Sfatul pediatrului

Alimentaţia copilului preşcolar

După ani și ani de alăptat sau căutat formule ideale de lapte praf, de pasat legume, carne, de preparat brânzică proaspătă în casă, de citit etichetele oricărui ingredient de la supermarket, pentru ca juniorul să poată beneficia de tot ce e mai bun, mai proaspăt și mai sănătos… vine vremea să meargă la grădiniță. Așadar, atât părinții, cât și copiii, intră într-o nouă etapă de viață. Care vine și ea cu o nouă serie de provocări la pachet.

Oricare părinte responsabil va fi pus, în această perioadă, în fața unor întrebări și încercări noi, de tipul:

  • „Mama Mariei îi pune ciocolată la pachețel la grădi! Eu de ce nu am? Sunteți părinți răi! Voi nu mă iubiți! Nu mai mănânc nimic, niciodată! Mă mut acasă la Maria!”.
  • „Mama, mi-e foame!”. Mama se bucură, evident: copilul e vesel, sănătos și are poftă de mâncare. Doar că…. mama speră degeaba: „Avem supă de pui cu găluște și fripturică la cuptor, cu salată verde”. „Nuuuuuu! Mie mi-e foame de ciocolată și de înghețată!!!”
  • Lapte cu cereale, poate să fie de ajuns, dimineața? Sau nu e bună deloc această combinație?
  • Care sunt necesitățile de nutriție ale unui copil cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani, dincolo de preferințe și negocieri?
  • Cum discutăm cu copilul și cum îl putem convinge, la aceste vârste, despre importanța alimentației sănătoase?
  • Care este proporția corectă dintre carne, ouă, lactate și fructe și legume proaspete?
  • Cum îl determinăm pe cel mic să mănânce alimente mai puțin atractive, dar sănătoase?

Acestea sunt doar câteva exemple de preocupări părintești normale, care pot avea consecințe pe termen lung, în cazul în care alimentația celui mic, din varii motive, ajunge să fie lipsită de nutrienții esențiali.

Aflați cum să procedați corect, atunci când una dintre sarcinile voastre cele mai importante este să aveți grijă de copii preșcolari, cu sistemul imunitar încă nedezvoltat complet și cu necesități specifice de alimentație în această perioadă.

Articole recomandate
MEDICINA PENTRU COPIISfatul pediatrului

8 mituri despre alăptare: adevărat sau fals?

3 Minute
Este important să deosebim informațiile adevărate de simplele mituri populare, mai ales în ceea ce privește sănătatea. Alăptarea joacă un…
MEDICINA PENTRU COPIISfatul pediatrului

Fimoza – ce este, care sunt cele mai frecvente complicații și cum se tratează?

4 Minute
Fimoza fiziologică este o condiție normală care apare la bebelușii de sex masculin și nu necesită tratament decât după vârsta…
MEDICINA PENTRU COPIISfatul pediatrului

Școala în pandemie. Sfaturi pentru părinți

2 Minute
După aproape un an de școală online, instituțiile de învățământ din România s-au redeschis parțial în luna februarie, în funcție…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *