Știați căŞTIRI MEDICALE

Doar 10 minute de mers pe jos zilnic ar putea ajuta adulții în vârstă să trăiască mai mult, arată un studiu

  • Îmbătrânirea este asociată cu un risc crescut de afecțiuni cronice și cu un declin al capacităților fizice și cognitive 
  • În 2019, numărul persoanelor în vârstă de 65 de ani și peste de pe glob era de aproximativ 1 miliard. Se așteaptă ca această cifră să se dubleze până în 2050. Creșterea populației îmbătrânite reflectă o creștere a speranței de viață, dar ridică îngrijorări cu privire la îmbătrânirea sănătoasă. 
  • Un nou studiu arată că persoanele cu vârste de 85 de ani și peste, care au mers pe jos cel puțin 1 oră pe săptămână, au avut un risc mai mic de mortalitate din toate cauzele și de boli cardiovasculare decât cei care nu au făcut activitate fizică.

Activitatea fizică poate încetini procesul de îmbătrânire și este asociată cu un risc redus de mortalitate din toate cauzele la adulții în vârstă.

Un nou studiu, la care au participat persoane cu vârsta de 85 de ani și peste, arată că mersul pe jos cel puțin 1 oră pe săptămână ar putea reduce riscul de mortalitate din toate cauzele și de mortalitate cardiovasculară. Co-autorul studiului, Dr. Moo-Nyun Jin de la Universitatea Inje, Coreea de Sud, a declarat într-un comunicat de presă:

Identificarea cantității minime de exerciții fizice de care pot beneficia persoanele în vârstă este un obiectiv important, deoarece nivelurile de activitate recomandate pot fi dificil de atins. Studiul nostru indică faptul că mersul pe jos, chiar și doar o oră în fiecare săptămână, este avantajos pentru cei [în vârstă] de 85 de ani și peste, în comparație cu inactivitatea totală. Mesajul de reținut este de a continua să meargă pe jos pe tot parcursul vieții.

Cercetarea va fi prezentată la Congresul Societății Europene de Cardiologie 2022 la sfârșitul lunii august.

Rezultatele sunt în concordanță cu direcțiile actuale privind activitatea fizică, care recomandă ca persoanele în vârstă care nu sunt în măsură să se angajeze în exerciții fizice de intensitate moderată, să se angajeze în activități fizice permise de capacitățile lor.

Activitatea fizică poate reduce riscul de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare și diabetul și poate încetini impactul îmbătrânirii asupra declinului fizic și cognitiv. În plus, activitatea fizică poate contribui la păstrarea flexibilității și echilibrului la persoanele în vârstă și le permite acestora să funcționeze independent.

Sursa: medicalnewstoday.com

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cancerul de sân: Majoritatea femeilor nu conștientizează sau subestimează factorii de risc ce duc la apariția bolii

2 Minute
Cancerul de sân este cel mai frecvent diagnosticat cancer la nivel global și, potrivit cercetătorilor de la Agenția Internațională pentru…
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Persoanele care vor să se vaccineze împotriva gripei sezoniere o pot face și în farmacii

2 Minute
Vaccinarea antigripală a început şi în farmaciile comunitare autorizate în acest sens de către Ministerul Sănătăţii în cadrul unui program…
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Recomandări ale Ministerului Sănătății în contextul instituirii stării de alertă epidemiologică din cauza gripei

2 Minute
Primele două decese au fost înregistrate din cauza gripei, între care o femeie de 25 de ani care nu avea…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *