosit în tratarea hiperplaziei benigne a prostatei

Hiperplazia benignă a prostatei (HBP) sau „prostata mărită”, așa cum este cunoscută afecțiunea în limbajul popular, afectează peste 50% dintre bărbații trecuți de 40 de ani, arată o serie de date statistice. Oamenii de știință nu au descoperit o cauză clară, însă studiile arată că există o legătură strânsă între scăderea nivelului testosteronului din sânge și creșterea în volum a prostatei. Principalele simptome sunt urinările frecvente și apariția durerilor în timpul urinării.

Principalii factori de risc ce contribuie la apariția acestei afecțiuni sunt vârsta, stilul de viață și bolile cronice, precum diabetul sau obezitatea. Nu există un tratament specific pentru această afecțiune, iar medicii recomandă o combinație între medicație și modificarea stilului de viață.

Este important de știut pentru pacienți că pentru această boală există și remedii naturiste. Numeroase studii de specialitate arată că palmierul pitic este un remediu eficient împotriva HBP. Acțiunile sale sunt însă multiple. Extractele de palmier pitic sunt folosite în remediul bolilor antiinflamatorii, datorită efectelor sale calmante, sau în afecțiuni psiho-emoționale, precum depresia și anxietatea. Palmierul pitic are rol calmant și relaxant. Unele studii arată că medicamentele care conțin extract de palmier pitic acționează direct asupra țesutului prostatic, reducându-i dimensiunile. Palmierul pitic joacă un rol important în refacerea celulelor corpului.

Extractul din fruct de palmier pitic acționează mai eficient decât cele mai bune medicamente

Terapia pe bază de extract de palmier pitic este eficientă datorită faptului că poate fi administrată sub numeroase forme. Fructul de palmier pitic poate fi consumat sau folosit pentru prepararea ceaiului. De asemenea, palmierul pitic este administrat și ca supliment alimentar sau sub formă de tinctură. Extractul din fruct de palmier pitic este bogat în vitamina E, carotenoizi și antioxidanți naturali. Toate acestea au rol important în protecția celulelor și ajută la întărirea sistemului imunitar. De asemenea, antioxidanții din extractul de palmier pitic învelesc celula, asemeni unei pături, și o protejează de efectele virusurilor și bacteriilor.

În schimb, medicamentele au acțiune țintită, în sensul că ajută doar acolo unde este nevoie de ele. De exemplu, antiinflamatoarele sunt folosite pentru calmarea durerilor de dinți, de cap, de articulații, însă ele nu protejează celulele, așa cum se întâmplă în cazul extractului de palmier pitic.

Fructul de palmier pitic reduce dimensiunea prostatei mărite

Principalul efect datorită căruia palmierul pitic a devenit cunoscut este acțiunea sa directă asupra prostatei mărite. Substanțele nutritive pe care le conține au efecte benefice asupra țesutului prostatei și ajută la reducerea dimensiunii acesteia. Tot mai multe studii au arătat că palmierul pitic reduce frecvența urinărilor nocturne. Administrarea a 320 mg de extract de palmier pitic pe zi îmbunătățește ritmul urinărilor în cazul pacienților care suferă de această afecțiune. Pentru ca efectele să fie cu adevărat vizibile, medicii recomandă ca terapia cu extract de palmier pitic să fie asociată cu medicamente utilizate în tratarea HBP. Este important de reținut că orice terapie care are la bază extractul de palmier pitic trebuie recomandată de un medic specialist.

Medicamentele cauzează apariția disfuncției erectile; palmierul pitic ameliorează disfuncția erectilă

Datele arată că unele dintre medicamentele utilizate pentru tratamentul HBP afectează funcția erectilă a pacienților. Este vorba despre medicamentele din clasa inhibitorilor de 5afla reductaza și cele din clasa afla-blocantelor. Administrarea acestor tratamente poate avea ca efect scăderea libidoului, a potenței și inhibarea ejaculării. Suplimentele pe bază de palmier pitic au însă efecte benefice în ameliorarea disfuncției erectile. Substanțele pe care le conține palmierul pitic acționează asupra celulelor cu rol în stimularea sexuală și îmbunătățesc funcționarea lor. În timp ce medicamentele clasice inhibă funcțiile acestor celule, extractul de palmier pitic ajută la regenerarea celulelor și la redarea funcțiilor lor.

Un medicament ce conține extract de palmier pitic (Serenoa repens), cu beneficii atât pentru sănătatea prostatei, cât și pentru performanța sexuală, este Prostenal. Acesta contribuie la buna funcționare a tractului urinar și asigură un plus de vigoare pentru bărbați.

Poate reduce calviția

Pe lângă beneficiile pe care le are asupra prostatei, extractul de palmier pitic previne și căderea părului. Responsabilă pentru apariția acestei probleme este o enzimă care transformă testosteronul în dihidrotestosteron. Nivelurile ridicate ale acestei enzime au ca efect căderea părului. Unele studii au arătat că administrarea zilnică a 200 mg de extract de palmier pitic reduce cu 60% căderea părului, în cazul bărbaților, potrivit www.healthline.com.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *