AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDermatologieSFATURI MEDICALEȘtiați că

Mâncărimile de picioare pot ascunde boli grave? Află care sunt acestea.

Suferi de mâncărimi de picioare? Uneori mâncărimile sunt atât de intense încât devin insuportabile? În următorul articol vei descoperi mai multe informații utile despre mâncărimile de picioare, dar și ce soluții poți să încerci imediat.
Mâncărimile de picioare sunt uneori cauzate de o simplă iritație, dar alteori sunt semnul unor probleme mai serioase. Așadar, dacă ai o mâncărime de picioare, ar fi bine sa știi care sunt posibilele cauze.

În conținutul articolului vei descoperi: care sunt posibilele cauze care produc mâncărimi de picioare, ce poți să faci ca să scapi rapid de mâncărimile de picioare, ce să faci dacă remediile naturale nu produc rezultate, dar și alte informații importante de cunoscut despre mâncărimile de picioare.

Mâncărimile de picioare necesită consult medical

Cele mai multe mâncărimi ale pielii, inclusiv cele de la nivelul picioarelor, sunt cauzate de o iritație a acesteia. În cazul persoanelor cu pielea sensibilă, mâncărimile mai pot fi provocate si de factori externi precum detergenții folosiți la spălarea rufelor și încălțămintei, dar și expunerea la frig.

Unii alergeni, precum praful sau aerul uscat, pot fi cauza iritațiilor. De asemenea, umiditatea scăzută cauzată de aerul rece din timpul iernii, agravată de încălzirea interioară sau de aerul condiționat din timpul verii, poate înrăutăți pielea uscată.

Cremele emolientele pentru îngrijirea pielii și evitarea expunerii de lungă durată la frig reprezintă cele mai bune soluții pentru tratarea iritațiilor. Dacă, totuși, mâncărimea persistă, este indicat să consulți medicul specialist.

Mâncărimi de picioare – posibile cauze

Mâncărimile de picioare pot fi cauzate de boli mai serioase, afecțiuni cunoscute sau de care nu știi că suferi. Unele afecțiuni dermatologice, precum psoriazisul și eczema, pot cauza mâncărimi insuportabile. De asemenea, mâncărimile pot fi cauzate și de o infestare cu paraziți, precum păduchii de corp sau larvele de purici. Alte boli dermatologice care pot cauza mâncărimi sunt scabia, un tip specific de micoza și urticaria.

Cele mai comune cauze ale mâncărimilor de picioare includ:

 • Boală arterială periferică: îngustarea treptată a diametrului vaselor de sânge ca urmare a depunerilor de colesterol și calciu în peretele vascular arterial. Fluxul sanguin este insuficient la nivelul țesuturilor.
 • Insuficiența venoasă cronică: venele de la picioare nu transportă suficient sânge spre inimă.
 • Dermatita atopică, o boală genetică care cauzează disconfortul și iritația pielii.
 • Pediculoza, o afecțiune cauzată de paraziți sau purici ce trăiesc sub coaja pielii.
 • Sarcoptes scabiei, o formă de râie cauzată de un acarian care infectează
 • Tinea pedis (ciuperca piciorului), infecție fungică a picioarelor.

Mâncărimi de picioare cu roșeață și umflături

Mâncărimile pot fi, de asemenea, un simptom al diabetului zaharat. Dacă mâncărimile de picioare sunt însoțite de roșeață și umflături, este recomandat să te adresezi medicului pentru a exclude presupusa existență a unei boli dermatologice mai serioase.

Mai multe informații despre simptomele diabetului de tip 2.

Tipuri de mâncărimi de picioare

Mâncărimile de picioare pot varia în severitate de la o ușoară mâncărime, care poate fi tratată cu un unguent sau o cremă, până la o arsură intensă și umflată de piele.
Dacă ai mâncărimi de picioare severe, care nu dispar după aplicarea unui unguent sau creme pentru tratament, poate fi necesar consultul unui medic.
Dacă mâncărimile de picioare sunt asociate cu senzația de arsură, roșeață sau umflarea pielii, consultul va fi necesar pentru a determina cauza exactă.
Mâncărimea constantă de la nivelul unei zone specifice a picioarelor poate ascunde infecții fungice sau bacteriene.
Dacă mâncărimile sunt asociate cu o erupție de pe piele și/sau mâncărimi în alte părți ale corpului, aceasta poate fi o infecție virală.
Mâncărimile severe care apar în urma unor lovituri, tăieturi sau bătăi puternice sunt de obicei asociate cu o infecție bacteriană.

Dacă mâncărimile persistă și nu sunt tratate la timp, pot fi cauzate de o boală mai gravă, cum ar fi diabetul sau cancerul. Este deci important să se consulte un medic dacă simptomele nu dispar în câteva zile.

Remedii naturale pentru mâncărimi de picioare

Printre remediile naturale recomandate pentru mâncărimi de picioare se numără:

 • Aplicarea de comprese reci și umede în zonele afectate
 • Utilizarea cremelor hidratante
 • Schimbarea încălțămintei
 • Dezinfectarea șosetelor / încălțămintei
 • Aplicarea unui ulei cu mentol
 • Aplicarea unei paste realizată din apă și faină de fulgi de ovăz. Unele surse indică posibila eficiență a metodei.

Așadar, dacă picioarele îți provoacă mâncărimi de durată și intense, ar fi indicat să consulți un medic specialist pentru a exclude orice problemă de sănătate mai gravă. De asemenea, un medic specialist îți poate prescrie crema sau unguentul potrivit pentru calmarea iritațiilor de la nivelul pielii picioarelor.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *