Știați că

Corneea, singura parte a corpului care-și ia oxigenul din aer, nu din sânge

Cercetările în domeniul hematologiei au concluzionat că lungimea vaselor de sânge din organismul uman, puse cap la cap, pot înconjura  de două ori Pământul, care are în circumferință 40.000 de kilometri. Vasele de sânge transportă celule sanguine, nutrienți și oxigen către țesuturile organismului și sunt indispensabile vieții, pentru că țesuturile se bazează pe funcționarea lor. Există, însă, și o zonă a corpului care nu se bazează pe vasele de sânge, luându-și oxigenul direct din aer.

Ce este corneea?

Vorbim despre cornee, partea transparentă care acoperă porțiunea din față a ochiului și singura zonă din corp care nu se bazează pe aportul sângelui. Este formată dintr-un epiteliu subțire, situat peste un strat de țesut conjunctiv fibros. Corneea acoperă pupila, irisul și camera anterioară (suprafața dintre cornee și iris), iar principala ei funcție este de refracție și de focalizare a luminii. Existența unor vase de sânge ar întuneca această parte transparentă a ochiului și ar împiedica refractarea corectă a luminii.

O cornee curată este esențială pentru vedere. Fără abilitatea corpului de a păstra corneea neirigată cu vase de sânge, vederea ar fi puternic afectată. De asemenea, această parte a ochiului  este esențial să rămână curată și în cazul animalelor sălbatice, în special pentru acuitatea vizuală, care le este vitală pentru supraviețuire.

Există și diverse afecțiuni care pot apărea la nivelul corneei, care includ: infecții, leziuni ale țesutului sau disfuncții genetice. În general, corneea se poate vindeca singură, mai ales în urma unor răni minore sau în cazul unor infecții. Dealtfel, țesutul din această zonă este cel care are capacitatea de a se vindeca cel mai rapid din întreg organismul uman (în general, se vindecă într-un interval de 24-36 de ore). Simptome ca durere, vedere încețoșată, lăcrimare, înroșire a ochiului sau sensibilitate la lumină ar putea apărea în timpul vindecării corneei.

Totuși, răni mai grave pot duce la cicatrici la nivelul acestei zone a ochiului, ceea ce face  ca aceasta să își piardă transparența, ceea ce ar duce la deficiențe de vedere.

Știați că…?

  • la nivelul ochiului se află nu doar singura partea din corp nevascularizată – corneea –, ci și zona care are cea mai mare nevoie de sânge? Este vorba despre zona din spatele retinei;
  • corneea rechinilor este folosită în intervențiile chirurgicale, întrucât se aseamănă cel mai mult cu cea umană?
  • vitamina C este necesară la nivelul corneei pentru producerea de colagen, principala proteină care îi susține structura?
Articole recomandate
Știați că

Informații și curiozități despre nervul vag

1 Minute
Nervul vag este nervul cranian cu cea mai extinsă distribuție în corp. A fost amintit în istoria medicinei și sub…
Știați că

Putem supraviețui fără hrană chiar și 40 de zile

2 Minute
Învățăm încă de mici despre faptul că omul poate supraviețui fără hrană chiar și 40 de zile. Totuși, cercetările actuale…
Știați că

Curiozități din psihologie

2 Minute
Psihologia este știința care se ocupă cu studiul psihicului, al proceselor psihice și al însușirilor psihice ale persoanei (caracter, temperament…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *