Știați că

Corneea, singura parte a corpului care-și ia oxigenul din aer, nu din sânge

Cercetările în domeniul hematologiei au concluzionat că lungimea vaselor de sânge din organismul uman, puse cap la cap, pot înconjura  de două ori Pământul, care are în circumferință 40.000 de kilometri. Vasele de sânge transportă celule sanguine, nutrienți și oxigen către țesuturile organismului și sunt indispensabile vieții, pentru că țesuturile se bazează pe funcționarea lor. Există, însă, și o zonă a corpului care nu se bazează pe vasele de sânge, luându-și oxigenul direct din aer.

Ce este corneea?

Vorbim despre cornee, partea transparentă care acoperă porțiunea din față a ochiului și singura zonă din corp care nu se bazează pe aportul sângelui. Este formată dintr-un epiteliu subțire, situat peste un strat de țesut conjunctiv fibros. Corneea acoperă pupila, irisul și camera anterioară (suprafața dintre cornee și iris), iar principala ei funcție este de refracție și de focalizare a luminii. Existența unor vase de sânge ar întuneca această parte transparentă a ochiului și ar împiedica refractarea corectă a luminii.

O cornee curată este esențială pentru vedere. Fără abilitatea corpului de a păstra corneea neirigată cu vase de sânge, vederea ar fi puternic afectată. De asemenea, această parte a ochiului  este esențial să rămână curată și în cazul animalelor sălbatice, în special pentru acuitatea vizuală, care le este vitală pentru supraviețuire.

Există și diverse afecțiuni care pot apărea la nivelul corneei, care includ: infecții, leziuni ale țesutului sau disfuncții genetice. În general, corneea se poate vindeca singură, mai ales în urma unor răni minore sau în cazul unor infecții. Dealtfel, țesutul din această zonă este cel care are capacitatea de a se vindeca cel mai rapid din întreg organismul uman (în general, se vindecă într-un interval de 24-36 de ore). Simptome ca durere, vedere încețoșată, lăcrimare, înroșire a ochiului sau sensibilitate la lumină ar putea apărea în timpul vindecării corneei.

Totuși, răni mai grave pot duce la cicatrici la nivelul acestei zone a ochiului, ceea ce face  ca aceasta să își piardă transparența, ceea ce ar duce la deficiențe de vedere.

Știați că…?

  • la nivelul ochiului se află nu doar singura partea din corp nevascularizată – corneea –, ci și zona care are cea mai mare nevoie de sânge? Este vorba despre zona din spatele retinei;
  • corneea rechinilor este folosită în intervențiile chirurgicale, întrucât se aseamănă cel mai mult cu cea umană?
  • vitamina C este necesară la nivelul corneei pentru producerea de colagen, principala proteină care îi susține structura?
Articole recomandate
Știați căŞTIRI MEDICALE

Doar 10 minute de mers pe jos zilnic ar putea ajuta adulții în vârstă să trăiască mai mult, arată un studiu

2 Minute
Îmbătrânirea este asociată cu un risc crescut de afecțiuni cronice și cu un declin al capacităților fizice și cognitive  În…
LIFE STYLERETROSFATURI MEDICALEȘtiați că

Aloe vera: 9 beneficii pentru sănătate

3 Minute
Aloe vera este o plantă suculentă cunoscută pentru proprietățile sale benefice atât asupra sănătății cât și în domeniul cosmetic. Este…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDermatologieSFATURI MEDICALEȘtiați că

Mâncărimile de picioare pot ascunde boli grave? Află care sunt acestea.

3 Minute
Suferi de mâncărimi de picioare? Uneori mâncărimile sunt atât de intense încât devin insuportabile? În următorul articol vei descoperi mai…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *