Știați că

Bărbații pot dezvolta cancer de sân

Sunt situații destul de rare, dar e adevărat, nu doar femeile dezvoltă cancer de sân, ci și bărbații. Statisticile arată că dintre persoanele depistate cu acest tip de cancer, mai puțin 1% sunt bărbați, iar riscul de a face această boală de-a lungul vieții este de 1 la 1000.

Explicația stă în faptul că, deși în cantități mult mai mici decât la femei, bărbații au și ei țesut mamar, la acest nivel producându-se modificările celulare care duc la cancer. Până la pubertate, fetele și băieții au aceeași cantitate de astfel țesut. În cazul bărbaților, după pubertate, nivelul estrogenului (hormonul sexual feminin) se menține la un nivel scăzut și nici țesutul mamar nu crește mult, de aceea incidența bolii e scăzută în cazul lor.

Simptome

Bărbații prezintă exact aceleași simptome ca femeile. Ei se autoexaminează însă mult mai rar și, de aceea, semnele pot fi ușor de trecut cu vedere. Simptomele sunt următoarele:

 • noduli la nivelul țesutului mamar;
 • secreții din mamelon;
 • dureri ale mamelonului;
 • noduli limfatici inflamați sub braț;
 • modificări ale pielii care acoperă suprafața sânului: roșeață, descuamare;

modificări ale formei sânului. Este important de menționat că o creștere a sânului nu reprezintă neapărat un semn al cancerului. Poate fi determinată de consumul anumitor medicamente sau de creșterea în greutate.

Factori de risc

Nu există cauze clare pentru cancer, însă pentru fiecare tip în parte s-au identificat anumiți factori care cresc riscurile de apariție a bolii. În cazul cancerului de sân cercetătorii au descoperit următorii factori:

 • Vârsta înaintată. Vârsta medie la care sunt diagnosticați bărbații este 68 de ani.
 • Factorul genetic. Riscul este crescut în situația în care tatăl sau fratele au fost diganosticați cu cancer mamar.
 • Consumul de medicamente pe bază de hormoni (estrogen);
 • Obezitatea;
 • Consumul de alcool în exces;
 • Boli ale ficatului (ciroza);
 • Expunerea la radiații. Tratarea unui alt tip de cancer cu radioterapie poate duce la cancer de sân.

Cancerul de sân la bărbați este la fel de grav ca în cazul femeilor. De asemenea, acest tip se poate răspândi și alte părți ale corpului. Cu cât este descoperit mai devreme, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari. Pentru cazurile de nivel zero sau unu, rata de vindecare este 100%.

Recomandări

Anumiți factori nu pot fi controlați, dar există câteva lucruri care se pot face pentru a reduce riscurile:

 • exerciții fizice cu frecvență mare (patru-cinci ori pe săptămână). Lipsa activității fizice poate duce la modificări ale nivelului hormonilor, ceea ce crește riscul de a dezvolta cancer.
 • limitarea consumului de alcool. Femeile care consumă zilnic mai mult de două pahare de alcool, crește riscurile. Pentru bărbați cantitățile nu au fost demonstrate științific, dar este, oricum, indicat consumul moderat.
 • menținerea unei greutăți corporale în parametri normali. Sportul combinat cu o alimentație sănătoasă, scad riscurile de îmbolnăvire.
Articole recomandate
Știați căŞTIRI MEDICALE

Doar 10 minute de mers pe jos zilnic ar putea ajuta adulții în vârstă să trăiască mai mult, arată un studiu

2 Minute
Îmbătrânirea este asociată cu un risc crescut de afecțiuni cronice și cu un declin al capacităților fizice și cognitive  În…
LIFE STYLERETROSFATURI MEDICALEȘtiați că

Aloe vera: 9 beneficii pentru sănătate

3 Minute
Aloe vera este o plantă suculentă cunoscută pentru proprietățile sale benefice atât asupra sănătății cât și în domeniul cosmetic. Este…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDermatologieSFATURI MEDICALEȘtiați că

Mâncărimile de picioare pot ascunde boli grave? Află care sunt acestea.

3 Minute
Suferi de mâncărimi de picioare? Uneori mâncărimile sunt atât de intense încât devin insuportabile? În următorul articol vei descoperi mai…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *